Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2024-es választás hozhat változást Balmazújvároson

civishir.hu | 2023. 11. 11. | 09:16:31
Elfogyott a helyiadó-bevétel, a tartalék; a főispán még nem fogadta el a múlt évi büdzsé zárszámadását.
A 2024-es választás hozhat változást Balmazújvároson
Üres kassza, üres zsebek (Fotó: Pikist)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Drámai a helyzet, nem tudom, a polgármester meddig feszíti a helyzetet, mikor fizeti ki a dolgozók munkabérét” – válaszolta a Balmazújvárosban kialakult helyzetre jó rálátással bíró ottani lakos. Információink szerint az önkormányzat intézményeiben dolgozók az októberi munkájukért nem kaptak fizetést Balmazújvárosban. A Cívishír értesülése szerint több mint 300 emberről van szó, és a polgármesteri hivatalban már többen fel is mondtak. Úgy tudjuk, a helyzet megoldására a városvezető és a képviselő-testületben mellette álló öt képviselő ellenében politizáló hat képviselő november 9-re rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte Hegedűs Péter polgármesternél. Ebben el szerették volna mondani, hogy folyószámlahitel felvételével azonnal kifizethető lenne a dolgozók bére. Az ülést azonban nem hívta össze a településvezető, ellenben november 13-ára ő hívott össze képviselő-testületi ülést. Azon minden bizonnyal a kialakult fizetésképtelenségről lesz szó.

Gyorsított eljárásban

Az ügy előzménye, hogy a balmazújvárosi önkormányzati képviselő-testület a grémiumban kialakult 6-6-os szavazati arány miatt még mindig nem fogadta el a 2022. évi költségvetési zárszámadást és egy ehhez szükséges rendeletmódosítást. A határidő be nem tartása miatt az államkincstár felfüggesztette a normatív támogatás folyósítását, ezért az újvárosi önkormányzat csak a saját adóbevételeire és a tartalékaira hagyatkozhatott. Októberben azonban mindez elfogyott, ezért dolgozói fizetését nem tudta utalni az önkormányzat. Mint arról a Cívishír korábban már beszámolt, a késedelem miatt

a költségvetési zárszámadás elfogadása és a rendeletmódosítás kikerült az önkormányzati képviselőtestület hatásköréből. Azokat a vármegyei főispán fogadja majd el, miután arra megkapta a felhatalmazást a Kúriától.

A vármegyei kormányhivataltól kérdéseinkre – mikor fogadja el a zárszámadást a főispán, mennyi pénzt nem kapott meg az önkormányzat, honnan pótolható a pénz – írásban érkezett a válasz.

„Balmazújváros Város Önkormányzat képviselő-testülete a 2022. évi költségvetési rendeletének módosítását és a 2022. évi zárszámadási rendeletét a jogszabályban előírt határidőig, 2023. május 31-ig nem fogadta el. Az önkormányzat ezt a jogsértő állapotot a kormányhivatal törvényességi felhívása és Kúria döntése ellenére sem szüntette meg. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal ezt követően fordult a Kúriához azért, hogy a kormányhivatal vezetője felhatalmazást kapjon a rendeletek képviselő-testület nevében történő megalkotására. Mivel a törvénysértés az önkormányzat működőképességét és a balmazújvárosi polgárok életét is negatívan érinti, ezért a kormányhivatal soron kívüli eljárásra kérte a Kúriát. Az eljárás jelenleg folyamatban van. A kormányhivatal vezetője kizárólag a Kúria felhatalmazó döntése alapján alkothatja meg a képviselő-testület nevében az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletét módosító és a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletét. A Kúria döntése határidőt is meghatároz majd, a kormányhivatalnak kötelessége azt figyelembe venni. Mivel az önkormányzat jogsértésének következménye, hogy 2023 júniusától a támogatások folyósítását felfüggesztették, a költségvetési rendelet módosítását és a zárszámadási rendelet elfogadását követően a felfüggesztett forrásokat megkaphatja az önkormányzat. Az önkormányzatok pénzügyi helyzetével, fizetőképességével kapcsolatban a kormányhivatal nem rendelkezik információkkal.”

A város szégyene

 Az üggyel kapcsolatban november 9-én és 10-én többször kerestük Hegedűs Péter polgármestert. Hívásunkat nem fogadta, nem hívott vissza bennünket. Munkatársától, ugyancsak telefonon, annyit tudtunk meg, hogy intézményvezetőkkel tárgyalt vagy az intézményekben volt, emiatt nem ért rá.

A városvezető az elmúlt napokban reggelente közösségi oldalán videóüzenetet tett közzé. Ebben ismertette a kialakult helyzetet, hogy szerinte a zárszámadást el nem fogadó hat képviselő miatt maradtak fizetés nélkül az önkormányzati intézmények dolgozói. Tételesen megindokolta, hogy miért nem lehet megvalósítani a „hatok” javaslatát, nevezetesen, vegyen fel folyószámlahitelt az önkormányzat, és abból adjon fizetést. Röviden: a hitelfelvétel pillanatában nincs meg a visszafizetés feltétele, ha mégis felveszik a hitelt, jogellenes cselekedetet követ el, mehet a bíróságra. Ezt természetesen nem akarja. Mostanra az önkormányzatnak elfogyott a teljes saját bevétele. Érkezik ugyan néhány százezer vagy néhány millió forint, de ez azonnal megy a számlára, a kötelező kiadásokra. Kulcskérdésnek tartja, hogy a főispán milyen gyorsan fogadja el a múlt évi büdzsé zárszámadását. Kedvező jelként értékeli, hogy a kormányhivatal folyamatosan kéri be a pénzügyi dokumentumokat a vizsgálathoz, hogy majd a főispán – ha megkapta a felhatalmazást a Kúriától – elfogadhassa a zárszámadást, és a város hozzájuthasson a zárolt, több százmillió forintjához. Amennyiben megvan a főispáni elfogadás, abban a pillanatban felvehetik a folyószámlahitelt, hiszen teljesült annak visszafizetési feltétele.

A „hatok” egyik tagjának, Ferenczi Máriának közösségi oldalán is találtunk a témával kapcsolatos videóüzenetet. Abban a képviselő asszony amellett érvelt, hogy az önkormányzatnak fel kellene venni a folyószámlahitelt.

November 10-én késő délután a Cívishír munkatársa Balmazújvároson érdeklődött a helyiektől, hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről és miben látják a megoldást. A megkérdezetteknek csak mintegy fele volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre, azt is mindenki szűkszavúan tette. Többségük a „hatokat” okolta, hogy nincs fizetése az önkormányzati alkalmazottaknak. Abban azonban megegyeztek a vélemények, hogy ez a helyzet a város szégyene, amit minden bizonnyal csak a jövő évi önkormányzati választás old majd csak meg.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Következik az utolsó, debreceni szempontból érdektelen forduló
Következik az utolsó, debreceni szempontból érdektelen forduló
A DVSC ötödiknél se rosszabb, se jobb nem lehet.
Gazdaság
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
Felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon az első negyedévben.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.