Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A király szerelme elindult hódító útjára Debrecenben

| 2024. 07. 13. | 13:07:48
Van, ahol ma már többen pedeloznak, mint teniszeznek.
A király szerelme elindult hódító útjára Debrecenben
A két DVSC-s, Christian Manrique és Megyeri Balázs meccse Pallagon (Fotó: Betsrong)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Katona Zoltán az innovatív, kreatív ötletei által saját maga mellett egész Debrecent gazdagítja. Világlátott emberként honosította meg itthon a köztéri kondiparkozást, és a sportszergyártó cégének lételeme az egészséges életmódra, a rendszeres mozgás fontosságára való felhívás, a prevenció.

Aki először jár a pallagi Bestrong-telepen, leesik az álla. Debrecenben egészen biztosan, de talán országban sincs párja annak, ami ott fogadja a látogatót. A gyártelep ugyanis egy nagy sportcentrumot foglal magában, és olybá tűnik, hogy a termelés csak harmadlagos, az első és a második legfőbb szempont Katona Zoltán cégtulajdonos vallása, a sport.

Futballpálya, kondiparkok, öltözőegyüttes – hétköznap gyerekek rúgják a pettyest, hétvégén pedig a matuzsálemek, akik fénykorukban a DVSC-ben vagy a DEAC-ban szereztek nevet maguknak, vagy csak egyszerű kétballábasok, de szeretnek focizni, mert alapvető szükségletük a mozgás, és meggyőződésük, hogy soha nem jön el az a szomorú nap számukra, amikor már nem tudnak javítani a játékukon (via Lionel Messi).

Bár Debrecenben széles körben úgy ismerik Katona Zoltánt, hogy számára csak három sportág létezik, a futball, a foci és a labdarúgás, most újabb tettekkel bizonyítja, hogy ennél sokoldalúbb. A gyártelepe ugyanis nemrégiben két új padelpályával gazdagodott. A nyájas olvasó most bizonyára felkapja a fejét, ahogy e sorok írója is tette, amikor először hallotta a szót.

A padelt zárt, kerítéssel övezett pályán játsszák, fele akkora területen, mint a teniszpálya. A hátsó kemény falat is lehet használni, csakúgy, mint a squashben (Fotó: Illusztráció)

Hála az internetnek, hamar kiokosodik az ember. A padel a világ egyik leggyorsabban növekvő sportága, és már Magyarországon is hódít. Katona László például azt állítja, hogy Amerikában, de talán már Budapesten is többen padeleznek, mint ahányan teniszeznek, és erre rendkívül egyszerű, logikus magyarázatot ad.

„Ha két ember elmegy teniszezni, kifizetik a drága pályabérletet egy órára, majd a játékidőnek a felét labdaszedéssel töltik. A padel ugyanolyan élvezetet nyújt, mint a teniszezés, és nem kell labdát szedni, vagyis holtidő nélkül telik el az az egy óra.”

Katona Zoltán tavaly úgy gondolta, a pallagi telepén épít két padelpályát, mert éppen elfér, hogy nekünk, debrecenieknek is legyen, ne csak az amerikaiaknak és a budapestieknek. Meg is csinálta, aki kedvet érez, már mehet is Pallagra padelozni!

Annál azonban sokkal komolyabb küldetése van a projektnek, minthogy sörhasú veteránok sajátítsák ki a két pályát. A Bestrong egyesület keretein belül padelszakosztály létrehozása szerepel a tervekben, edzőképzéssel, utánpótlásneveléssel, később pedig már versenyeztetéssel. Tudniillik már országos bajnokságot is rendeznek, a legjobb magyar játékosokat pedig világszinten is jegyzik.

Megyeri Balázs, a DVSC kapusa már kipróbálta a padelt Pallagon (Fotó: Bestrong)

A padel varázsa abban rejlik, hogy egyesíti a teniszt és a fallabdát. Egy mexikói teniszrajongó találta ki. A kényszer szülte az innovációt, mivel a kertjében nem fért el szabvány méretű teniszpálya, csak egy kisebb, amelyet ráadásul magas falkerítés határolt. Amikor a sporttársaival elkezdtek ütögetni, rájöttek, hogy sokkal élvezetesebb, ha a falakat is bevonják a játékba. A padel először Közép- és Dél-Amerikában kezdett terjedni, és ott már nemzeti sportágnak számított, amikor egy hivatalos látogatása alkalmával I. János Károly spanyol király beleszeretett Argentínában. A nagy sportrajongó hírében álló, az 1972-es olimpián versenyzőként is részt vevő egykori uralkodó építtette az első európai pályát a nyolcvanas években, és bár azóta az egész öreg kontinenst „megfertőzte”, máig a spanyolok a legerősebbek. Ők rendezik a legtöbb profi tornát, de amatőr szinten is akkora népszerűségnek örvend a sportág, hogy ma már a foci után a padel büszkélkedhet a legtöbb igazolt sportolóval Hispániában.

Naná, hogy a Loki spanyol légiósa, Christian Manrique elsők között ragadott ütőt Pallagon!

A magyar szövetség 2018-ban alakult meg. Ide kéri majd a felvételét a Bestrong is. Magyarországon jellemzően egykori teniszezők és fallabdások játsszák, de a szövetség célja, hogy a gyerekek már eleve padellal kezdjék, hiszen nemzetközi szinten az az általános tapasztalat, hogy – akárcsak a legtöbb sportágban – azokból lesznek a legjobb játékosok, akik már egész fiatalon megismerkednek a sportággal.

Immár Debrecenben is lehetőség van erre. A Bestrong a telepén biztosítja a pályát, az ütőket és a labdát. A jövő elkezdődött Pallagon!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remek hétvégét zártak a debreceni díjugratók
Remek hétvégét zártak a debreceni díjugratók
Az akadályok mellett a hőséggel is meg kellett küzdeni.
Hirdetés
Hirdetés
Kisteherautók ütköztek Hajdúdorognál
Kisteherautók ütköztek Hajdúdorognál
Öten utaztak a járművekben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Két város ölelésében keresi a helyét Hajdúszovát
A nagyvárosban való munkavállalás lehet a legegyszerűbb kapcsolat Debrecennel.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.
Rekordbírságot kapott a Booking a GVH-tól
Több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a cég.
Diákmunka: 18 év alatt akár a szülők munkahelyén is
Kiderül az is, mennyi diákmunkával lehet megkeresni a pénzt egy fesztiválbelépőre.
Kukoricaszezon: csak a szuperédes!
A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő.
Lépés a 35-ös főút Debrecen és Józsa közötti bővítésében
Tervező már van, igaz, két évig is eltarthat a munka.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.