Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irányt mutattak a Debreceni Egyetem leendő diákjainak

civishir.hu | 2023. 11. 22. | 17:41:03
A DExpon kérdéseket is feltehettek az érdeklődők.
Irányt mutattak a Debreceni Egyetem leendő diákjainak
Jelenleg 2 ezer 800 hallgatója van a karnak (Fotó: civishir.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pályaválasztást, az iskolaválasztást megkönnyítendő, a természet- és műszaki tudományok, valamint a duális képzések iránt érdeklődő középiskolásokat, szüleiket és tanáraikat színes és érdekes programokkal szólította meg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (TTK) november 22-én a DExpo keretében. Az Élettudományi Központban megtartott eseményen a diákok bepillantást nyertek a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe, megismerhették a kutató- és mérnöki munka szépségeit, valamint a továbbtanulóknak kínált szakokat. A rendezvényen ott voltak a duális képzésben részt vevő ipari partnerek is, akiktől az érdeklődők kötetlen beszélgetéseken tudhatták meg, milyen karrierlehetőségeket kínálnak leendő munkatársaiknak, milyen előnyöket biztosítanak a duális képzésben részt vevő hallgatóknak és milyen követelményeket támasztanak velük szemben.

Az Élettudományi Központ aulájában a TTK hat intézetében folyó oktató- és kutatómunkába pillanthattak be a középiskolások. A látnivalót színesítették a duális képzésben részt vevő nagy cégek standjai is, ahol ugyancsak látványos, különleges teszteken vehettek részt a vendégek. A látványosságokkal teli aula azonban egy rövid időre kiürült, a diákok és kísérőik az egyik előadóban hallgathatták meg Kun Ferenc dékán és munkatársai tájékoztatását a kar tevékenységéről, az ott folyó oktatás tartalmáról és a végzettek elhelyezkedési lehetőségeiről. 

Kun Ferenc elmondta, 10. alkalommal rendezik meg ezt a fesztivált, amelynek motivációja igen egyszerű: bemutatni egy lehetséges továbbtanulási irányt. A pályaválasztást, a továbbtanulást szeretnék megkönnyíteni azzal, hogy ismertetik a képzési kínálatot, valamint azt, hogy természettudományi és műszaki diplomával milyen munkalehetőségek nyílnak meg a végzettek számára. A dékán felhívta a figyelmet arra, hogy az aulában a találkozhatnak a hallgatókkal, oktatókkal, és bátorította is őket, hogy tegyék fel a kérdéseiket. Hangsúlyozta, különlegességekkel is készültek, mindegyik standon tesztelhetik tudásukat. A duális képzés a gyakorlatigényes képzések legmagasabb szintje. Náluk 2016-tól működik ez a forma.

Lázár István egyetemi oktató röviden áttekintette az 1949-ben alapított kar történetét, majd részletezte a 12 alapszakon és 13 mesterszakon folyó képzést. Jelenleg 2 ezer 800 hallgatójuk van, köztük 800 külföldi. Jól felkészült oktatók tanítanak, sok közöttük a tudományos fokozattal rendelkező. A hazai és az európai uniós projektekből több mint 4 milliárd forint pályázati pénzt sikerült lehívniuk az elmúlt években. A pénzt a kutatásra és az oktatásra fordították. Az összes intézet rendelkezik új, innovatív berendezésekkel. Tehát aki ide jön, találkozik ezekkel - mondta.  

– A TTK kiemelt célja, hogy a régió nagy ipari partnerivel állandó kapcsolatot alakítson ki azért, hogy az itt végzett hallgatóknak a későbbiekben legyen álláslehetőségük, valamint a szakmai gyakorlatokban, duális képzésekben is részt tudjanak venni – emelte ki Lázár István, aki az oktatási kínálatról elmondta, a természettudományos és műszaki képzés mellett megtalálható az osztatlan ötéves, kétszakos tanárképzés is. A Bolognai rendszerű oktatásban az alapszak 6 vagy 7 féléves, erre jön a négy féléves mesterszak, majd a legjobbaknak az öt doktori iskolájuk egyike jelentheti a képzési piramis csúcsát.

A TTK-n bárhová megy a diák, magas szintű tudást adó, az életben jól hasznosítható tudást kap. A végzett rövid időn belül, általában másfél hónap alatt, megfelelő javadalmazást biztosító munkahelyet talál a munkaerőpiacon. Náluk lehetőség van az úgynevezett újratervezésre is, különbözeti vizsgák letétele után mehetnek át másik tudományterületre, szakra 

– hangsúlyozta az egyetemi oktató.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
A magyarok lelkesen kaparnak a szerencséjükért
A Szerencsejáték Zrt. pedig köszöni szépen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés