Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csúcsra ér a debreceni salakmotorozás június 8-án - könnybe lábad az ember szeme

| 2024. 06. 04. | 13:37:05
Európa-bajnoki futamot láthatunk; Grand Prix-menők húzzák a gázt.
Csúcsra ér a debreceni salakmotorozás június 8-án - könnybe lábad az ember szeme
Balról: Szegedi Máté, Karolina Jankowska, Barcsa Lajos és Baráth Norbert (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 Minden idők legrangosabb debreceni salakmotorversenyét rendezik meg június 8-án, szombaton. A SEC (Speedway Euro Championship) 2024-es kiírásának első futamát bonyolítják le a Gázvezeték utcai szentélyben, ahol – többek között – olyan sztárok harcolnak majd egymással, mint a dán címvédő, Mikkel Michelsen, honfitársa, Leon Madsen,  a lengyel Janusz Kolodziej és Patryk Dudek, valamint a lett Andzejs Lebedevs. Érdekesség, hogy Michelsen, Madsen és Lebedevs a Grand Prix-ban is állandó versenyzők idén.

A debreceni salakmotorozás a csúcsra ért, és ennek jegyében a csúcson, vagyis a Kölcsey Központ tetőteraszán rendezték meg az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját június 4-én, kedden. A Speedwolf szervezői új rangra emelték a sajtóeseményt Debrecenben - meg is jegyezte az Európa-bajnokságot lebonyolító lengyel cég promótere, Karolina Jankowska, hogy ilyen parádés sajtótájékoztatón korábban sehol sem vett részt. A lengyel hölgyet a helyszínen és a körítésen túl az is lenyűgözte, hogy Adorján Zoltán és egy fiatal reménység teljes harci díszben körözött egyet a tetőteraszon. Karolina Jankowska elmondta még, hogy az Eb-t rendező Sport One nagy várakozásokkal tekint a debreceni viadal elé, és a szakemberek egyhangú véleményét tolmácsolta: a rajlista alapján ez ígérkezik minden idők legszínvonalasabb Európa-bajnokságának.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a szombati verseny eredményét megjósolni lehetetlen. A mezőnyből néhányan már motoroztak itt, de sokaknak teljesen új lesz ez a pálya, a környezet, és nagy kérdés, ki milyen gyorsan képes alkalmazkodni hozzá. 

Jegyvásárlás itt!

Felavatták a belvárosi tetőteraszt a vaspapucsosok (Fotó: Cívishír)

Megható pillanatnak is tanúi lehettek az újságírók: Baráth Norbert főszervező könnybe lábadt szemekkel, elcsukló hangon köszönte meg bátyjának, a világsztárok szerelőjeként ismert Baráth Lajosnak azt, hogy háromévesen megfertőzte a salakmotorral. Bár volt minden a sportágban – többek között Adorján Zoltán és Nicki Pedersen segítője a Grand Prix-ban –, úgy érzi, versenyszervezőként most ért fel a csúcsra, hiszen ilyen rangos eseményt korábban még senki nem rendezett a cívisvárosban.

Ezt nevezte Barcsa Lajos alpolgármester óriási sportdiplomáciai sikernek is. A városvezető az önkormányzat nevében anyagilag is kifejezte háláját: az eddig 10 millió forint támogatáshoz a Speedwolf még 3 millió forintot kap – jelentette be Barcsa Lajos, aki szerint a városvezetés támogató hozzáállását az szorgalmazza, hogy ez a sport ezreket mozgat meg minden alkalommal, amikor felbőgnek a motorok a Perényi Pál-stadionban.

Baráth Norbert és Barcsa Lajos (Fotó: Cívishír)

A salakmotoros egyéni Európa-bajnokság története 2001-ig nyúlik vissza, a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) ekkor hívta életre a kontinens versenyzői számára kiírt sorozatot. Az Európa-bajnokság négy fordulóból áll, Debrecen (június 8.), a lengyelországi Grudziądz július 20.), a németországi Güstrow (augusztus 24.) és a lengyelországi Chorzów (szeptember 21.) lesz a helyszín. Minden viadal 22 futamból áll: az első szakasz a hagyományos 20 etapos alapszakasz, ahol minden versenyző megküzd egymással. Ezt követően a két legjobb pilóta biztosítja a helyét a fináléba. Az alapszakasz 3., 4., 5. és 6. helyezettje a reményfutamban méri össze a tudását, ahonnan az első kettő jut a négyes döntőbe.

A debreceni futam szervezői közölték, azok is nyugodtan kilátogathatnak a szombaton 15 órától kezdődő versenyre, akiknek jegyük van a labdarúgó-válogatott debreceni fellépésére (18 óra), hiszen gondoskodtak arról, hogy a DKV különjáratokat indítson a Gázvezeték utcai Stadiontól a Nagyerdei Stadionig.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Európai Egyetemi Játékok: fogadalmat tettek a debreceniek
Európai Egyetemi Játékok: fogadalmat tettek a debreceniek
Százhúsz sportoló képviseli a felsőoktatási intézményt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.
A GVH-nak kétségei támadtak afelől, hogy a Lidl az alacsony árak bajnoka
Versenyfelügyeleti eljárás alá vonták a céget.
Úgy tűnik, a debreceni BMW-gyár mellett építenék meg a közlekedési múzeumot
A 14 ezer négyzetméteres létesítmény környezetében helyet kapna egy 15 ezer négyzetméteres tesztpálya is.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.