Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben szolgálatba állt Komondor, a legerősebb számítógép

| 2023. 01. 13. | 15:58:00
Ezzel ki tudják váltani a városi uszoda távfűtését.
Debrecenben szolgálatba állt Komondor, a legerősebb számítógép
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe. Az élet számos területén hozhat könnyítést, így a városi uszodát is a számítógép fűti majd.

– A szuperszámítógép Debrecenbe helyezése fontos mérföldkő ahhoz, hogy a legtehetségesebb kutatók megtalálják számításukat a cívisvárosban. A város képes legyen arra, hogy megtartsa, a városhoz kösse a fiatal tálentumokat, akik hosszú távon is kötődjenek az itt működő cégekhez

– fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a Magyarország legerősebb, Komondor névre keresztelt szuperszámítógépének átadásán január 13-án, a belváros egyik patinás szállodájában megtartott eseményen. A 4,7 milliárd forint értékű, öt petaflops teljesítményű számítógépet a Debreceni Egyetem Informatikai karán, a Kassai úti campus egyik épületében kapott helyet.

– Jól kezdődik az év Debrecenben, hiszen egy újabb, jövőbe mutató fejlődésről beszélhetünk. A következő 30 évben várhatóan többet fog változni az emberiség élete, mint az elmúlt sok-sok évtizedben összesen. Fontos, hogy ezt a fejlődést hogyan tudjuk igazságosan az emberek szolgálatába állítani. Ehhez hajtóerőt jelent a több évszázados hagyományokkal bíró debreceni oktatása, a Debreceni Egyetem infrastruktúrája. A kormányzati szervekkel együttműködés eredményeként a város mágnesként vonzza az innovatív változásokat, befektetőket

– folytatta gondolatait a városvezető, aki kitért arra is, hogy az új szuperszámítógép egyebek mellett használható az időjárás előrejelzésében, az űr-és a biológiai kutatásokban is. Az univerzális eszköz a hazai és a debreceni gazdaságot is segíti. Papp László a szuperszámítógépnek egy nem szokványos, ám annál inkább gyakorlatiasabb felhasználását is a hallgatóság elé tárta: – Az energia slágertéma volt az elmúlt hónapokban, és Debrecen vezetése döntéseivel az energiafogyasztás csökkentését irányozták elő. Ennek részbeni áldozata a debreceni uszoda volt. A következő hetek munkáival lehetővé tesszük, hogy a szuper számítógép hűtése által termelt hőt átvezessék az uszodába, és ezzel ki tudják váltani a városi uszoda távfűtését.

Bács Zoltántól, a Debreceni Egyetem kancellárjától a szuperszámítógép Debrecenbe történő telepítésének előzményeiről hallottunk előadásában. Az egyetemi vezető 2011-ig tekintett vissza, amikor is a szegedi és a pécsi egyetem mellett a debreceni is kapott egy szuperszámítógépet, de a cívisvárosi volt a legerősebb. Erre kiépült egy tudásbázis, ma az egyetemen már több mint 100 kutató használja a szuperszámítógépet. Ennél is jelentősebb döntés volt azonban a 2014-es, amikor a Kassai úti campuson felépítettek egy olyan épületet, amely nem csak a már meglévő szuperszámítógépet, hanem egy majdani, nagyobbat is be tud fogadni, ami akár az egész országot is tudja szolgálni. – Büszkék vagyunk, hogy itt van a szuperszámítógép, és azt az egyetem munkatársai működtetik – zárta gondolatait Bács Zoltán.

Ha kevés, bővíthetik

Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke nyitotta meg az eseményt. Arról beszélt, hogy egyre inkább adat alapú lesz a világunk. Az adatokat össze kell gyűjteni és fel kell dolgozni, a végeredmény pedig segít az életünket megkönnyítő döntések meghozatalában. Ehhez kell infrastruktúra, és ez a Komondor szuperszámítógép, amely egy többéves kutatás eredményeként született meg. – A gépet javarészt a kutatók fogják használni, viszont a vállalkozásoknak is szeretnénk hozzáférést biztosítani. Az egyértelmű volt, hogy Debrecenbe kerül a gép. Korábban is volt már itt szuperszámítógép és kapcsolatunk az egyetemmel. A nyitottság, a mozgékonyság adott Debrecenben. Akarta, és megérdemelte a város ezt a beruházást – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a gép másodpercenként 50 ezer laptopnyi kapacitású, de ha szükséges tovább növelhető a teljesítménye.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.