Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A BMW gyárat befogadta a debreceni közélet

Cívishír | 2024. 06. 20. | 15:29:18
Igaz, tett is érte a bajor autógyáróriás – de hogyan tovább?
A BMW gyárat befogadta a debreceni közélet
A BMW képzési központjának átadó ünnepsége (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Mind a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, mind a Campus Fesztiválon jelen leszünk. A Campus fesztiválon idén a közösségnek szóló, BMW Grouphoz jól illeszkedő, szignifikáns megjelenést tervezünk, melynek részleteiről a megfelelő időben adunk majd tájékoztatást. Minden évben arra törekszünk, hogy az előző évek tapasztalatait összegyűjtve a közösség számára még érdekesebb, színvonalasabb kapcsolódási lehetőséget nyújthassunk egyes megjelenéseink által – válaszolta a Cívishír kérdésére a BMW Group debreceni támogatásokban illetékes szakembere.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az idézett választ a kérdésünkre az első megkeresésünkkor nem válaszolta meg a gyár képviselője, majd a második, immár a Campusra és a Gourmet általuk történő támogatására kihegyezett érdeklődésünkre kaptuk a rövid információt.

Mennyit is „csepegtet vissza”?

A Cívishír azt követően kereste meg a BMW Groupot, hogy a témára jó rálátással bíróktól szerkesztőségünkbe eljutott hír szerint a BMW a jövőben Debrecenben nem támogat semmilyen kulturális fesztivált, visszalépett a Gourmet és a Campus mögül. A hír kapcsán a BMW debreceni gyárát kérdeztük egyebek között az információ valóságtartalmáról, továbbá arról, hogy a termelést 2025-ben kezdő bajor autógyáróriás kialakította-e már a támogatási portfólióját. Kérdéseinket annál is inkább jogosnak éreztük, mert a BMW gyár Debrecen legjobb minőségű termőföldjein építi/építette fel a magyarországi gyáregységét. Igaz, a termőréteget lefejtették, és igen nagy területet kellett kivonni a mezőgazdasági művelésből. Ezért az ország, Debrecen és tágabb környezete kap egy, a világ élvonalát sok tekintetben képviselő gazdasági egységet, munkahelyekkel, névvel, hírnévvel. Pluszban, amit a BMW debreceni vezetői korábban több fórumon elmondtak: szerepet szeretnének vállalni a város, a térség közéletében, részévé szeretnének válni az úgynevezett „debreceniségnek”. Ezt egyébként az általunk megkérdezett debreceniek egyfajta minimumnak tartják, mert a város mégiscsak helyet ad egy profitot termelő gyárnak; éppen ezért az itt élők joggal várják el, hogy a haszonból a rendezvények, szervezetek, társadalmi ügyek támogatására „visszacsepegtessen” valamennyit az autógyár. Ez el is indult a rendezvények támogatásával, kulturális és környezetvédelmi témákkal.

Eddig ebben segítette Debrecent

Térjünk azonban vissza a BMW-hez elküldött első kérdéssorunkhoz, amelynek az alapját a debreceni kulturális élet támogatásának felfüggesztéséről szóló hír adta. A gyáróriás kommunikációs szakembere válaszában leírta, hogy a BMW Group, és azon belül a debreceni gyár esetében is igaz, hogy bárhol legyen is a világon, otthonra talál. Vállalatuk Debrecenben is örömmel veszi az érkezésük kezdete óta tapasztalt szívélyes fogadtatást, továbbá a BMW számára fontos, hogy értékteremtő kezdeményezésekkel a helyi közösségi élet részese legyen. A tavalyi és idei év aktivitásai is jól mutatják, hogy a debreceni gyár rendre képviselteti magát a város identitásának szerves részét képező, a hagyományokon alapuló programokon. Törekedve arra, hogy kifejezésre juttassák a BMW által képviselt értékeket és bemutassák a vállalat által kínált lehetőségeket.

A közösségek és a társadalmi célok támogatásában egyébként megfigyelhető a növekedés, továbbá a BMW válaszából kikristályosodik, hogy a gyár a közélet mely területeit segíti. Ezek között ott vannak a művészetek, a környezet- és egészségtudatosság, a virágkarnevál, az egészségügy, a hátrányos helyzetű családok, valamint a szakképzés támogatása.

De nézzük ezeket időrendi sorrendben, mégpedig a legutóbbival kezdve. Május végén az AUTOPOESIS kiállításon bemutatkozott a BMW Group Gyár Debrecen első magyarországi művészettámogató projektje. A Föd napján a Kölcsey Központban megrendezett „Légy környezettudatos” rendezvényt második alkalommal támogatva, közel kétezer általános- és középiskolás diáknak adtak szemléletformáló programokat. Év elején a speciális nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató iskolában közösen ültették el az adventi fenyőket. Tavaly augusztusban mintegy 1300 tő élő hortenzia díszítette a BMW virágkarneváli virágkocsiját, az élő virágokat pedig a karnevált követően óvodákban, iskolákban, idősek otthonában közösen ültették el. Az adventi időszakban támogatta a Nagytemplom előtt a jégpálya kiépítését. Szintén az ünnepek előtt az Adventi Kuckó adott otthont a BMW Debrecen karitatív eseményének, ahol a vállalat összesen 50 ezer euró értékben ajánlott fel adományokat öt debreceni szervezet számára. 2024-ben a BMW támogatásával fedezi a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában ápolt gyermekek mellett kórházban tartózkodó szülők meleg ebédjének költségeit. December elején a BMW Debrecen elnök-vezérigazgatója egy német alapítvány nevében 25 ezer eurós hozzájárulást adott át a debreceni gyermekklinikán a Nők a Rákos, Fogyatékos és Krónikus Beteg Gyermekekért Alapítványnak. Ez év őszétől a Debreceni Szakképzési Centrummal kötött megállapodás értelmében már 200 diák tanulhat a BMW képzési programjában.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az ingyenes notebookokra vagyonbiztosítást kötött a Klebelsberg Központ
Az ingyenes notebookokra vagyonbiztosítást kötött a Klebelsberg Központ
A családokat csak a 10 százalékos önrész terheli a káresemények kapcsán.
Hirdetés
Hirdetés
Elfogadta a kenőpénzt a visszaeső kormánytisztviselő
Elfogadta a kenőpénzt a visszaeső kormánytisztviselő
A férfi egy észak-magyarországi kormányhivatalban dolgozott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást
Az árfigyelő rendszer azért marad.
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?