Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Balmazújváros az őszi megyei bajnok – a klub elnöke összegzett

| 2021. 12. 02 | 13:35:00
Hol jár és hova juthat a balmazújvárosi foci? Interjú Tiba Istvánnal.
A Balmazújváros az őszi megyei bajnok – a klub elnöke összegzett
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Balmazújvárosi FC – ha nem is toronymagasan, ahogy azt várni lehetett előzetesen, de – vezeti a Hajdú-Bihar megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságot 15 forduló után, vagyis őszi bajnoknak mondhatják magukat. Tiba István, a BFC elnöke beszélt kendőzetlenül a Cívishírnek a szezon első feléről: célokról, problémákról, jövőről. Mindezek mellett az utánpótlásról is szó esett.

Onnan induljunk, hogy mi volt a céljuk a bajnokság kezdete előtt?
Tiba István: Erre a szezonra egyértelműen az első hely volt kitűzve célul, szeretnénk feljutni az NB III-ba tavasszal.

Eddig ez bejönni látszik. Elégedett?
Tiba István: Nem könnyű megnyerni egy megyei első osztályt sem, az jól látszik. Nem vezetünk olyan magabiztosan, mint kellene, voltak olyan mérkőzéseink melyek messze nem úgy sikerültek, mint az elvárható lett volna. Persze ez betudható annak, hogy nagyon fiatal csapatunk van, aminek viszont szívből örülök. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nálunk nem kapnak fizetést a labdarúgók, és végülis a tabella élén állunk.

Ha nem a pénz, akkor mi motiválja a játékosokat ön szerint?
Tiba István: A feltételek és a lehetőségek. Ha sikerül felkerülnünk az NB III-ba, azokból a játékosokból, akik itt a megyében játszanak, sokan lehetőséget kapnak a bizonyításra. Ez pedig jó motivációs tényező kell, hogy legyen bármelyik fiatal labdarúgó életében.

Sikerül helyi erőkre támaszkodni a csapat összetétele kapcsán?
Tiba István:
Nem sikerül. Az utánpótlásunk ugyan jól működik, de szerintem tisztán helyi játékosokból ebben a rendszerben csak ideig-óráig lehet csapatot összerakni. Például Debrecenből is járnak ki olyan játékosok, akik vagy kevesebb szerephez jutottak cívisvárosi együtteseknél, vagy tetszik nekik a nálunk lévő infrastruktúra, vagy akár a fiatal összetétel.

A cél, ha jól gondolom, nem változik a télen sem.
Tiba István: Abszolút nem változik, a feljutás a legfontosabb cél továbbra is. Bár az NB III-ra, sőt akár már a megyei bajnokság tavaszi etapjára is kellene erősítenünk a csapatot, de nekünk erre most nincs forrásunk. Nem tudunk fizetett játékosokkal erősíteni.

(Fotó: BFC)
(Fotó: BFC)

A megyében sokfelé arról beszélnek, hogy önök könnyű helyzetben vannak, hiszen megvan az NB III-hoz úgy az infrastruktúra, mint a pénzügyi háttér.
Tiba István: Akkor ezt szeretném tisztába tenni. Az NB III-at tudnánk vállalni. Az infrastruktúránk ettől is magasabb szinten jegyzett szerintem. Azonban tudom azt is, mik azok a feltételek, melyek kellenek ahhoz, hogy az ember akár NB II-ben, akár NB I-ben gondolkodjon. Az infrastruktúrán kívül nekünk ezek a feltételek jelenleg nem állnak rendelkezésünkre.

Ha a távolabbi jövőbe nézünk, lehet szó még másodosztályról, vagy akár az NB I-ről Balmazújvároson?
Tiba István: Nem érdemes távolabbi jövőben gondolkodni. Nem könnyű megnyerni a megye I-et sem – ahogy azt már korábban is említettem –, ha pedig sikerül első helyen végezni, akkor még vár(hat) ránk egy osztályozó is a felsőbb osztály kapcsán – ott pedig, ha megnézzük az elmúlt éveket, jól látszik, hogy több gárda is él(t) azzal a lehetőséggel, hogy az NB II-es csapatából erősíti meg együttesét a feljutás céljából arra az egy, mindent eldöntő osztályozóra. Ezek pedig így messze nem egyenlő feltételek.

Aki ismeri elnök urat, tudja, hogy szereti a focit. Álmodik még azért néha NB II-ről, akár NB I-ről?
Tiba István: Az elmúlt évek kudarcai után, amikor szembesültem azzal, hogy hozzá nem értő, rosszindulatú emberek hogyan tudnak tönkretenni sportágakat, csapatokat, elkezdtem reálisabban látni a dolgokat. Illúzióim nincsenek, az infrastruktúránk kiváló, örülök, hogy az utánpótlás korú labdarúgóink ilyen körülmények között futballozhatnak, és élvezhetik minden percét ennek a csodálatos játéknak.

(Fotó: BFC)

Sokszor említi az infrastruktúrát. Hogy az rendben van, abból is látszik, hogy a Nyíregyháza ott játssza NB II-es meccseit, és válogatott mérkőzések is voltak a Városi Stadionban, mióta „csak” megyei szinten van foci Újvároson.
Tiba István: Fontosak ezek a visszajelzések. Nem mellesleg pedig annak is örülök, hogy a Balmazújvároson futballt szerető emberek (akik nincsenek kevesen) láthatnak a megyei futballnál magasabb szintű labdarúgó-mérkőzést is. Az NB II. mindig izgalmas, kiélezett bajnokság volt, és szerintem hosszú ideig még az is lesz. A magyar válogatott esetében pedig – ha a női focira gondolok, ha az utánpótlásra –, mégiscsak a nemzeti csapatról beszélünk.

Ha már utánpótlás: évek óta jól működik a rendszerük. Ez hasonlóan alakul idén is?
Tiba István: 316 utánpótlás labdarúgónk van: fiúk és lányok egyaránt. Az edzői gárdánk kiváló, stabilizáltuk a helyünket, de egyes akadémiákkal nem tudunk versenyre kelni, nem is feladatunk. A legfontosabb szerintem az, hogy sportoljanak a gyermekek.

Palánki István

Kapcsolódó hírek
Volánbusz: a vártnál kisebb a sztrájk támogatottsága
Volánbusz: a vártnál kisebb a sztrájk támogatottsága
A sztrájk második napja után vont mérleget a társaság.
Halálos lakástűz Sápon
Halálos lakástűz Sápon
Egy megolvadt elektromos radiátort találtak a helyszínen.
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
A Csurgó utcába riasztották a tűzoltókat.
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
A Mathiász János utcából érkezett a riasztás.
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
A Tóth Árpád utcában csaptak fel a lángok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés