Hirdetés

Hirdetés

Okostankönyvet fejlesztett a Debreceni Egyetem

civishir.hu

2019.06.05. 15:39

Okostankönyvet fejlesztett a Debreceni Egyetem
(Fotó: unideb.hu)

Nagy sikert aratott a diákok körében.

Hirdetés

Hirdetés

Különleges megoldással rukkolt elő a Debreceni Egyetem, hiszen hazánkban elsőként adott ki digitális tartalmakat rejtő nyomtatott tankönyvet. A színes, akár mozgó illusztrációk mobiltelefonnal vagy tablettel „kelthetők életre”, ami forradalmi módon segíti az anyagok megértését és elsajátítását is. Az orvostanhallgatók harmadik évezredbeli igényeit szolgálja a debreceni általános orvostudományi kar Nukleáris Medicina orvostanhallgatóknak című tankönyve.

Az országban egyedülálló szakkönyv egy hazánkban eddig még nem használt, újszerű technológia alkalmazásával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit.

– A fiatalok elsősorban az interneten vagy digitális anyagokban keresik a választ felmerülő kérdéseikre, a nyomtatott könyvek használata visszaszorulóban van. Ugyanakkor a diákok a rendszerezett tudás elsajátítására ma is előnyben részesítik a nyomtatott, áttekinthető, aláhúzásokkal, megjegyzésekkel gyorsan kiegészíthető anyagokat – mondta a hirek.unideb.hu-nak Varga József, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense. A szakember szerint nagy igény volt egy ilyen tankönyvre, melynek tartalmát Garai Ildikó egyetemi docenssel közösen szerkesztették, a digitális képeket Barna Sándor szerkesztette, a megvalósítást pedig az Alföldi Nyomda tette lehetővé.

A használathoz egy speciális alkalmazást kell letölteni okostelefonra vagy tabletre, az eszközt az ábra fölé kell tartani, így a képernyőn láthatóvá válnak a – nukleáris medicinában kifejezetten látványos – színes képek, akár mozgó illusztrációk.

A könyv összefoglalja az általános orvos számára szükséges alapismereteket arról, milyen gyakori klinikai kérdésekre tud választ adni a nukleáris medicina, hogyan kell értelmezni a gamma-kamerás és PET-vizsgálatok leletét, és mikor lehetnek hasznosak a radioizotóp-terápiás eljárások. A tavalyi év végén megjelent, úttörőnek számító tankönyv célja az volt, hogy olyan vizsgára is felkészítő anyag készüljön, ami könnyen tanulható. Varga József szerint a könyv nagyon sikeres a hallgatók körében, és a tapasztalatok alapján elmondható: használatával a medikusok összeszedettebb tudásra tesznek szert.

Bár a könyv elsősorban orvostanhallgatók számára készült, de a gyakorló orvosok, az orvosdiagnosztikai analitikus hallgatók és a nukleáris medicina területén dolgozó más végzettségűek is hasznosnak találják.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.