Hirdetés

Hirdetés

Így utazhat ingyen Debrecenben

Cívishír

2019.09.11. 15:22

Így utazhat ingyen Debrecenben
A segwayesek szabályossági pályán gyakorolhatnak majd

Programokkal várnak az autómentes napon a II. János Pál pápa téren.

Hirdetés

Hirdetés

Miként az elmúlt években negszokhatták, ezúttal is csatlakozik a debreceni önkormányzat és a DKV Zrt. a Nemzetközi Mobilitási Hét jegyében rendezett autómentes naphoz. így, aki szeptember 18-án (szerda) és/vagy 22-én (vasárnap) felmutatja az érvényes forgalmi engedélyét a közlekedési társaság jáművein a sofőrnek, az akár két gyermekkel is ingyenesen utazhat aznap.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója a társaság szeptember 11-i sajtótájékoztatóján elmondta: Európában mintegy 2500 településen rendeznek olyan programsorozatot, mely célja az elektromobilitás, a kerékpározás, a gyaloglás, azaz egy élhetőbb város népszerűsítése.

Ide kapcsolódik, hogy például a 2-es villamos forgalomba állása óta évi 30 tonnával kevesebb káros anyag jut a levegőbe Debrecenben. – Idén minden eddiginél több helyi cég, szervezet csatlakozott a programsorozathoz, így például a Közlekedéstudományi Intézet egy kisebbeknek kialakított közlekedési tesztpályával érkezik – tette hozzá.. 

Nagy Annamária, a közlekedési társaság marketingvezetője közölte, idei szlogenjük, „Közösségi közlekedésért a zöld környezetért!”. Statisztikáik alapján manapság kétszáz autóban utazó személyre 177 gépkocsi jut, vagyis nagyon sokan egyedül ülnek volán mögé. Márpedig nagyjából ennyi embert két szóló busz, másfél csuklós vagy akár egyetlen CAF villamos elszállítana.

Kiemelte, az óvodákat, az általános és a középiskolákat helyi közlekedési programok szervezésére buzdították, az eseményekről készített fotókat pedig lájkverseny keretében osztják meg a DKV Facebook-oldalán. A legtöbb lájkot gyűjtő osztály vagy csoport ajándékutalványban részesül, míg a legmagasabb számot elérni intézmény diákjaiért különjáratot küldenek a szeptember 22-i esemény kapcsán.

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesülettel karöltve szerveznek úgynevezett eljutási versenyt is, mely lényege, hogy autóval, motorral, kerékpárral kell eljutni a Nagyállomástól az Aquaticumig, kiderül, melyik járművel sikerül elérni a legjobb időt (a biciklis csak kerékpárúton mehet). 

A programok sorát futóverseny gazdagítja (1800 méter a stadion körül), de lesz sokféle közlekedési vetélkedő a Ködszínháznál, így segwayesek számára is. A kényelmesebbek trolitúrára indulhatnak a Nagyerdőn, de ekhós szekérrel is bejárhatják az egykori 3-as villamos vonalát. Még több információ a DKV Facebook-oldalán!

Az európai autómentes napot 1998 óta rendezik minden évben szeptember 22-én. Célja, hogy felhívják a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti, városképi problémákra, a fenntartható közlekedés előnyeire, így a kerékpáros, a gyalogos és ma már egyre inkább az elektromos meghajtású közlekedés fejlesztésének szükségességére. Az autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg. 

Szeptember 22. (vasárnap), Debrecen, II. János Pál pápa tér (Ködszínház)
9:00     DKV Útrakelő közlekedési verseny, indulás
10:00   Hivatalos megnyitó, színpad
11:00    Tündérkör Alapítvány Légfuti, rajt, Ady Endre út
11:30    DKSI KRESZkERÉK verseny, indulás, Olág Gábor – Ady Endre kereszteződésnél
12:00    Réti Tibi bácsi gyermekkoncert, színpad
12:30    Nimendee Kft, segway ügyességi verseny, Ködszínház mellett
12:30    Agóra Tudományos és Élményközpont, bemutató, színpad
13:00    Velcer Táncstúdió, táncbemutató, színpad
14:00    Kuckó Művésztanya, előadás, színpad
14:00    DKV Troli-túra, Ady Endre út
14:00    DKV Fedezzük fel Debrecen régi villamos vonalait: 3-as villamos vonal ekhós szekérrel, Pallagi út, Aquaticum megálló mellől
15:00     RockSuli, koncert, színpad
15:00    DKV Troli-túra, Ady Endre út
15:00    DKV Fedezzük fel Debrecen régi villamos vonalait: 3-as villamos vonal ekhós szekérrel, Pallagi út, Aquaticum megálló mellől
16:00     Eredményhirdetés, színpad
16:00    DKV Troli-túra, Ady Endre út
16:00    DKV Fedezzük fel Debrecen régi villamos vonalait: 3-as villamos vonal ekhós szekérrel, Pallagi út, Aquaticum megálló mellől
17:00     Dallamok szárnyán, opera bemutató, színpad
17:00     Hőlégballon emelkedés, színpad mellett
18:00    Desperdo, koncert, színpad

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.