Hirdetés

Tízmilliárddal tolnák meg a kissé lusta debreceni vállalkozói szektort

Cívishír

2019.12.12. 14:58

Tízmilliárddal tolnák meg a kissé lusta debreceni vállalkozói szektort
Felértékelődhet a helyi beszállítók szerepe (Fotó: Continental / Facebook)

Indulhat a tőkealap, amelyik segíthet a helyi beszállítók számának növelésében.

Hirdetés

A debreceni közgyűlés december 12-én megadta a felhatalmazást ahhoz, hogy az önkormányzat négyoldalú együttműködési megállapodással kössön a Debrecen Városi Tőkealap beindítása érdekében. Mint arról már bővebben is írtunk, az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. az önkormányzattal és a város gazdaságfejlesztő cégével (EDC Kft.) együttműködve, 10 milliárd forintos keretösszeggel, 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal tőkealapot hozott létre döntően debreceni, hajdú-bihari kis- és középvállalatok erősítésére.

A tőkealapot az MFB-hez tartozó Logos-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, a befektetési döntéseket a vezérigazgató hozza meg, ugyanakkor a debreceni önkormányzat két személyt delegál abba a háromtagú döntés-előkészítő bizottságba, amely javaslatokat tehet a támogatandó cégekre. A közgyűlés megszavazta azt is, hogy a debreceni önkormányzat elsőként Szobonya Pétert (az EDC volt gazdaságfejlesztési csoportvezetője, jelenleg a Debreceni Nemzetközi Iskola munkatársa) és Kovács Ádámot (a polgármesteri kabinetiroda vezetőjét) jelölje a bizottságba.

A közgyűlés beépítette és elfogadta továbbá Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen) azon javaslatát, hogy az EDC évente számoljon el a közgyűlés tulajdonosi, illetve pénzügyi bizottsága felé a Debrecen Városi Tőkealap tevékenységéről.

Varga Zoltán (DK) kérdésére (eléggé felkészült-e az EDC egy ilyen feladatra), Papp László polgármester határozott igennel felelt. Megismételte: már a nagy multicégek idevonzása során is megfogalmazódott, hogy ezen vállalatok termelési láncába helyi cégeket is bekapcsoljanak. Akár kockázati tőke bevonásával finanszírozáshoz juttatva a debreceni és megyei kis- és középvállalati szektort. Lényegében ezt a szerepet vette magára az MFB Invest Zrt., bízva abban, hogy a város felívelő gazdasági pályája által maga is előnyös befektetésekhez jut hozzá.

Papp László megjegyezte, az EDC egyik fő feladata az elmúlt években is az volt, hogy „a kicsit lusta hazai kkv-szektort, amelyik magától nem feltétlenül mozdul rá a lehetőségekre”, informálják, tájékoztassák azokról. Kiemelte, a tőkealap működése során az önkormányzat az EDC-n keresztül sincs döntéshelyzetben, helyette az előkészítés folyamatára van ráhatásuk. – Az önkormányzatnak támogató, ösztönző, segítő szerepre kell törekednie ezekben az ügyekben – hangoztatta álláspontját. 

Az Magyar Fejlesztési Bank a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő hitelintézet, melynek alapfeladata a hazai vállalkozások illetve magánszemélyek számára kedvező konstrukciójú hitelek biztosítása, valamint a hosszú távú gazdaságfejlesztés támogatása, azokhoz pénzpiaci források bevonása. A Bank 1993 óta működik befektetési bankként.

Ratalics László

közgyűlésDebrecenVarga ZoltánPapp LászlóGondola Zsolt ZoárdDebrecen Városi Tőkealap

Szóljon hozzá!

Hirdetés