Hirdetés

Hirdetés

Hajdúszoboszlói buszközlekedés: nekik van ötletük!

2019.04.29. 15:03

Hajdúszoboszlói buszközlekedés: nekik van ötletük!
A jelenlegi helyzettel nem elégedettek (Fotó: magánarchívum)

Lokálpatrióták is megszólalnak.

Hirdetés

Hirdetés

Amint arról beszámiltunk, ötéves időtartamra nyílt pályázaton keres belföldi vagy külföldi székhelyű szolgáltatót Hajdúszoboszló a helyi menetrendszerinti közösségi közlekedés ellátására. A szolgáltatást jelenleg az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. – a Hajdú Volán jogutódja – végzi a fürdővárosban.

Ennek kapcsán megírta a magáét a Cívishírnek Jónás Kálmán, a Jobbik helyi önkormányzati képviselő, de nem a pártja nevében, hanem - ahogy magáról fogalmazott - lokálpatrióta szoboszlóiként érez kötelességet a véleményalkotásra.

Még 2017-ben a Facebookon található Hajdúszoboszlói Panaszláda nevű, 6500 helyi kötődésű embert tömörítő oldalunkon vetődött fel a tömegközlekedés racionalizálásának ötlete, amelynek nyomán az egyik tagunk készített egy kiváló tanulmányt, amelyet benyújtottam a hivatal és az ÉMKK felé is. Ez alapján bekapcsolhattuk volna gyakorlatilag az összes városi kerületet a tömegközlekedés vérkeringésébe, valamint megoldhattuk volna a külterületen található bevásárlóközpontok megközelítését is. Felvetődött az az ötlet is, hogy az ÉMKK mellett helyi vállalkozók által teljesíthető feltételekkel írhatnánk ki a pályázatot, így akár kisebb, midi buszokkal is biztosíthattuk volna a tömegközlekedést, javíthattunk volna a kihasználtságot, valamint - ha szükséges - a menetrend rugalmasságát is emelhettük volna.

Szerintem olcsóbban és jóval hatékonyabban működtethettük volna a buszközlekedést. Sajnos mind a Hivatal, mind az ÉMKK elutasító volt a javaslattal kapcsolatban, a tanulmányt még vitaindítónak sem fogadták el. Így viszont továbbra is megoldatlan például a vasúti IC járatokhoz való pontos kijutás, az autóbuszmenetrend rugalmatlan, nem követi a hosszú vágányzárak miatt módosult vasúti indulások időpontjait, továbbá az autóval nem rendelkezőknek nagyon nehéz kijutniuk a nagy áruházakhoz.

Elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag a mostani üzemeltetőre szabott pályázat került kiírásra, ami további öt évre betonozza be a jelenlegi állapotokat

- fogalmazott Jónás Kálmán. 

Az önkormányzat felhívása az április 26-i Magyar Közlönyben jelent meg, az ajánlattevőnek az autóbuszos tömegközlekedési feladatok ellátása mellett közszolgálati irodát is működtetnie kell a tájékoztatás, a jegyek és bérletek értékesítése érdekében. A pályázatokat a következő 60 napban várják.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.