Hirdetés

Hirdetés

Két hajdú-bihari járásközpontban is csak egy polgármesterjelölt van

Cívishír

2019.09.12. 16:03

Két hajdú-bihari járásközpontban is csak egy polgármesterjelölt van
Néhol nem nagyon kell hezitálni a polgármester megválasztásán (Fotó: Freepik)

Önkormányzati választás: Férfias játékok Berettyóújfaluban.

Hirdetés

Hirdetés

A Debrecen kívüli kilenc hajdú-bihari járásközpont közül kettőben nem tudott vagy nem akart polgármesterjelöltet állítani az ellenzék. Így Derecskén és Hajdúnánáson is csak a Fidesz-KDNP jelöltjére lehet majd szavazni, vagyis Bordán Szabolcsra és Szólláth Tiborra. Bordán, aki jelenleg is a derecskei képviselő-testület tagja, a harmadik polgármesteri ciklusa után visszavonuló Bakó Istvánt (Fidesz-KDNP) válthatja a polgármesteri székben.

Míg a felsorolt kilenc városban ezúttal összesen 19-en vállalták a polgármesterjelöltséget, addig a 2006-os önkormányzati választások alkalmával még nagyobb volt a verseny: akkor Hajdúnánástól Berettyóújfaluig 25-en mérkőztek a városvezetői tisztségért.

Hajdúnánáson Szólláth Tibor 2010 óta polgármester, érdekes, hogy a helyi ellenzéknek (DK, MSZP, Jobbik, Momentum, LMP, Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület) kompenzációs listára futotta, polgármesterjelölre már nem.

A legtöbb, vagyis négy polgármesterjelölt közül Püspökladányban lehet majd választani, ahol négyen indulnak a székért. A jelenlegi vezető, a Fidesz támogatását elveszítő Dombi Imréné nincs közöttük, miként a jelöltek közül csak ketten tagjai a képviselő-testületnek (Balázs Sándor és Kiss Zsigmond). Meglepő, hogy a négy jelölt közül egyik sem indul egyéni választókerületi jelöltjeként.

Hajdúböszörményben két kihívója (egy balról, egy jobbról) van a megye második legnépesebb települését immár 13 éve vezető Kiss Attilának (Fidesz-KDNP).

Hajdúszoboszlónak hosszú-hosszú évek után új polgármestere lesz: a függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával induló fürdőigazgatóval, Czeglédi Gyulával szemben Holoda Attila. Mögé a helyben meghatározó erővel bíró Összefogás Hajdúszoboszlóért mellett még sokan felsorakoztak.

A Berettyóújfalut 9 éve vezető Muraközi Istvánnak (Fidesz-KDNP) a börtönkórház kapcsán ismertséget szerző orvossal, Zákány Zsolttal szemben kell megvédenie a székét. Nem csak polgármesterjelöltként indulnak, egyéniben is megméretik magukat. Ráadásul azonos választókerületben, az 5-ös számúban indulnak, ami külön ízt ad a küzdelemnek!

Hajdúhadházon Csáfordi Dénesnek (Fidesz-KDNP) Koós László a kihívója, akit ugyan függetlenként vettek nyilvántartásba, ugyanakkor megtalálható a Jobbik kompenzációs listájának első helyén.

Új polgármestere lesz Nyíradonynak is, ahol Kondásné Erdei Mária helyett Tasó Bélát (a helyi országgyűlési képviselő unokaöccsét) indítja a Fidesz, s „csak” egy független néz vele farkasszemet. Ha a 2014-es polgármester-választás eredményeiből indulunk ki, Bodogán György esélyei nem éppen kedvezőek: akkor 4,6 százalékra futotta.

Polgármesterjelöltek a hajdú-bihari járásközpontokban (Debrecen nem szerepel a listánkban)

Balmazújváros
Hegedűs Péter (független)
Koronai Imre (Fidesz-KDNP)

Berettyóújfalu
Muraközi István (Fidesz-KDNP)
Zákány Zsolt (Mindenki Magyarországa)

Derecske
Bordán Szabolcs (Fidesz-KDNP)

Hajdúböszörmény
Kiss Attila (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármester
Erdős László (DK és MSZP)
Nagy Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom)

Hajdúhadház
Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP)
Koós László (független)

Hajdúnánás
Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz-KDNP)

Hajdúszoboszló
Czeglédi Gyula (független)
Holoda Attila (Összefogás Hajdúszoszlóért, Jobbik, MSZP, DK, Momentum, Mindenki Magyarországa, Párbeszéd, Szolidaritás)

Nyíradony
Tasó Béla (Fidesz-KDNP)
Bodogán György (független)

Püspökladány
Balázs Sándor (Püspökladány Jövőjéért Egyesület, Vasútbarát és Értékőr Egyesület, Jobbik)
Kiss Zsigmond (Mi Püspökladányért)
Tóth Lajos (független)
Vadász Ferenc (Fidesz-KDNP)

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.