Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: két gyanús eset Debrecenben

| 2020. 03. 06. | 13:43:00
A múlt héten a milánói járattal érkezett férfi jól van az egyetem tájékoztatása szerint.
Koronavírus: két gyanús eset Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 6-án megfigyelés alá helyezték Debrecenben annak a férfinak két családtagját, aki megfertőződött a koronavírussal, és február 29-ére virradóan érkezett egy milánói légi járattal a cívisvárosba.

– A koronavírusos férfi beteget a debreceni egyetemi kórház infektológiai intézetében gyógykezelik. A Dél-pesti Centrumkórházba történő továbbszállításáról az állapotától függően később döntünk. Jó általános állapotban van, a megfigyelés ideje alatt elmúlt a láza, a vesefunkciója működik, állapota stabil. Március 6-án a férfi két közvetlen családtagját is megfigyelés alá helyeztük, mert velük tartósan, azaz két napon át érintkezett. Az ő megfigyelésük, diagnosztikai vizsgálatuk, megfigyelésük is elkezdődött pénteken – közölte Várkonyi István, a debreceni Kenézy Gyula egyetemi kórház Infektológiai Intézetének vezető főorvosa március 6-án. A szintén debreceni – magyar állampolgárságú – családtagokat megkeresték, így kerültek az infektológiára. Az ő információik alapján szinte kizárható annak az esélye, hogy a fertőzött vagy valamelyik gyanús beteg olyan szorosan érintkezett volna másokkal, hogy az veszélyt jelentene. De ennek felderÍtése a járványügyi szakemberek feladata is.

A férfi február 29-re virradóan érkezett a Milánó-Debrecen járattal, a légiutas-kísérők kivizsgálása részben Debrecenben zajlik, esetükben a fertőzés kockázata alacsony – említette Várkonyi István.

[Beillesztett cikk: Koronavírus: debreceni férfi a harmadik fertőzött]

Várkonyi István a Cívishír kérdésére elmondta: a kormányzati honlapon március 6-án délig említett 269 mintavétel közül 20-50-et végeztek el debreceni egészségügyi intézmények kérésére. Kiváncsiak voltunk arra is, hogy egy Debrecen adottságaival rendelkező városnál realitás-e, hogy nem emelkedik számottevően a fertőzöttek száma. 

– A mi feladatunk, hogy a bizosan tudott vagy valószínűsített eseteket kiválogassuk és a járványügyi munkát megkönnyítsük a betegséggel esetlegesen érintett személyek aktív felkutatásával, karanténba helyezésével, meggyógyításával. Ha ezt a járványgócot el tudjuk kapni, és felszámolni, akkor a fertőzés ezen az úton nem terjed tovább. De nyilvánvalóan nem minden eset tartozik se a kompetenciánkba, se a látókörünkbe. Tehát nem tudok általános választ adni – válaszolta az intézetvezető főorvos.

Önkéntes karanténba vonulhat a diákok egy része

Amennyiben a közösségen belül bármilyen apró jelet észlelünk a betegség terjedésére vonatkozóan, úgy két hétre bezárjuk az egyetemet – ezt Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora jelentette ki március 6-i sajtótájékoztatóján. A koronavírus kapcsán megerősítette az RTL Klub értesülését, mely szerint egy iráni diáklány megfigyelés alatt áll. Ugyanakkor kijelentette: nincs tudomása arról, hogy lenne fertőzött hallgatójuk. Hozzátette, 30 ezer diákjuk harmada külföldi, jelentős részük járványügyi szempontból kockázatos országból származik vagy olyan országban járt.

[Beillesztett cikk: Azonnal megkezdik a buszok, trolik, villamosok fertőtlenítését Debrecenben]

A rektor arról is beszélt, hogy délutáni ülésük során várhatóan szigorítanak a Debreceni Egyetemhez tartozó egészségügyi intézmények személyzetének külföldi útjaival összefüggően. Így, amíg a járványügyi helyzet indokolja, feltehetően senki sem utazhat külföldre hosszabb időre (a sajtónak adott tájékoztatás az ülés előtt hangzott el).

Szintén elhangzott, hogy a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében rendkívüli fejlesztéseket végeztek az elmúlt két hétben, így akár a legsúlyosabb állapotú betegek kezeléséhez is adottak a feltételek. A rektor hangsúlyozta, a betegség alapvetően az idősekre és a más szervi betegségben szenvedőkre jelent fokozott kockázatot. – És az ő részükre is van terápia, a helyzet nem olyan veszélyes, mint amennyire az egyeseknek csak a médiahírek alapján tűnik – mondta.

Nem tudják viszont, hogy a nem Magyarországon tartózkodó hallgatóik között van-e valaki karanténban, mert ilyen adatokkal nem rendelkeznek. 

Kiemelte, azok a külföldi hallgatóik, akik már legalább 3 hete visszaérkeztek és tünetmentesek, a diákok megszokott életét élhetik. Akiknek a visszaérkezése óta nem telt el három hét, azok dönthetnek: hazautaznak vagy önkéntes karanténba vonulnak, amelynek a végrehajtását ellenőrzik.  

Frissítés:  A Debreceni Egyetem március 6-án, 16 óra után arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében az igazolt koronavírusos beteg 2 hozzátartozójával együtt, összesen 6 gyanús esetet vizsgálnak.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.