Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tízlakásos társasházak sem épülnek a Kartács utcán

| 2019. 04. 16. | 13:30:00
Fejlemény a vitatott nagyerdei beruházás ügyében.
Tízlakásos társasházak sem épülnek a Kartács utcán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem sikerült megegyeznie a feleknek a Kartács utcán felépíteni tervezett, vitatott társasházak ügyében. Így továbbra is kérdéses, miként végződik a beruházás, mely során a két épület közül az egyik előkészítő munkálataiba már belefogtak a Kartács utca és a Hajdú köz sarkán. 

kacifántos történetről, amelyet a helyi politika is alakított, többször írtunk az utóbbi hónapokban. 

Az idei év elején az építész-beruházó Fésüs Péter jogerős engedélyes tervvel a birtokában is hajlandónak mutatkozott engedményt tenni a kétszer 16 lakásos társasházak megvalósításában. Ebben közrejátszott, hogy Debrecen polgármestere decemberben nyilvánosan „hadat üzent” neki, majd januárban egy békülékenyebb hangvételű találkozó zajlott közöttük. A debreceni építész még januárban kétszer 10 lakásra szóló engedélymódosítást kezdeményezett, de nem járt sikerrel: a szomszédban lakó Illés-Rácz Mariannék (róla lesz szó később) fellebbeztek, amire válaszul Fésüs Péter március végén visszavonta a kérelmet. Így valószínűsíthető, hogy villaszerű épületek kétszer 10 lakásos formában nem jönnek létre a Kartács utcán. 

Van veszítenivalója

Fésüs Péternek ugyanakkor megmaradt a lehetősége a kétszer 16 lakás megépítésére, ez azonban a gyakorlatban azzal járna, hogy a tősgyökeres debreceni építész hosszú időre ellenszélbe kerül a saját városában. Ezt ő sem akarja, főleg, hogy a tervtanácsi tagsága már ráment a „kalandra”. S azt a felzúdulást sem hagyhatja figyelmen kívül, amit a még el sem kezdődött építkezés máris okozott Nyulason. Amikor felzúdulásról beszélünk, azt értjük rajta, hogy ősz óta a nyulasiak egy része aláírásgyűjtés és fórum keretében tiltakozott az esetleges építkezés ellen. Ennek az előzményei egészen 2004-ig nyúlnak vissza, amikor is a kétszer 16 lakásos társasház először kapott építési engedélyt, illetve az egész Kartács utcai telektömb beépíthetősége mérlegre került. Míg a befektetők azért lobbiztak, hogy minél több lakást lehessen egy-egy telekre felépíteni, addig a helyiek a kertvárosias jelleg megőrzésében voltak érdekeltek és ezért még sok száz fős békés demonstrációt is tartottak a Régi Városházánál.

Fenntartási tervet sürget

A már említett Illés-Rácz Mariann nemcsak a Kartács utcai építkezés szomszédjában lakik, hanem az új keletű tiltakozásoknak is fő szervezője. Az ő álláspontja szerint – a fellebbezése ezt is részletekbe menően tartalmazza – a mai szabályoknak megfelelő módon sem a 16, sem a 10 lakásos verziót nem lehet megépíteni. Az építész-beruházó engedményét sem tartja valódi áldozatnak, mondván, a lakóépületek sem négyzetméterre, sem tömegre nem csökkentek.

Hangsúlyozta, nem akarják ellehetetleníteni Fésüs Péter megélhetését, de elvárják, hogy a szabályoknak megfelelően építkezzen. – Családi házas, sorházas, ikerházas verziót egyaránt megvalósíthat legfeljebb 12 lakásegységgel. A mai szabályoknak megfelelően is építkezhet úgy, hogy az üzletileg is megérje – fűzte hozzá Illés-Rácz Mariann, aki sürgetné a nagyerdei Natura 2000-es területek fenntartási tervének elkészítését. Az ugyanis szabályozná, hogy mit lehet a természetvédelmi terület közvetlen közelében építeni. Ide tartozik, hogy Illés-Rácz Mariannék a kétszer 16 lakásos társasházakra jogerősen kiadott építési engedélyek miatt decemberben felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, de a legfelsőbb bíróság elutasította a beadványukat. Ugyanakkor az Európai Parlament Petíciós Bizottsága tárgyalásra érdemesnek tartotta, így napirendre tűzi Illés-Rácz Mariann beadványát, amelyben egy európai uniós élőhelyvédelmi irányelv megsértése miatt fordult a testülethez.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!