Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

EPAM-termet alakítottak ki a Debreceni Egyetemen

| 2020. 10. 07. | 16:54:00
A hallgatók a legmodernebb számítógépeken tanulhatnak.
EPAM-termet alakítottak ki a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalosan is használatba vették a hallgatók az új géptermet a Debreceni Egyetem Informatikai Karának tetőterében, melyet az EPAM Hungary – a világvezető szoftverfejlesztő cégének hazai leányvállalata – szerelt fel adományként számítógépekkel, monitorokkal, projektorral. Az EPAM és a Debreceni Egyetem együttműködése évtizedes múltra tekint vissza, most magasabb szintre emelték az elsősorban oktatáson alapuló kapcsolatot. Még tavaly indult a közös gondolkodás, melynek eredményeként átadták az egyetem új épületrészében az EPAM-termet, ezzel is támogatva az informatikusképzést.

Az itt tanuló hallgatók a legmodernebb, az EPAM dizájnerei által kialakított környezetben, 20 vadonatúj, korszerű asztali számítógép és monitor, illetve projektor segítségével tanulhatnak, valósíthatnak meg saját, egyedi projekteket.

Papp László, Debrecen polgármestere az együttműködés kapcsán kifejtette: az EPAM fontos szereplője az informatikai szektornak a városban. – A cég az elmúlt években folyamatosan fejlesztette kapacitását, és egyre több debreceni szakembernek ad munkát. A vállalat és az egyetem kapcsolata pedig azért is jelentős, mert a hallgatók és a továbbtanulás előtt álló fiatalok is látják, hogy Debrecenben van perspektíva – nyilatkozta a polgármester.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttműködésről szólva elmondta, hogy az jól illeszkedik az intézmény stratégiai célkitűzéseihez, amelyek részben a térség gazdaságfejlesztési törekvéseit szolgálják. – A Debreceni Egyetem az elmúlt években a városba települő műszaki, informatikai és járműipari vállalatok nyomán jelentős fejlesztéseket kezdett, hogy megfelelő mennyiségű és szaktudású hallgatót tudjon képezni a felmerülő igények fedezésére. Az ehhez szükséges korszerű műszaki, informatikai, természettudományi oktatást kiszolgáló infrastruktúra-fejlesztés mintapéldája az Informatikai Kar tetőtér-beépítése, de említhetjük a Műszaki Kar campusának bővítését, a Természettudományi és Technológiai Kar épületének felújítását, vagy a járműipari kutatólaboratórium létrehozását – sorolta Bács Zoltán.

Az EPAM és a Debreceni Egyetem közti erős kapcsolatot jellemzi, hogy az elmúlt 10 évben az EPAM több mint 30 munkatársa tartott előadásokat, kurzusokat – főként szoftverfejlesztés alapjai, szoftvertesztelés és tesztautomatizálás témákban –, ezen felül voltak kifejezetten a cég tapasztalt szakemberei által tartott tantárgyak is.

–A Debreceni Egyetem Informatikai Karának fontos célkitűzése, hogy az itt végzett hallgatók ismerjék az iparágban használt legkorszerűbb technológiákat, naprakész tudás birtokában szerezzenek diplomát. Éppen ezért van meghatározó szerepe az élő kapcsolatoknak a térségben működő vállalatokkal. Ezek a cégek megismertetik a legújabb iparági trendeket hallgatókkal, akik közül kerülnek ki leendő munkavállalóik. A most átadott gépterem nagymértékben hozzájárul ennek a célnek az eléréséhez – hangsúlyozta Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja.

Az idei tanévben újabb képzéssel bővül a paletta: magas szintű webfejlesztést és szoftverfejlesztési módszertanokat is oktat az EPAM.

Bár főként az informatikus szakok hallgatói élvezhették az együttműködés előnyeit, az EPAM a teljesen eltérő tematikájú szakok érdeklődő diákjait is szívesen fogadja. Mindemellett az oktatás folytonosságáért a tanárképzési program keretében hivatásos egyetemi oktatókat is képeznek, hogy az EPAM által indított tárgyakat továbbvihessék. Mindezeken felül próbainterjúk és még önéletrajzírási tanácsadás is támogatja a leendő informatikusokat, és amint lehet, irodalátogatás formájában az EPAM ismét megnyitja – immár az új – irodát, nemcsak a hallgatók, hanem általános- és középiskolás diákoknak is.

– A képzéseken túl az elmúlt tíz év során több száz hallgató számára biztosítottunk lehetőséget, hogy élesben belelássanak egy nemzetközi szoftvercég életébe, sokan írták nálunk a szakdolgozatukat, vannak olyanok is, az EPAM-ban tölthették gyakorlati idejüket. Az egyetem megadja az erős alapokat, mi pedig ehhez hozzáadjuk a legújabb technológiai ismeretet – így piacképes tudással rendelkező szakemberek lépnek ki a munkaerőpiacra – tette hozzá Vinkó Bence, az EPAM ügyvezető igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.