Hirdetés

Sok pénz hiányzik még a hajdúböszörményi beruházáshoz

Cívishír

2020.01.29. 12:47

Sok pénz hiányzik még a hajdúböszörményi beruházáshoz
A rendelők a tervek szerint az első emeleten lennének (Illusztráció: Pixabay)

Többszintes épületben kapnának helyet az egészségügyi szolgáltatások a Petőfi utcán.

Hirdetés

Az előterjesztés értelmében eredménytelennek nyilvánítja majd a hajdúböszörményi képviselő-testület a Petőfi utcán felépítendő új, háromszintes, orvosi rendelőknek is helyet adó épület kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Azért nincs lehetőség másként dönteni, mert az önkormányzati beruházásra nyert összeg az építőipari drágulás miatt nem fedezi a megvalósítás költségét, további forrást pedig egyelőre nem sikerült találni.

A Petőfi utca 29. szám alatt már elbontották a régi orvosi rendelőt. A tervek szerint az egészségügyi szolgáltatások az új, 540 mégyzetméter alapterületű épület első emeletén lennének elérhetők, míg a földszinten irodákat, üzleteket alakítanának ki. A második emelet független lépcsőházként funkcionálna, a későbbiekben az önkormányzat hasznosítaná. 

A probléma oka konkrét számokban kifejezve az, hogy miközben az önkormányzatnak bruttó 433 millió forintja van a kivitelezésre (ebből 158 millió forint önerő), addig a legkedvezőbb ajánlat is bruttó 620 millió forintról szól (a böszörményi Nova-Bau '89 Kft. és a TÖMB 2002 Kft. közösen vállalná ennyiért). Az előterjesztés szerint belső költségátcsoportosításokkal is szükség lenne mintegy 170 millió forint további forrásra, de a város ezt jelenleg nem tudja biztosítani. Az önkormányzatnál korábban vizsgálták már azt, hogy az építőipari árak drasztikus emelkedése miatt miként szűkíthetnék a projekt műszaki tartalmát, de egy határon túl ez sem megy a pályázati és az önkormányzati célok sérülése nélkül.

Egy másik, a különféle beruházások aktuális helyzetével foglalkozó előterjesztésből kitűnik, az önkormányzat egy hatvanmilliós támogatási igénnyel már megkereste az illetékes állami hatóságot, az elbírálási folyamat még tart. 

RaL

önkormányzatHajdúböszörményberuházás

Szóljon hozzá!

Hirdetés