Hirdetés

Nem akármilyen műhelyeket avattak Debrecenben!

civishir.hu

2020.02.13. 09:13

Nem akármilyen műhelyeket avattak Debrecenben!
(Fotók: Dorcsák Nikolett)

Az általános iskolás diákokat szeretnék megszólítani.

Hirdetés

A Digitális Közösségi Alkotóműhely létrejöttének célja a korai pályaorientáció, pályakorrekció, a tehetségazonosítás és tehetséggondozás hatékonyságának növelése, a versenyképes szakmatudás biztosítása, a vállalkozói kompetenciák fejlesztése, az iskolai lemorzsolódás és a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése.

A Debreceni Szakképzési Centrum három Digitális Közösségi Alkotóműhely kialakítását valósította meg. A DSZC Burgundia utcai Telephelyén, DSZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiumában és a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában. Mindhárom alkotóműhely karbantartását és eszközeinek rendeltetésszerű használatát műhelymester felügyeli.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely olyan nyitott közösségi tér, amelyben a következő technológiák mindegyike jelen van, egymással kombinálható módon: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás, fa- és fémmegmunkálás.

A műhelyek a nemzetközi szabványoknak megfelelő felszereltséggel rendelkeznek, melyek 20-25 fő egyidejű foglalkoztatására alkalmasak. Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, hogy „minőségi képzés folyik a városban, a magasszínvonalú oktatás érték a munkaerőpiacon, illetve megkérdőjelezhetetlen Debrecen oktatási központ mivolta”.

Az alkotóműhely az általános iskolai diákok célközönségét szeretné megszólítani, akik a tanórák keretein belül ellátogathatnak ide és csoportos foglalkozásokon vehetnek részt, de lehetőség lesz arra is, hogy egyénileg tanítási órák után is visszalátogassanak ide. „Fontos a megszerezhető tudás, az oktatás, az innováció, a tehetséggondozás és a pályaorientáció egyaránt” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Dr. Vántus Andrásné a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese.

– A Digitális Közösségi Alkotóműhelyben olyan technológiai és motivációs eszközök találhatók meg, melyek kulcsfontosságúak a 6-8. osztályos diákok pályaorientációjában. Ezen felül természetesen nemcsak az általános iskolások számára nyitott az alkotóműhely, hanem a Debreceni Szakképzési Centrum diákjai is birtokba vehetik azt – fogalmazott Tirpák Zsolt kancellár úr.

Összességében tehát az alkotóműhely létrejöttének célja az, hogy az általános iskolások és középiskolás diákok alkothassanak, melyre az átadott műhelyben minden lehetőség adott lesz.

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés