Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint tízmillió tankönyvet gyártanak a debreceni Alföldi Nyomdában

| 2021. 07. 09. | 14:24:00
Gördülékenyen halad a munka, időben elkészülnek a kiadványok.
Több mint tízmillió tankönyvet gyártanak a debreceni Alföldi Nyomdában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország legrégebbi nyomdájába, a debreceni Alföldi Nyomdába látogatott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár július 9-én, hogy ellenőrizze a tankönyvek gyártását. Mint ismert, a Könyvellátó Nonprofit Kft. 2020-ban vásárolta meg az Alföldi Nyomdát, ennek okán nem szükséges beszerzési eljárásokat folytatni a tankönyvnyomás kapcsán, hiszen a KELLO állami cég.

Az államtitkár tudatta, évente több mint 13 millió tankönyvet gyártat az állam.

Felidézte, 2020 óta ingyenes Magyarországon a köznevelésben és a szakképzésben a tankönyvellátás, hozzátéve, 2010 előtt olyan rendszer működött, ahol nagyjából a diákok felének volt csak ingyenes tankönyve. Akkor ez 7,5 milliárd forintjába került az államnak, és ugyanennyibe a szülőknek.

– Azóta drágult a papír, az élőmunka, a költségek, mégis csökkenteni tudtuk a tankönyvek árát a jó minőség megtartása mellett. Az idei évben 13 milliárd forint áll rendelkezésre az állami költségvetésből a tankönyvek beszerzésére – közölte. Elmondta, folyamatos a tankönyvek megújítása; tavaly módosult a Nemzeti Alaptanterv, ennek megfelelően – felmenő rendszerben – az 1., 5. és 9. évfolyamon átdolgozott könyvekkel kezdték meg a 2020/2021-es tanévet. Ez a munka az idén is folytatódott, így a 2., 6. és 10. évfolyamosok számára készültek el a szükséges átdolgozások. – Összességében 105 új közismereti és 23 speciális nevelésű igényű tanulóknak készülő fejlesztés valósult meg. Miniszteri felhívásra 78 új, piaci és egyházi kiadású tankönyv készült és került fel a jegyzékbe – jegyezte meg.

A tankönyvjegyzékben jelenleg 2559 tankönyv szerepel – ebből 1558 állami kiadvány –, 42 kiadó birtokolja a kiadványok jogait.

Maruzsa Zoltán elmondta, változott a tankönyvrendelés menete. A felelősök április 30-ig adhatják le rendeléseiket, június 30-ig pedig módosíthatják az alaprendelést. Augusztus 1-től kezdődik a kiszállítás folyamata. Az iskolák az idei évben összesen 13,3 millió tankönyvet rendeltek, aminek 81 százaléka állami kiadvány. – Fontos hozadéka az elmúlt évek fejlesztésének, hogy nemcsak papír alapon készül el a tankönyvek jelentős része, hanem digitálisan is, amik a tankonyvkatalogus.hu oldalról ingyenesen letölthetők.

Papp László polgármester a sajtóeseményen elmondta, a nyomdakultúra szorosan összefonódik a cívisvárossal, hiszen Debrecen meghatározó várossá válásának fontos szerepe volt a nyomdai tevékenység jelenlétének. – Úgy tekintünk az Alföldi Nyomdára, mint a város büszkeségére, ékkövére. Ezen a helyen születnek meg azok a tankönyvek, amik az ifjú generáció számára nyújtanak kapaszkodót a helyes gondolkodáshoz, a tanulmányok elsajátításához. Ez biztosítja az ország versenyképességét és sikerességét. Büszke vagyok arra, hogy az Alföldi Nyomda megkapta azt a lehetőséget, hogy a tankönyvek itt készüljenek – fogalmazott, hozzátéve, Debrecen olyan strukturális alapokkal rendelkezik, amelyre az ország alapozhat.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő felidézte az 1561-ben alapított nyomda kalandos történetét és azt is, hogy a nyomda az államosításig a város és a református egyház tulajdonában volt. – Az állam számos alkalommal támogatta a nyomdát pályázatokkal, gépekkel, beruházásokkal, ennek okán korszerű helyen készülhetnek a könyvek – hangsúlyozta.

A koronavírus miatt az első negyedévben adódtak problémák a nyomdában és a KELLÓ-nál is, ennek ellenére a határidőket tudjuk tartani – mondta Tőczik Zsolt, a Könyvellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tudatta, július 25-ig érkeznek be a KELLO raktáraiba a tankönyvek, és szeptember 15-ig minden tanuló megkapja azokat. Az ügyvezető hangsúlyozta, a nyomda tulajdonosi összetételében a KELLO 99,99 százalékos többséggel rendelkezik. – Ennek köszönhetően az átlag állami tankönyvár bruttó 653 forint. Néhány évvel ezelőbb ez még ezer forint felett volt. Eddig 11,9 milliárd forintért rendeltek tankönyveket az intézmények, ebben benne van az SNI-s tanulók taneszközei is. A tankönyvek értéke nagyjából azonos az előző évek értékével, míg az SNI-s taneszközök közel 70 százalékkal drágultak – mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.