Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irányt mutattak a Debreceni Egyetem leendő diákjainak

civishir.hu | 2023. 11. 22. | 17:41:03
A DExpon kérdéseket is feltehettek az érdeklődők.
Irányt mutattak a Debreceni Egyetem leendő diákjainak
Jelenleg 2 ezer 800 hallgatója van a karnak (Fotó: civishir.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pályaválasztást, az iskolaválasztást megkönnyítendő, a természet- és műszaki tudományok, valamint a duális képzések iránt érdeklődő középiskolásokat, szüleiket és tanáraikat színes és érdekes programokkal szólította meg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (TTK) november 22-én a DExpo keretében. Az Élettudományi Központban megtartott eseményen a diákok bepillantást nyertek a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe, megismerhették a kutató- és mérnöki munka szépségeit, valamint a továbbtanulóknak kínált szakokat. A rendezvényen ott voltak a duális képzésben részt vevő ipari partnerek is, akiktől az érdeklődők kötetlen beszélgetéseken tudhatták meg, milyen karrierlehetőségeket kínálnak leendő munkatársaiknak, milyen előnyöket biztosítanak a duális képzésben részt vevő hallgatóknak és milyen követelményeket támasztanak velük szemben.

Az Élettudományi Központ aulájában a TTK hat intézetében folyó oktató- és kutatómunkába pillanthattak be a középiskolások. A látnivalót színesítették a duális képzésben részt vevő nagy cégek standjai is, ahol ugyancsak látványos, különleges teszteken vehettek részt a vendégek. A látványosságokkal teli aula azonban egy rövid időre kiürült, a diákok és kísérőik az egyik előadóban hallgathatták meg Kun Ferenc dékán és munkatársai tájékoztatását a kar tevékenységéről, az ott folyó oktatás tartalmáról és a végzettek elhelyezkedési lehetőségeiről. 

Kun Ferenc elmondta, 10. alkalommal rendezik meg ezt a fesztivált, amelynek motivációja igen egyszerű: bemutatni egy lehetséges továbbtanulási irányt. A pályaválasztást, a továbbtanulást szeretnék megkönnyíteni azzal, hogy ismertetik a képzési kínálatot, valamint azt, hogy természettudományi és műszaki diplomával milyen munkalehetőségek nyílnak meg a végzettek számára. A dékán felhívta a figyelmet arra, hogy az aulában a találkozhatnak a hallgatókkal, oktatókkal, és bátorította is őket, hogy tegyék fel a kérdéseiket. Hangsúlyozta, különlegességekkel is készültek, mindegyik standon tesztelhetik tudásukat. A duális képzés a gyakorlatigényes képzések legmagasabb szintje. Náluk 2016-tól működik ez a forma.

Lázár István egyetemi oktató röviden áttekintette az 1949-ben alapított kar történetét, majd részletezte a 12 alapszakon és 13 mesterszakon folyó képzést. Jelenleg 2 ezer 800 hallgatójuk van, köztük 800 külföldi. Jól felkészült oktatók tanítanak, sok közöttük a tudományos fokozattal rendelkező. A hazai és az európai uniós projektekből több mint 4 milliárd forint pályázati pénzt sikerült lehívniuk az elmúlt években. A pénzt a kutatásra és az oktatásra fordították. Az összes intézet rendelkezik új, innovatív berendezésekkel. Tehát aki ide jön, találkozik ezekkel - mondta.  

– A TTK kiemelt célja, hogy a régió nagy ipari partnerivel állandó kapcsolatot alakítson ki azért, hogy az itt végzett hallgatóknak a későbbiekben legyen álláslehetőségük, valamint a szakmai gyakorlatokban, duális képzésekben is részt tudjanak venni – emelte ki Lázár István, aki az oktatási kínálatról elmondta, a természettudományos és műszaki képzés mellett megtalálható az osztatlan ötéves, kétszakos tanárképzés is. A Bolognai rendszerű oktatásban az alapszak 6 vagy 7 féléves, erre jön a négy féléves mesterszak, majd a legjobbaknak az öt doktori iskolájuk egyike jelentheti a képzési piramis csúcsát.

A TTK-n bárhová megy a diák, magas szintű tudást adó, az életben jól hasznosítható tudást kap. A végzett rövid időn belül, általában másfél hónap alatt, megfelelő javadalmazást biztosító munkahelyet talál a munkaerőpiacon. Náluk lehetőség van az úgynevezett újratervezésre is, különbözeti vizsgák letétele után mehetnek át másik tudományterületre, szakra 

– hangsúlyozta az egyetemi oktató.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés