Hirdetés

Üres doboz helyett tettekre van szükség Debrecenben

civishir.hu

2020.01.29. 12:30

Üres doboz helyett tettekre van szükség Debrecenben
Önkéntesek tartják rendben a dobozt és környékét. (Fotók: Fogarasi Renáta)

Sokkal több a rászoruló, mint az adakozó.

Hirdetés

Titokzatos szekrény tűnt fel a Szent Anna-székesegyház kerítésén december elején, az „Enni adok” doboz, ami sokkal több, mint amit a neve elárul róla: reggeli, ebéd vagy vacsora. Gyerekeknek iskolai tízórai, nyugdíjasnak napi betevő. Az ötletgazda, a Re-Formáló Egyesület célja az, hogy minél több dobozka kerüljön ki országszerte, minél többen csatlakozzanak önkéntesként az akcióhoz és minél többen adományozzanak élelmiszert azok számára, akik erre rászorulnak.

Januárban négy nap, négy különböző napszakban látogattunk el a dobozhoz, hogy megnézzük, mennyire szeretnek adakozni a helyiek és a környékbeliek, valamint milyen ételekből válogathatnak az éhes emberek.

Január 14-én reggel teli doboz fogadott minket: csokoládé, mandarin, joghurt, péksütemény, készétel és meleg tea. Az egyesület egyik önkéntesét a helyszínen találtuk, Józsáról érkezett, hogy rendbe tegye a szekrényt és feltöltse finomságokkal. Kérdésünkre elárulta, ő minden kedd reggel és délután hoz készételt, gyümölcsöt és pár apróságot, ahogy a pénztárcája engedi. A neve elhallgatását kérő hölgy hozzátette: az önkéntesek egymás közt osztják fel a napokat, így a hét minden napján kerül friss, meleg étel a dobozba, így a rászorulóknak nem kell a kukákból kiszedegetni az olykor fagyos, penészes, kidobott falatokat.


– Nyugdíjas vagyok, az üzemi tanács és a szakszervezet tagja voltam, így a segítőkészség és a szervezés az egész életemet átjárta. Az interneten találkoztam ezzel a remek kezdeményezéssel, amikor karitatív tevékenységeknek néztem utána – fűzte hozzá a hatvanas éveiben járó nő. Megemlítette, hogy több büfé és kisbolt is csatlakozott a kezdeményezéshez: a megmaradt péksüteményeket nem dobják ki, hanem elhozzák a Szent Anna utcára. Megtudtuk, a Bike Maffia Egyesület és a Food Note is főz a hónap egy-egy szombatján a hajléktalanoknak. Amit nem tudnak helyben szétosztani, azt a dobozba teszik, így semmi nem vész kárba. – Mi is most tanuljuk ennek a menetét. Eleinte a kenyeret is egészben hoztuk, ma már tudjuk, ki kell porciózni, hogy mindenkinek jusson. Az elején a tisztasággal is gondok voltak, de ma már nem látni eldobált cigarettacsikkeket, a rászorulók is figyelnek a környezetre – tette hozzá az önkéntes.

Sajnos rossz tapasztalat is jutott: volt, aki megvárta, míg távozik egy önkéntes, és mintha csak bevásárolni indult volna, kipakolta az egész szekrényt, tömött szatyrokkal távozott, másnak nem hagyott.

Míg beszélgettünk, a templomból egy másik nyugdíjas hölgy sétált felénk, és azt mondta, másnap ő is hoz gyümölcsöt, hiszen télvíz idején szükség van a vitaminra. Egy hajléktalan férfi pár lépésre tőlünk jóízűen ette a meggyes rétest, és háláját fejezte ki, hogy vannak, akik gondolnak rájuk.

A későbbiekben azt tapasztaltuk, sosem elég a babgulyás, a meleg tea, a gyümölcs. A délelőtti, a délutáni és az esti órákban vagy üres doboz fogadott minket, vagy csak pár adag kenyér árválkodott a szekrényben. A szervezők Facebook-oldalukon közlik, a közkutakat már rég elzárták, a napi folyadékhoz sem tudnak hozzájutni azok, akik az utcán élnek vagy épp nincs folyóvíz a lakásukban. A meleg tea életet menthet, ahogy egy pár falat étel is!

Ha Ön is szeretne segíteni, de nem tud a dobozhoz ellátogatni, akkor online élelmiszer rendeléssel is támogathatja a kezdeményezést, hogy mindig változatos, friss ennivaló legyen a dobozokban. Az ételesdoboz a Szent Anna utca 21. szám alatt, a templom kerítésén várja az adakozókat. A non-stop elérhető műanyag szekrénykékben bárki hagyhat élelmiszert a szegényeknek.

Fogarasi Renáta

Galéria

DebrecenSzent Anna-székesegyházEnni adok dobozRe-Formáló Egyesület

Szóljon hozzá!

Hirdetés