Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fizetésükhöz jutnak az önkormányzati dolgozók Balmazújvároson

| 2023. 12. 04. | 17:43:02
Felveheti a város a likvidhitelt.
Fizetésükhöz jutnak az önkormányzati dolgozók Balmazújvároson
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta Rácz Róbert vármegyénk főispánja a balmazújvárosi önkormányzat 2022. évi költségvetésének egyik rendeletmódosítását és a tavalyi büdzsé zárszámadását december 4-én – olvastuk Balmazújváros önkormányzatának hivatalos honlapján Rácz Róbert közzétett levelében. És hogy a Kúria által a főispánra testált döntés eljusson a legfelsőbb szintekre is, az elfogadás tényét jelentette a Miniszterelnökségnek, a Belügyminisztériumnak és a Magyar Államkincstárnak. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy Balmazújváros önkormányzata júniustól számítva visszamenőlegesen megkapja a normatív állami támogatást, ennek összege – mint azt Hegedűs Péter polgármester a Cívishírnek korábban elmondta – 900 millió forint.

„Ebből a pénzből ki tudjuk fizetni a városban a közszférában dolgozó 356 munkatársunk elmaradt bérét, a számlákat és a késedelmi kamatokat. Ha nem jön közbe rendkívüli kiadás, akkor minden tartozásunkat ki tudjuk egyenlíteni” – írtuk akkor.

Hegedűs Péter a közösségi oldalán a szokásos reggeli videóüzenetében december 4-én mégy csak reményét fejezte ki, hogy a főispán elfogadja a rendeletmódosítást és büdzsézárszámadást. Hozzátette, hogy ezután a város december 19-én megkapja a nettó finanszírozást, ami fedezetet jelent a likvidhitel felhasználásra, így a fizetéseket is megkaphatják az önkormányzatnál és intézményeikben dolgozók.

A balmazújvárosi ügy jelenlegi állásáról megkérdeztük a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt is. Válaszából egyértelműen kiderült, hogy 

Rácz Róbert főispán nem az önkormányzat által elfogadott költségvetési zárszámadást fogadta el, mivel abban voltak korrekciókra szoruló részek. 

A Cívishír a kormányhivataltól a következő választ kapta: „A kormányhivatal rendkívül összetett és szerteágazó vizsgálata érintette az önkormányzat működését és gazdálkodását, valamint kiemelt figyelmet fordított az önkormányzati döntések szabályosságára is. Az ellenőrzés számos hibát tárt fel, melyek azt igazolják, hogy az önkormányzat szabályos, jogszerű és transzparens működése a vizsgált időszakban nem valósult meg teljeskörűen. A kormányhivatal részletes észrevételeit, megállapításait eljuttatja Balmazújváros polgármesterének, emellett tájékoztatja a Magyar Államkincstárat is, ugyanis a Kincstár jelenleg teljes körű szabályszerűségi vizsgálatot folytat Balmazújváros Város Önkormányzata 2022–2023. évi gazdálkodásával kapcsolatban.”

Mint arról már a Cívishír több cikkben is beszámolt, Balmazújvárosban hónapok óta törvénysértő állapot uralkodott, hiszen a városnak 2023. május 31. óta nem volt sem elfogadott 2022. évi költségvetési rendelet módosítása, sem pedig zárszámadási rendelete. Mivel a képviselő-testület politikai megosztottsága miatt kialakult 6-6 arányú megosztottságának következtében az önkormányzat a legmagasabb szintű felszólítások ellenére is képtelen volt megoldani ezt a helyzetet, ezért a Kúria Hajdú-Bihar vármegye főispánjának adott felhatalmazást arra, hogy az önkormányzat képviselő-testülete nevében alkossa meg a hiányzó rendeleteket. Ennek a Kúria határidőt is szabott, ami 2023. december 13. Az önkormányzat törvénysértése oda vezetett, hogy fél évvel ezelőtt felfüggesztették a várost megillető forrásokat, ami viszont már a település működését, és a polgárok életét is negatívan érintette. Ahhoz, hogy Balmazújváros még idén decemberben hozzájuthasson a felfüggesztett forrásokhoz, jogszabály alapján – a december 13-i határidőt megelőzően – december 5-ig meg kellett alkotni a hiányzó rendeleteket. A Kúria felhatalmazása alapján és a balmazújvárosiak érdekében a kormányhivatal soron kívül elvégezte a szükséges dokumentumok vizsgálatát, a feltárt hibákat kijavította, így a főispán a rendeleteket december 4-én megalkotta.

Hegedűs Péter a december 5-ei videóbejegyzése is a két rendelet elfogadásáról szólt. Mint mondta, elhárult az akadály a folyószámlahitel használata elől, a dolgozók megkapták a fizetésüket, pótlékokat. Elkészítették a késedelmi kamatok összegének jegyzékét, és azt a pénzt is kiküldik a dolgozóknak. – Ezzel le lehet zárni 2022. szeptemberétől 2023. december 4-éig tartó, a város és az önkormányzati dolgozók ellen irányuló ügyet, aminek a célja, hogy egyesek visszaszerezzék a politikai és gazdasági hatalmat a város felett – jegyezte meg a polgármester, aki vázolta, az ügy megoldására többféle forgatókönyvvel számoltak. A végén a vészforgatókönyv jött be, mert ha a főispán december 5. után alkotja meg a rendeletet és fogadja el a költségvetés zárszámadását, akkor most nem kaphattak volna fizetést az önkormányzat dolgozói. Mindezért köszönetet mondott a főispánnak, az öt képviselőtársának és a lakosságnak. December 19-én megjön a nettó finanszírozás, rendezik a számlákat, majd összeszámolják, hogy az önkormányzati képviselő-testületben a „hatok” milyen károkat okoztak. Reményét fejezte ki, hogy a 2023-as zárszámadás nem így fog lezajlani, bár tudja, a hat képviselő akkor is a mostanihoz hasonlóan fog eljárni. A főispán által elfogadott zárszámadásról elmondta, hogy a kormányhivatal is ugyanazokból az adatokból dolgozott, mint a városháza, tehát az általuk előterjesztett rendeletben és zárszámadásban nem volt szabálytalanság, azok rendben voltak, hiszen elfogadták mindkettőt. A júniusi önkormányzati választással kapcsolatban pedig reménykedik abban, hogy Balmazújváros lakossága olyan embereket választ, akik politikai célból nem áldozzák be a várost, az ott élők nyugalmát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
A debreceni rendőrség szemtanúkat keres.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés