A Nagyerdőbe jött házhoz a Hortobágy

– Nemcsak a jó bornak, de a nemzeti parknak is kell a cégér, ráadásul jó helyen. Azért jöttünk be Debrecenbe, és azért választottuk ezt a vicces nevet, hogy „Hortobágy házhoz jön”, mert azoknak a debrecenieknek is meg akarjuk mutatni magunkat, akik még soha nem jártak kint a Hortobágyon – válaszolta a Cívishír kérdésére Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Part Igazgatóság igazgatója.
Az augusztus 20-ai debreceni eseménysorozat részeként a nagyerdei kultúrparkban is megünnepli a nemzeti park az alapításának félévszázados évfordulóját, mégpedig úgy, hogy augusztus 18-ától több napon át az érdeklődőknek bemutatják a Hortobágy értékeit, sajátosságait, szokásait.
Lelkületet, Hortobágy lelkületét hoztuk el a cívisvárosba. Hortobágy az a hely, ahol az emberek a legnagyobb nehézségek közepette is vidáman tudnak a problémákra megoldást találni. Az a vidámság, amit Hortobágy tud hozni, átsegít bennünket minden gondon
– folytatta a nemzeti park igazgatója azzal, hogy mi mindennel kedveskednek a debrecenieknek. –
Természetesen ízeket is hoztunk, meg lehet kóstolni Hortobágyot, a sajátos ételeit, termékeit. Az életérzést is meg szeretnénk kóstoltatni, azt, hogy Hortobágy nem az állandóság helye, hanem folyamatosan változik. Változik a természet, változnak a hagyományok, hiszen nem szabad mindig csak a múltban élni. Meg tudjuk mutatni, mivel másabb eszközökkel állítanak elő egy karikásostort a pásztorok ma, mint 200 évvel ezelőtt. Mindez itt van Debrecenben, a Nagyerdőn. Ez az üzenet, amit elhoztunk, reméljük, átjön a vendégeknek. És a Hortobágyot nagyon szerető, azt védeni akaró emberek lesznek
- fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád.
A nemzeti park augusztus 18-án kezdődött bemutatkozása egyben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Védjegy oklevélátadó ünnepsége is volt. Dukát Zsófia, az Agrárminisztérium a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály vezetőjét és Medgyesi Gergely Árpád élelmiszer, kézműves és szolgáltatás kategóriában adott át díjat nyolc termelőnek.
A nemzeti parki termék védjegyet 2010-be alapította az agrártárca azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tájegységre jellemző termékekre és szolgáltatásokra. Ezáltal elismerést nyújtanak mindazoknak, akik a természetvédelem célkitűzéseivel összhangban, a hagyományok megőrzése mellett gazdálkodnak és állítanak elő kiváló minőségű termékeket. A védjegyet pályázat útján lehet elnyerni. Az eljárás során kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze.
Védjegyet kaptak:
Élelmiszer kategóriában:
Darassa Tej Kft. tejtermékei:
- félzsíros túró
- joghurt natúr
- réteges gyümölcsjoghurtok: kajszibarackos, fahéjas-almás, szedres, áfonyás
- lilahagymás gomolya
- tejföl
A családi gazdasági 1985. óta tejelő szarvasmarhákkal foglalkozik a Hortobágyi Nemzeti Park páratlan természeti környezetében, a Darassa Pusztán. A szarvasmarhák legeltetése ásványi anyagokban gazdag szikes legelőkön történik. A hagyományos legeltető állattartást minőségi takarmányozással egészítik ki. A megtermelt magas minőségű tejet a családi vállalkozásban működtetett korszerű tejfeldolgozó üzemben dolgozzák fel. Tejtermékeik kiváló alapanyagból készülnek, hagyományos, telt, egészséges ízvilágot tükröznek. A fogyasztás során a Hortobágy szépségét és az évszázados hagyományok múltját és jelenét élvezhetjük. Minden termékük „Egy csepp Hortobágy”, mely valósággal magával ragad.
Volenszkiné Tóth Ágnes tejterméke:
- juhsajt
A termelő Tiszaeszláron él, iskolái elvégzése óta állattenyésztéssel, növénytermesztéssel és gyepgazdálkodással foglalkozik, melyekhez 2012-ben társult a juhtej feldolgozása. Ma már mintegy 80-100 anyajuh tejét dolgozza fel. Jelenleg közel 23 ha bérelt tulajdonban lévő Natura 2000-es gyepterületen gazdálkodik. A gazdaság területén megtermelt kiváló minőségű szálastakarmány biztosítja az állatainak a jó vemhesedést, a jó báránynevelő képességet és a kiváló mennyiségű és minőségű tejhozamot.
Családi közreműködéssel készíti a tejtermékeket, melyek között szerepel a juhgomolya, a juhtúró és a juhsajt. Termékeik értékesítésekor előnyben részesítik a közvetlen vagy rövid ellátási láncokat. A termékek helyi alapanyagokból, a helyi hagyományoknak megfelelően és a természetvédelem céljaival összhangban szezonálisan készülnek.
Hortobágy Angus Kft. Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázatra beérkezett termékei a terméklista alapján:
- hamburger pogácsa
- kockázott, darált húsok
- érlelt húsok, steakek
- egész húsok, sülteknek valók
- félkész termékek
- feldolgozott termékek
- száraz áruk
- alaplé
- zsír
A Hortobágy Angus 2 olyan családi gazdaságra épül, melyek életvitelszerűen több, mint 2 évtizede legeltetik állataikat a Hortobágy legelőin. Céljuk, hogy Magyarországon a világ egyik legjobb minőségű marhahúsából készült termékeket állítsanak elő. Termékeik teljesen mértékben megfelelnek a „legelőtől az asztalig” előírásainak. A Prémium minőséget a válogatott genetikai háttér, az egyedi takarmányozás, a stresszmentes tartás, kezelés, szállítás, vágás együttese biztosítja. A Hortobágy Angus marhái itthon születnek, nevelkednek, így a termékek ökológiai lábnyoma minimális.
A nemzeti parki legelők füveire alapozott tartás valamint az egyedi, GMO és szójamentes, valamint az erjesztett takarmányok mellőzésére alapozott takarmányozás eredményeképpen húsaik laboreredményei egyedülállók. A Hortobágy Angus közel 240 féle terméket forgalmaz, melyek kizárólag marhahúst és marhafaggyút tartalmaznak.






























