Hirdetés

Hirdetés

A Macsi Balcsiba fulladt egy debreceni férfi

civishir.hu

2019.09.05. 10:37

A Macsi Balcsiba fulladt egy debreceni férfi
(Fotók: Spider Mentőcsoport)

Miskolci mentőcsoport hozta felszínre.

Hirdetés

Hirdetés

Értesüléseink szerint augusztus 31-én a Látóképi Tófürdő vizében életét vesztette egy 36 éves helyi férfi. Az áldozat barátaival a Debrecentől pár kilométerre fekvő tónál töltötte a napot, ám délután ismerősei szem elől tévesztették. Keresni kezdték, majd miután nem jártak sikerrel, értesítették a hatóságokat. A Cívishír úgy tudja, a hajnali órákban sikerült kiemelni a testet a vízből – egy speciális mentőcsoport segítségével.

Közben otthon is keresték

Megkerestük a mentést végző miskolci Spider Mentőcsoportot. Lehoczki László, a mentőcsoport vezetője elmondta: a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság értesítette őket a délutáni órákban, ötfős csapatuk kora este érkezett a helyszínre. Azonnal megkezdték a munkát, csónakkal, kutyákkal, búvárral és műszerekkel keresték a már órák óta eltűnt személyt. – Hosszadalmas volt a kutatás, hiszen a hely adottságai révén csak kézi- és fejlámpákkal tudtunk világítani. Hatalmas problémát jelentett, hogy nem volt szemtanú, senki nem látta, hol mehetett be a vízbe a férfi, így lényegében az egész tavat fel kellett térképeznünk, miközben a rendőrök a környéken és az otthonában is keresték az áldozatot – mondta.

Hozzátette: egy helyi mentőcsoport is a helyszínen volt, az ő kutyájuk jelzett a holttest közelében, majd szonár segítségével a hajnali órákban bukkantak az áldozatra. – A víz a part mentén fokozatosan mélyül, beljebb a kétméteres mélységet is eléri, ezt bóják is jelzik. Valószínű, hogy egy mélyebb árokba léphetett a férfi, mely váratlanul érte, de a halál pontos okát nem tudjuk – fejtette ki a mentőcsoport vezetője.

Szonár segítségével találták meg a férfit.

Azt, hogy úszómester, vízi mentő volt-e a helyszínen, egyelőre nem tudjuk. Kérdéseinkkel kerestük a tófürdő üzemeltetőjét, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-t és azt közölték, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a haláleset körülményeit, az eljárás lezárásáig a társaságnak nem áll módjában nyilatkozatot tenni. 

A tragédiával kapcsolatban kerestük a rendőrséget, ahol írásban azt nyilatkozták: a Debreceni Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

A kiépített fürdőhelyeken kötelező az ellenőrzés; a tapasztalatok alapján általában a szabályok áthágása vagy emberi felelőtlenség miatt történnek tragédiák. Sokszor az elégtelen úszástudás, a saját képességek túlbecsülése és a hirtelen kifáradás, a vízbiztonság hiánya okozza a bajt. Máskor a strandolók hirtelen elmerülnek, pánikba esnek, elkezdenek kapálózni, majd vízbe fulladnak. Előfordul, hogy felhevült testtel ugranak a vízbe, mely következtében leállhat a légzés, szívritmuszavar léphet fel, a tüdőbe kerülő víz köhögési rohamot válthat ki, ami oxigénhiányos állapothoz, maradandó agykárosodáshoz vagy halálhoz vezethet.

Fogarasi Renáta

Galéria

Szóljon hozzá!

.