Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csúcsra ér a debreceni salakmotorozás június 8-án - könnybe lábad az ember szeme

| 2024. 06. 04. | 13:37:05
Európa-bajnoki futamot láthatunk; Grand Prix-menők húzzák a gázt.
Csúcsra ér a debreceni salakmotorozás június 8-án - könnybe lábad az ember szeme
Balról: Szegedi Máté, Karolina Jankowska, Barcsa Lajos és Baráth Norbert (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 Minden idők legrangosabb debreceni salakmotorversenyét rendezik meg június 8-án, szombaton. A SEC (Speedway Euro Championship) 2024-es kiírásának első futamát bonyolítják le a Gázvezeték utcai szentélyben, ahol – többek között – olyan sztárok harcolnak majd egymással, mint a dán címvédő, Mikkel Michelsen, honfitársa, Leon Madsen,  a lengyel Janusz Kolodziej és Patryk Dudek, valamint a lett Andzejs Lebedevs. Érdekesség, hogy Michelsen, Madsen és Lebedevs a Grand Prix-ban is állandó versenyzők idén.

A debreceni salakmotorozás a csúcsra ért, és ennek jegyében a csúcson, vagyis a Kölcsey Központ tetőteraszán rendezték meg az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját június 4-én, kedden. A Speedwolf szervezői új rangra emelték a sajtóeseményt Debrecenben - meg is jegyezte az Európa-bajnokságot lebonyolító lengyel cég promótere, Karolina Jankowska, hogy ilyen parádés sajtótájékoztatón korábban sehol sem vett részt. A lengyel hölgyet a helyszínen és a körítésen túl az is lenyűgözte, hogy Adorján Zoltán és egy fiatal reménység teljes harci díszben körözött egyet a tetőteraszon. Karolina Jankowska elmondta még, hogy az Eb-t rendező Sport One nagy várakozásokkal tekint a debreceni viadal elé, és a szakemberek egyhangú véleményét tolmácsolta: a rajlista alapján ez ígérkezik minden idők legszínvonalasabb Európa-bajnokságának.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a szombati verseny eredményét megjósolni lehetetlen. A mezőnyből néhányan már motoroztak itt, de sokaknak teljesen új lesz ez a pálya, a környezet, és nagy kérdés, ki milyen gyorsan képes alkalmazkodni hozzá. 

Jegyvásárlás itt!

Felavatták a belvárosi tetőteraszt a vaspapucsosok (Fotó: Cívishír)

Megható pillanatnak is tanúi lehettek az újságírók: Baráth Norbert főszervező könnybe lábadt szemekkel, elcsukló hangon köszönte meg bátyjának, a világsztárok szerelőjeként ismert Baráth Lajosnak azt, hogy háromévesen megfertőzte a salakmotorral. Bár volt minden a sportágban – többek között Adorján Zoltán és Nicki Pedersen segítője a Grand Prix-ban –, úgy érzi, versenyszervezőként most ért fel a csúcsra, hiszen ilyen rangos eseményt korábban még senki nem rendezett a cívisvárosban.

Ezt nevezte Barcsa Lajos alpolgármester óriási sportdiplomáciai sikernek is. A városvezető az önkormányzat nevében anyagilag is kifejezte háláját: az eddig 10 millió forint támogatáshoz a Speedwolf még 3 millió forintot kap – jelentette be Barcsa Lajos, aki szerint a városvezetés támogató hozzáállását az szorgalmazza, hogy ez a sport ezreket mozgat meg minden alkalommal, amikor felbőgnek a motorok a Perényi Pál-stadionban.

Baráth Norbert és Barcsa Lajos (Fotó: Cívishír)

A salakmotoros egyéni Európa-bajnokság története 2001-ig nyúlik vissza, a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) ekkor hívta életre a kontinens versenyzői számára kiírt sorozatot. Az Európa-bajnokság négy fordulóból áll, Debrecen (június 8.), a lengyelországi Grudziądz július 20.), a németországi Güstrow (augusztus 24.) és a lengyelországi Chorzów (szeptember 21.) lesz a helyszín. Minden viadal 22 futamból áll: az első szakasz a hagyományos 20 etapos alapszakasz, ahol minden versenyző megküzd egymással. Ezt követően a két legjobb pilóta biztosítja a helyét a fináléba. Az alapszakasz 3., 4., 5. és 6. helyezettje a reményfutamban méri össze a tudását, ahonnan az első kettő jut a négyes döntőbe.

A debreceni futam szervezői közölték, azok is nyugodtan kilátogathatnak a szombaton 15 órától kezdődő versenyre, akiknek jegyük van a labdarúgó-válogatott debreceni fellépésére (18 óra), hiszen gondoskodtak arról, hogy a DKV különjáratokat indítson a Gázvezeték utcai Stadiontól a Nagyerdei Stadionig.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Kérik, 17 és 22 óra között ne locsoljanak, ne töltsenek medencét és ne mossanak autót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!