Hirdetés

Hirdetés

2020-ban lámpákat kap a legutálatosabb debreceni kereszteződés

Cívishír

2019.07.17. 15:39

2020-ban lámpákat kap a legutálatosabb debreceni kereszteződés

A Bem téren pedig több új forgalmi sáv épül.

Hirdetés

Hirdetés

A debreceni főpályaudvar megépítésének elhalasztásával a Hadházi út – Nyíl utca csomópont ügye is kérdésessé vált, hiszen a kereszteződés átépítése az intermodális központtal együtt a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. beruházása volt. Papp László polgármester idén januárban a debreceni közgyűlésen kifejezte, hogy ragaszkodik a két projekt szétválasztásához, majd a Cívishírnek adott interjújában úgy fogalmazott, „2020-ra mindenképpen eredményt szeretnének látni”, mert a kereszteződés átalakítása tovább nem húzható (még azt is kilátásba helyezte, hogy az önkormányzat saját forrásból állja a negyedmilliárdos cehhet). A városvezető szándéka érthető volt, hiszen a főpályaudvar legalább a 2020-as évek derekáig csak látványterveken létezik majd, miközben az ígért debreceni zöldhullámnak mind az említett, mind a Bem téri csomópont szerves része.

A debreceni közlekedés átalakításának újabb hullámáról szóló július 17-i sajtótájékoztatón aztán e két csomópontról is szó esett. Papp László közlése szerint ősszel kiírhatják a közbeszerzést a kivitelezésre (egy jobbra kanyarodó sáv híján minden engedély megvan, a kiviteli tervekkel együtt), tavasszal pedig ténylegesen megindulhat a munka, amely 2020 második felében be is fejeződhet.

S hogy miként változik majd meg a közlekedés?

Így alakul majd át a Hadházi út – Nyíl utca csomópontja

A Hadházi út – Nyíl utca kereszteződése jelzőlámpás csomóponttá alakul. Igaz, hogy régebben, több ciklussal korábban körforgalommá kívánták fejleszteni, de egy lakossági beadványra született bírósági határozat tiltja ezt. Így a Hadházi út irányából lámpa szabályozza majd a jobbra és a balra kanyarodást, míg a Bem tér irányából szintén lesz lámpa a Nyíl utcai gyalogátkelő előtt.  

A Bem térnél található forgalmas kereszteződés áteresztő képességét új sávokkal növelik

A Füredi út és Bem tér csomópontjában, mint látható, új sávokat is építenek. Így gyorsabb lehet jobbra kanyarodni a Péterfiáról a Nyíl utcára egy külön jobbra sávon (a gyalogosoknak járdasziget készül). További jobbra kanyarodó sáv épül a Nyíl utca felől a Simonyi útra fordulóknak, miként a Simonyiról a Füredi útra letérőknek szintén plusz sávot csinálnak a mai állapothoz képest.

A Böszörményi útról és az Árpád tértől a Balmazújvárosi útig tartó zöldhullámról itt olvashat.

RaL

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.