Hirdetés

Hirdetés

Pénzbüntetést kérnek a 42-esen vétő kamionosra

civishir.hu

2019.09.11. 08:19

Pénzbüntetést kérnek a 42-esen vétő kamionosra

A szerelvény vétlen vezetője többszörös súlyos sérüléseket szenvedett.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a járműszerelvényt vezető vádlott ellen, aki az elsőbbségadásra vonatkozó szabályt durván megszegve hajtott fel a főútra és összeütközött a védett úton haladó sértett által vezetett járműszerelvénnyel.

A vádlott január 25-én reggel 7 óra körül a munkáltatója tulajdonában lévő és általa jogszerűen használt nyergesvontatóból és hozzákapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedett Berettyóújfalu irányából a 427-es számú közúton a 42-es számú főút irányába.

A közút és a 42-es számú főút kereszteződéséhez érve a vádlott eleget téve az ott kihelyezett jelzőtábla utasításának megállt, majd balra kanyarodva felhajtott a 42-es számú főútra. Ennek végrehajtása során azonban nagyfokú figyelmetlenségéből adódóan, nem biztosított elhaladási elsőbbséget a főúton elsőbbségi joggal rendelkező járműszerelvény részére, minek következtében a sértett által vezetett jármű erőteljes fékezés ellenére jelentős sebességgel nekiütközött a vádlotti járműszerelvény félpótkocsijának.

A sértett által vezetett járműszerelvény rakományának súlya meghaladta a megengedett terhelést, illetve a sértett a megengedett 70 km/h sebességet túllépve 85 km/h sebességgel haladt, azonban ezen szabályszegés nem állt ok-okozati összefüggésben a bekövetkezett balesettel.

Figyelemmel az ütközésben érintett járművek jellegére, tömegére, az ütközés következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló többszörös csonttöréses sérüléseket, agyrázódást, tüdőzúzódást és a fején többszörös zúzódást szenvedett, melyek közül a töréses sérülések 8 napon túl gyógyulóak, a tényleges gyógytartam 16-20 hét.

A vádlott az elsőbbségadásra vonatkozó kiemelt közlekedési szabályt megszegve okozott a sértettnek súlyos sérüléseket.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A vádiratban pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.
Berettyóújfalukamionsofőr

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.