Bekerülhet a vadhús a menzákra!

Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetőségét is, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Kardeván Endre a zalai vadászati évadnyitón mondott beszédében tért ki arra, hogy soha nem látott mértékűre duzzadt a vaddisznó országos terítéke, a 2012-13-as vadászati évben 148 ezer vaddisznót lőttek ki Magyarországon.
Nagyon egészséges!
– A hazai és a nemzetközi piacon egyaránt számolni lehet azzal, hogy nagy mennyiségű vadhús kerül forgalomba, ezért is támogatják a magyarországi feldolgozás szintjének emelését, illetve vizsgálják a lehetőségét, hogy miként kerülhet a közétkeztetésbe is a vadhús – jelezte az államtitkár. Kifejtette: a mostani kormányzati ciklus több könnyítést hozott a vadászati ágazatnak. Módosították a nagyvadak azonosításával kapcsolatos rendeletet, ezzel összefüggően a vadhús forgalomba helyezéséről szóló jogszabályt, amelynek révén az egészséges vadhús könnyebben jut el a fogyasztókhoz. Ez a felvásárlási árak növekedését és a felesleg értékesítését is lehetővé tette. A kedvező változások között említette a fegyvertartással kapcsolatos szabályok életszerűbbé tételét és az adminisztrációs terhek csökkentését. A jövőben például visszavonásig lesz hatályos a fegyvertartási engedély, egyszerűsödött a fegyver vásárlása és átadása, ésszerűbb lett a fegyvertárolás és -szállítás szabálya, eltörölték a vadászfegyverek időszakos műszaki vizsgálatát – sorolta Kardeván Endre.
Se hormon, se oltóanyag
A vadon élő állatok (szarvas, őz, vaddisznó) húsa sokkal gazdagabb fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint bármely házi vágóállaté. Szerény véleményem szerint az sem elhanyagolható, hogy mindenféle növekedési hormontól és egyéb oltóanyagtól mentes. A leírtakból következik, hogy a vadhús fogyasztása nagyon egészséges. Mégis hazánkban sajnálatos módon nagyon csekély szerepet tölt be az emberek étkezésében – írja a vinoport.hu.






