Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nagyerdei Stadionba költözik a DEAC

| 2020. 05. 07. | 16:20:00
Az Egyetemi Sporttelep jelenleg nem alkalmas az NB II-es követelmények teljesítésére.
A Nagyerdei Stadionba költözik a DEAC
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú évek szisztematikus és türelmes építkezése vezetett oda, hogy a DEAC futballcsapata az NB II-ben szerepelhet, ami korábban sosem fordult elő. Az egyesület a másodosztályban is megtartaná az egyetemi értékrendet, mondta a deac.hu-nak adott interjúban Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Százéves története alatt a klub DEAC néven soha nem szerepelt a második vonalban. Többször is volt NB II-es – például a hatvanas-hetvenes években –, de akkor valójában az a harmadik vonalat jelentette, hiszen NB I/B is létezett. Egyetemi csapat, a DASE és a DEAC fúziójából létrejött Debreceni Universitas SE (DUSE) a kommunista pártállami idők utolsó tíz évében az 1980-81-es, az 1981-82-es, valamint az 1988-89-es bajnokságokban szerepelt az NB II. Keleti-csoportjában. Akkoriban a tizenhat csapatos NB I. mellett kétszer 16 csapat játszott az NB II-ben, így 48 együttes alkotta az első- és második osztályokat, most viszont 12 plusz 20, azaz 32 csapat közé ért oda a klub. Így azt mondhatjuk, hogy a jubileumi bajnoki évben – igaz, egy nem teljes szezont követően – odajutott a szakosztály, ahol még sohasem volt

- fejtette ki Bács Zoltán, aki hozzátette a DEAC futballszakosztálya előtt álló az pedig egy olyan feladat, aminek szeretnénk megfelelni az anyagi lehetőségeink határán belül, ahogy eddig is tették. Azaz mindenképpen, de nem minden áron.

Bács Zoltán (a labdával) és Jávor András, a DEAC elnöke   (Fotó: deac.hu)

A kancellár arról is beszélt, hogy mivel az Egyetemi Sporttelep jelenleg nem alkalmas az NB II-es követelmények teljesítésére, ezért a licenckérelemben a Nagyerdei Stadiont jelölte meg a klub a mérkőzések helyszínéül.

A létesítmény a DVSC meccseinek és irodáinak az otthona, de nem idegen a DEAC számára sem, hiszen a Debreceni Egyetem szolgáltatásait megjelenítve a Nagyerdei Stadion egyfajta „rekreációs plázaként" működik az év 365 napján. A stadion kívülről elérhető helyiségeiben található a Sportegészségügyi, Életmód és Terápiás Központ, amit mi csak SET-nek nevezünk és ahol a Sportorvosi Tanszékünk és a Sportklinikánk is működik. Itt van a háromezer négyzetméteres egyetemi UNIFIT Fitnesz Központunk, a hétszáz négyzetméteres asztalitenisz központunk, itt készül az egyetem Informatikai Karához köthető esport központja és itt található a Hall, az egyetem egyik legnagyobb kulturális tere. Mindezeket az egyetem és vállalatai működtetik főként piaci igényekre alapozva. Ezen kívül a virágkarneváli show és az egyetemi yoUDay is a debreceni stadion jellegzetes eseménye

- utalt nyíltan Bács Zoltán arra, hogy a Nagyerdei Stadiont tulajdonképpen a Debreceni Egyetem tartja el, és ne felejtsük el azt sem, hogy az egyetem segítette a Debreceni Labdarúgó Akadémia megvalósulását is Pallagon, és Debrecen városa, valamint a DVSC mellett ma is alapító tulajdonosa a működtető cégeknek, tette hozzá a kancellár.

A DEAC beköltözésével a Nagyerdei Stadion nem évi 15-20, hanem 40-45 alkalommal lesz futballmérkőzés helyszíne!

Az egyetem pályája egyébként is – reményeink szerint – építkezés helyszíne lesz 2021-ben, hiszen a sporttudományi képzések hallgatói létszámának növekedése miatt szükség van az oktatási felületek bővítésére, így az ottani régi lelátó megtartásával és annak egy új épületegyüttesbe való beillesztetésével új tantermeket, öltözőket, üzemeltetési területeket nyerhetünk

- árulta el a jövő egyik nagy tervét az egyetemi kancellár, aki felvázolta a debreceni focipiramis lényegét. Az első osztályú DVSC jelentheti a városban az elérhető csúcsot, mögötte az egyetemi csapat a kettős életpályamodell valódi színterévé válhat, ahol a futball mellett a tanulás is fontos lehet, de a fiatal tehetségek számára a második vonalban való erősödés is segíti a kitűzött célt a csúcs felé törekedve, a harmadosztály pedig a legidősebb utánpótlás korúak, vagyis a legfiatalabb felnőttek lépcsőfoka a fejlődés útján.

[Beillesztett cikk: Dupla sörterasszal nyitott a DEAC-pálya]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!