Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendőri túlkapás történt Hajdúszoboszlón - így ítélkeztek Debrecenben

| 2020. 07. 16. | 15:17:00
A törvényszéken arra is kötelezték a rendőrséget, hogy kérjen bocsánatot.
Rendőri túlkapás történt Hajdúszoboszlón - így ítélkeztek Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék nem jogerős ítéletben most arra kötelezte a rendőrséget, hogy kérjen bocsánatot a hajdúszoboszlói nyugdíjastól, Nagy Jánostól, és fizessen ki neki 300 ezer forintot sérelemdíjként, olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A civil szervezet képviselte a rendőrségi túlkapás áldozatául esett férfit a bíróságon.

Nagy Jánost még 2015-ben vitték be a hajdúszoboszlói rendőrkapitányságra. A férfi nem akart a régi 4-esen kerékpározni, és mint a legtöbb hajdúszoboszlói, a járdán tekert.

A 65 éves hajdúszoboszlói férfit két autós rendőrjárőr tartóztatta fel. A felszólításnak eleget téve a büntetlen előéletű férfi megadta az adatait. Miközben a rendőrök rádión egyeztették az adatokat, az akkor 65 éves férfi – hogy a forgalmat ne akadályozza – a rendőrautótól öt méterre lévő kerítésig tolta a biciklit. Ezt a rendőrök ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintették. Nagy János felháborodott a rendőrök feltételezésén és hangnemén, vitatkozni kezdett velük. Addig-addig, hogy az elképedt férfi kezét hátrabilincselték, majd betuszkolták a rendőrautóba. Hátul a biztonsági övvel be is kötötték. Bár esélye sem volt ellenállásra vagy szökésre, az egyik rendőr a nyakába könyökölve 10 percen át nekinyomta a hátsó ülésnek. Amikor bevitték a kapitányságra, akkor sem ért véget a kálváriája. A rendőrök újra testi kényszert alkalmaztak, mert szerintük a férfi ellenállt. Nagy János erre is másképp emlékszik.

A sértett már másnap panaszt tett a rendőrkapitánynál. Hogy mi is történt pontosan, nem lehetett bizonyítani, mert bár napi 24 órában kamera rögzíti, mi zajlik a folyosón, a rendőrség addig várt, amíg 30 nap múltával automatikusan törlődött a felvétel...

Nagy János a rendőrségen erősen panaszkodott a hátrabilincselés okozta fájdalmakra. Így a rendőrök anélkül, hogy az előállítást befejezték volna, átszállították az orvosi rendelőbe, és csak az orvos előtt vették le róla a bilincset. Keze akkor már lilult, és a vállai a mai napig fájnak. A rendőrség nem ismerte el, hogy hibázott, ez ezért Nagy János bírósághoz fordult.

Nagy János az elszenvedett sérelmei miatt személyiségi jogi pert indított a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal szemben. Nem csak fizikai sérülései keletkeztek ugyanis, de lelkiek is. Mindig is szülővárosában élt, rokonsága, gyerekei és unokái is hajdúszoboszlóiak. A rendelőben sokan látták őt megbilincselve, és hamar híre ment az esetnek. Az átéltek annyira felzaklatták a férfit, hogy terápiára szorult, és ma is gyógyszeres kezelés alatt áll.

- olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében, amelyben kiemelik: a Debreceni Törvényszék hétfőn megállapította, hogy a rendőrség megsértette Nagy János emberi méltósághoz, személyi szabadsághoz, valamint a testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait. Az egyelőre nem jogerős ítélet nyilvános bocsánatkérésre kötelezi a rendőrséget, amelyet az MTI-hez is el kell juttatni. Emellett a rendőrségnek 300 ezer forintos sérelemdíjat kell fizetnie.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Nagy Márton közölte, a Magyar Postára a jövőben is szükség lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.