Hirdetés

Hirdetés

Papp László elmondta, miért erősödtek tovább Debrecenben

Cívishír

2019.10.14. 01:05

Papp László elmondta, miért erősödtek tovább Debrecenben
61,8 százalékot szerzett a polgármester, 8 százalékot javított 2014-hez képest (Fotó: Papp László, Facebook)

A polgármestert a Borkai-botrányról is kérdezte a Cívishír.

Hirdetés

Hirdetés

Azt mondta Papp László, amikor a Cívishírrel leült egy gyors eredményértékelésre, hogy az újraválasztása alkalmából többen gratuláltak neki, mint 2014-ben. Öt évvel ezelőtt még csak a reményt árultam, most már azért van mögöttem polgármesteri teljesítmény – tette hozzá magyarázatként. A polgármester 2014-ben 53 százalékot kapott, amit most 8 százalékkal sikerült túlugrania. Miközben újabb választást húztak be úgy, hogy még választókörzetet sem veszített a Fidesz-KDNP a cívisvárosban. – Előzetesen is azzal számoltunk, hogy sikerül megőrizni ezeket a pozícióinkat. Azon megyei jogú városok közé tartozunk, amelyekben a Fidesz-KDNP erősödni tudott az előző választásokhoz képest. A teljesítményünk visszaköszönt az eredményben – mondta.

A debreceni gazdaságfejlesztési sikerek valóban országos hírűek. De kellett-e az eredményességhez más tényező is?
Papp László: A gazdaságfejlesztési folyamatokban különböző fázisokat lehet elkülöníteni. Az új befektetők érkezéséről, a fejlesztésekről szóló bejelentések viszont elsősorban hírértékűek. Persze, pozitívan csapódik le a polgárok érzésvilágában, büszkévé teheti őket, hogy ide jön a BMW, a Continental, hogy sok ezer új munkahely jön létre stb. De mindezek nem azonnal épülnek be az életünkbe, a gyakorlat világába. Azt szoktam mondani, hogy a 2014-2019-es ciklusban megalapoztuk a most következő öt év sikerét, az a gyümölcs igazán ezután fog beérni. S éppen azért tartottuk nagyon fontosnak a nem elvont módon, hanem effektíve látható fejlesztések megvalósítását. Ezért újítottunk fel számos orvosi rendelőt, bölcsődéket, óvodákat, általános iskolákat, alakítottunk ki 52 utcát, aszfaltoztunk 27 kilométernyi utat, építettünk át csomópontokat. Arra koncentráltunk, hogy a fejlődés kézzel fogható legyen és a város minden pontján érzékelhető. Ennek tulajdonítom azt, hogy minden választókörzetben meggyőző fölénnyel nyert a Fidesz-KDNP.

A választási eredmények láttán érte meglepetés?
Papp László: Helyben nem, viszont az országos adatokon végigtekintve nem mondhatom, hogy minden az elvárásoknak megfelelően alakult. A budapesti eredmény nem jó hír, nem is elsősorban nekünk, hanem a fővárosiaknak. Egyes megyei jogi városok elveszítése arra hívja fel a figyelmet, hogy munka értéke nem biztos, hogy ugyanott van, mint Debrecen esetében.

Volt a kampánynak valamilyen különleges tanulsága?
Papp László: Nem szívesen értékelem a politikai ellenfeleim teljesítményét, mert az olyan, amilyen. De ha valaki végignézi az én elmúlt két hónapomat – tegyük hozzá, a közösségi médiában csak a valóság kisebb része nyomon követhető, hiszen közben a városvezetéssel járó teendőket is el kell végezni – az jól láthatja, hányszor találkoztam a debreceniekkel, mennyi eseményt éltünk meg közösen. A lakossági fórumok, városrészi programok sora, ahol szinte mindenkivel kezet fogtam és váltottam pár szót, s mindenkinek volt egy-két mondata, „polgármester úr, ezt kéne csinálni, arra figyeljenek oda”. Ezek nagyon fontos visszajelzések. Miközben az ellenfeleink legfeljebb a mikrofonállványokkal „találkoztak”, s igazán üzenete sem volt az ellenzéknek a város jövőjéről. Amikor vitáról beszélünk, két fontos dolog mellett nem mehetünk el. Az egyik a tények tisztelete: aki nem tiszteli a tényeket, azzal nem ülünk le vitatkozni. A másik a mondanivaló, hiszen vitatkozni arról lehet igazán. De ezzel az ellenzéki oldalon adósak maradtak. Mi a jövőben azt a stratégiát folytatjuk, amit eddig: megyünk tovább.

A Borkai Zsolt körüli botránynak volt országos lenyomata?
Papp László: Korai erről véleményt mondani, ehhez elemezni kellene főleg a nyugat-magyarországi eredményeket, akár a közép-magyarországiakat is beleértve. Bár Borkait megválasztották Győrben, a korábbi jó szereplését nem tudta megismételni, vagyis abban a városban erősen lecsapódott. Azt azért ki kell mondani: a botrány nem használt nekünk. Biztos, hogy valamilyen mértékben befolyásolta az eredményeket. De az országos hatás mélyebb elemzés igényel.

Osztotta Tarlós István velős, de egyértelmű véleményét, aki  vállalhatatlannak, kirívónak, védhetetlennek, közönségesnek és méltatlannak nevezte a győri polgármester magatartását?
Papp László: Természetesen.

(Érdekesség, Papp László október 13-án a születésnapját is ünnepelhette az újraválasztása mellett, bár a családdal, szűk körben a körülményekre tekintettel később ülik meg az évfordulót.) 

Ratalics László

DebrecenPapp LászlóFidesz-KDNPválasztás2019

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.