Hirdetés

Benyomták a kerítést a vitatott debreceni építkezésnél

civishir.hu

2019.01.19. 09:16

Benyomták a kerítést a vitatott debreceni építkezésnél
Szemmel látható, hogy valakik nincsenek elragadtatva a beruházástól (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

A Nagyerdő peremén zajló társasházi beruházás leállítását kérik a Kúriától.

Hirdetés

Bedöntötték a viharos történetű Kartács utcai telek kerítését, az építkezést elítélő molinókat függesztettek ki két szomszédos lakóépületre, továbbá festékkel fújták le a többek által nem kívánatos társasházi látványterveket bemutató információs táblát. Ezt a látványt tapasztaltuk január 18-án, s valószínűleg ezt látja ma is mindenki, aki elmegy a nyulasi ingatlan mellett.

Arról, hogy miért szakított Debrecen a Kartács utca miatt a beruházó-építész Fésüs Péterrel, írt már a Cívishír

Maga az ügy jogi szempontból valóságos dzsungel: a 2004-ben a polgármesteri hivatal műszaki osztálya (mint elsőfokú építési hatóság) által kiadott építési engedélyt 14 évnyi pereskedés követte, és még nincs vége. Ez idő alatt megannyi szakhatósági, bírósági és uniós bizottsági határozat, sőt büntető feljelentés született. A debreceni városi közgyűlés szintén több döntést hozott a Nyulason tervezett építkezéssel összefüggően. Mint ismert, ez a városrész a szó szoros értelmében a Nagyerdő pereme, vagyis környezetvédelmi szempontból érzékeny terület sok jómódú, diplomás emberrel, akik az átlagnál sokkal felkészültebben, foggal-körömmel védik az érdekeiket.

Rámentek a nagy pénzre

Nagyon lebutítva a történet a következő: még a kétezres évek legelején jól menő debreceni jogászok kezdték el felvásárolni az akkor még beépítetlen, zártkerti ingatlanokat Nyulason. Az ügyvédek mögött a jól értesültek már akkor több helyi politikust, üzletembert sejtettek, amire ráerősített, hogy az önkormányzat nemsokára belterületté nyilvánította a városrészt. Az ingatlanok négyzetméterárai megsokszorozódtak. 

A Kartács utcai útépítés egyelőre várat magára. Az önkormányzat korábban gyűjtőutat tervezett, de a helyiek a forgalom megnövekedésétől tartva ez ellen is tiltakoztak

A kertvárosias Nyulas lakói akkor eszméltek fel igazán, amikor 2003-ban elterjedt, hogy társasházak épülhetnek a földszintes családi házak mellé. Komolyabb, a Kósa Lajos által vezetett városházát is elérő tiltakozáshullám indult, aminek hatására a debreceni közgyűlés 3 évre szóló építési és változtatási tilalmat rendelt el a területre. Azért a legtöbb telekbizniszt végrehajtó ügyvédnek így is sikerült még éppen idejében benyújtania és megkapni az építési engedélyt a polgármesteri hivataltól a szóban forgó Kartács utcai telekre. Mégsem dőlhettek hátra, ugyanis a lakók és az azóta levitézlett Tiszántúli Természetvédők Társulata addig ment, hogy az engedélyt megsemmisítették.

Hosszú évek következtek pereskedéssel, amire ebben a cikkben nem térünk ki. Fontos viszont, hogy az építési engedély újbóli kiadását legfőként egy igazságügyi ökológos-szakvélemény blokkolta. Ő két fontos dolgot mondott ki. 1. A beruházásokkal érintett természetvédelmi terület védettségi szintjének megőrzéséhez, a károsodás elkerüléséhez a területen egyébként jellemző kertes, családi házas beépítés járulna leginkább hozzá, ez volna a legkevésbé káros hatással. 2. Egy európai uniós élőhelyvédelmi irányelv és egy kormányrendelet értelmében, bár az ingatlan nem természetvédelmi területen fekszik, hanem annak tőszomszédságában, mégis az arra vonatkozó szabályozást kell rá alkalmazni.

A Kúriánál és az Európai Parlamentnél folytatnák

Az ügy megítélésében 2016-ban következett be fordulat, amikor a Debreceni és Munkaügyi Bíróság egy másik szakértőtől kért véleményt. Ő viszont lényegében arra az álláspontra helyezkedett, miszerint a közvetlen könyékhez „már most is csak a zavarást jobban elviselő, tágabb ökológiai tűréstartományú fajok kötődnek, állományukat a tervezett beruházás nem veszélyezteti”. Ez volt az a pont, amikor bár még le kellett járni az ilyenkor szokásos jogi utakat, az építési engedély ügye zöld lámpát kapott. A lakók ezen újbóli bírósági eljárás kapcsán különösen sérelmezik, hogy a perbe nem vonták be őket, a jogi képviselőiket nem értesítették, így esélyük sem nyílt a beavatkozásra.

A múlt év végén elkezdődött az építkezés, amire válaszul decemberben az egyik szomszéd, Illés-Rácz Mariann – aki a debreceni közgyűlésen is felszólalt – felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál. Ebben egyebek mellett azonnali jogvédelmet kér, vagyis azt, hogy a beadványa elbírálásáig halasszák el az építési engedélyben foglaltak végrehajtását. Azaz állítsák le a társasházak kivitelezését. Ugyan ő az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult a már említett európai uniós élőhelyvédelmi irányelv megsértése miatt.

Január 18-án este körülbelül 70 fő részvételével lakossági fórumot tartottak Nyulason. A rendezvényen más aktuális kérdések mellett ezt az ügyet is megvitatták.

Ratalics László

Galéria

közgyűlésDebrecenberuházásNyulasKartács utca

Szóljon hozzá!

Hirdetés