Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civil Fórum a CATL-ről: „a környezeti terhelés nem fog megállni Debrecen határánál”

| 2023. 02. 02. | 12:12:00
Az egyesület szerint Papp László és Barcsa Lajos németországi útja után sem kaptak választ sok kérdésre.
Civil Fórum a CATL-ről: „a környezeti terhelés nem fog megállni Debrecen határánál”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Nem szeretnénk olyan adatokat közölni vagy olyan információkat mondani, ami megtévesztő lenne az emberek véleményének kialakításában, ezért úgy gondoljuk, közzétesszük, mi a különbség az arnstadti és a debreceni gyár között – mondta Gondola Zsolt Zorád, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, önkormányzati képviselő a február 2-i sajtótájékoztatón, melyet azért hívtak össze, hogy ismertessék a németországi és a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár beruházásának mértékét. Mint ismert, Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester január végén ellátogatott a CATL arnstadti gyárába, hogy megnézzék a napokban átadott komplexumot. A városvezető úgy fogalmazott, semmilyen szennyezőanyagot, veszélyforrást nem láttak, az üzem a német biztonsági és munkavédelmi előírások maximális betartása mellett működik.

[Beillesztett cikk: Papp László a saját szemével látta, hogyan készül a CATL-akkumulátor]

Gondola Zsolt Zoárd elmondta, a német gyár egy kisvárosban található, ahol összesen 27 ezren laknak, a vízrajza pedig teljesen más, mint Debrecennek. Arnstadtban ipari üzemek, barna beruházások már két évszázada működnek, az NDK-ban is ipari, vegyipari terület volt. Ezzel szemben Debrecen mezőváros, és itt több mint 200 ezren élnek. – A megépülő gyár legfontosabb eltérése, az a gyár tervezett teljesítménye: az arnstadti 14 gigawattóra, ezzel szemben a debreceni a teljes üzemelésnél 100 gigawattóra. Ezzel látható, hogy körülbelül hétszeres a teljesítménybeli különbség. Ez a foglalkoztatottak számában is megmutatkozik, hiszen ott körülbelül kétezer ember dolgozik majd, nálunk pedig kilencezret jelentettek be. A gyár építésének költsége Németországban 1,8, hazánkban pedig 7,3 milliárd euró – fogalmazott.

Kiemelte, az alapadatokban olyan hatalmas eltérés van, hogy testvérgyárként hivatkozni az arnstadtira olyan, mintha a körtét az almával akarnánk összehasonlítani.

– A vízfelhasználás számszerűsítésével kiderült volt a különbség. Kiderült volna, milyen környezeti károkat okoz ez a gyár – folytatta Gondola. – Olyan, mintha a polgármesteri vezetés nem értené meg a város hangját. Nem azzal van gond, hogy milyen tiszta technológia jön ide, nem is azzal, hogy a kínaiak ezt a legmagasabb szinten űzik, hanem azzal, hogy ez milyen terhelést jelent a környezetre. Vagyis azokat az adatokat, amiket a németországi gyárból hazahoztak azzal kellene kiegészíteni, ami a környezetterheléshez kapcsolódik. Ilyen a széndioxid-kibocsátás, a víz és a szürke víz felhasználása, a gépjárműforgalom, a lakosság betelepülése. Ezekre a kérdésekre a németországi utazás után sem kaptunk választ – mondta.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a civileket nem szabad belekeverni a politikába.

Szerinte nem lehet megszégyeníteni az aggódó mikeprécsi anyukákat azzal, hogy elmondják nekik, milyen jó a globális zöld. Kérték, hogy a kormányzati propaganda és az ellenzék mondanivalója maradjon a civileken kívül; ne bántsák a debrecenieket, hiszen ők a városukért, a környezetükért aggódnak. – Ne hivatkozzon rájuk senki, ne próbálják őket befolyásolni olyan adatokkal, melyek nem valósak. Mi szolidaritást vállalunk nemcsak a mikepércsiekkel, hanem a sárándiakkal, a derecskeiekkel, a hajdúszoboszlóiakkal, hiszen a környezeti terhelés nem fog megállni Debrecen határánál – jelentette ki Gondola Zsolt Zoárd. Kiemelte, amikor az egyesületük hallatja a hangját, azt annak érdekében teszik, hogy valamennyiünket megvédjék.

Hisznek abban, hogy egészséges, környezetileg tiszta várost képviselnek.

– Mi csak szakmai alapon közelítjük meg a kérdést és annak érdekében, hogy a civilek becsületét megvédjük, bárkivel hajlandók vagyunk vitázni. Legyen végre tiszta víz a pohárban. Szó szerint értve – mondta, hozzátéve, ennek feltétele, hogy ez legyen nyílt vita, ne összevágott anyagokat mutassanak az embereknek. Meglátásuk szerint a jelenlegi vita már eldurvult és félreviszi az ügyet. Ez nem megengedhető és szégyen is a városra. Gondola Zsolt Zoárd szerint azért tudott ennyire elfajulni az ügy, mert a bejelentés előtt nem volt egyeztetés. – Ennek a felelőssége nem a civileket, hanem azokat terheli, akik adatok nélkül nyilatkoztak. Szeretnénk, hogy kulturált, meghatározott mederben folyó vitában próbálnánk meggyőzni egymást – emelte ki.

FR

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.