Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lokálpatriotizmust erősíti a püspökladányi futballklub

| 2023. 01. 24 | 08:52:00
Az egyesületnek 164 igazolt játékosa van, többségük helyi fiatal.
A lokálpatriotizmust erősíti a püspökladányi futballklub
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez az esetükben azt jelenti, hogy helyi fiataloknak adnak lehetőséget arra, hogy kipróbálják magukat a fociban akár úgy, hogy bekerülnek a korosztályos csapatokba, akár úgy, hogy a sportkapcsolatokon keresztül a legjobbakat a magasabban jegyzett bajnokságokban játszó klubokhoz irányítják.

Az új vezetés három éve irányítja az egyesületet.

– Jelenleg 164 igazolt játékosunk van, közülük 148 látogatja rendszeresen edzéseinket, nyolc nagypályás és hat futsalcsapatunkban rúgják a labdát a fiúk és lányok, akiknek munkáját kilenc, szakirányú végzettséggel rendelkező edző irányítja – sorolja a város labdarúgásának tényadatait Károlyi Albert, a Püspökladányi Labdarúgó Egyesület alelnöke, aki a sportklub játékosainak adatait tovább szálazva teszi még szemléletesebbé a sportkör filozófiáját. – A megyei első osztályban játszó keretünk 22 játékosából csupán négy nem püspökladányi lakos, továbbá öten az ifjúsági csapatban is játszhatnának, tehát fiatal a gárdánk.

Annak, hogy ennyire népszerű a foci a városban, több oka is van.

2016 óta a magyar futball sokat fejlődött a válogatott és a Ferencváros révén klub szinten is. A koronavírus után beszűkült közösségi élet újraéledésében a sport egy hiánypótló elfoglaltságot kínál. A labdarúgás az egyedüli csapatsport Püspökladányban, és persze nagyon jó edzőink vannak, minden korosztálynak öt-öt napos edzőtábort tudunk tartani, eljárunk a hajdúszoboszlói és füzesgyarmati műfüves pályákra.

És ilyen feltételek mellett mire képesek a helyi fiatalok?

A sportegyesület az elmúlt 12 évben hat-hat évet töltött a megyei másod- és első osztályban. Ez a szezon megszakítás nélkül már a harmadik a magasabb osztályban úgy, hogy a feljutás után a 13., tavaly a 12. helyen végeztek. Most, a bajnokság félidejében a 13. helyen telelnek, négy pontra a nyolcadik helyezettől.

Károlyi Albert szerint ha négy-öt kulcsfontosságú mérkőzésen együtt lett volna gárda, most a tabella első felében tanyáznának.

– Fájó volt a Józsa elleni hazai vereség, ugyanakkor ha a Nánással, a DASE-val és a Sárrétudvarival nem döntetlent játszunk, hanem nyerünk, akkor odaértünk volna a nyolcadik helyre. Abszolút amatőr a csapatunk abból a szempontból, hogy a játékosaink vagy iskolába járnak, vagy munkahelyen dolgoznak. Emiatt hétvégén nem mindig tudnak a csapat rendelkezésére állni. A keret játéktudása, az edzéseken elvégzett munka mennyisége és minősége pedig többre jogosítaná a gárdát. Ha nem is az NB III-as bajnokságban való szereplésre, mert a megyei első osztály és a magyar labdarúgó-bajnokság között óriási a szakadék, de a megye egy stabil felsőházi csapata lehetne a Püspökladányi Labdarúgó Egyesület.

A klub alelnöke kitért a tárgyi feltételekre is.

A TAO-támogatásból ugyan sportfelszereléssel – sportszártól kezdve a melegítőn és táskán keresztül a téli kabátig – jól ellátják a sportolóikat, viszont a magasabb osztályban történő szerepléshez a klubnak már szükség lenne egy műfüves pályára, ami legalább 200 millió forint, továbbá a versenyszférára alapozott jelentős támogatásra is.

Tekintsünk még egy kicsit Püspökladány labdarúgó múltjára, hiszen van mire! Püspökladányi az a Gellér Sándor, aki az aranycsapat második számú kapusa volt, védett az angolok elleni lengendás 6-3-as meccsen. Ulveczki Zoltán, a labdarúgó egyesület jelenlegi elnöke a DVSC és a Pécsi MFC NB I-es csapatának stabil kezdőjátékosa volt a ’90-es években. A közelmúlt lokistái közül pedig Máté Péter kezdte a focit Ladányban. A most is aktív játékos, Pusztai Sára a Ferencvárosban focizik. Kóródi Nándor a DVSC-t is megjárta, jelenleg a Szeged NB II-es gárdájában rúgja a gólokat. Mile Zsombor pedig egy fővárosi NB III-as csapat kezdőembere.

CH

Kapcsolódó hírek
Halálos lakástűz Sápon
Halálos lakástűz Sápon
Egy megolvadt elektromos radiátort találtak a helyszínen.
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
A Csurgó utcába riasztották a tűzoltókat.
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
A Mathiász János utcából érkezett a riasztás.
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
A Tóth Árpád utcában csaptak fel a lángok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés