Hirdetés

Hirdetés

Jól érzik magukat a vadlovak a havas Hortobágyon

civishir.hu

2019.01.12. 13:14

Jól érzik magukat a vadlovak a havas Hortobágyon
(Fotó: Czeglédi Zsolt)

Szimpátia alapján választanak párt maguknak.

Hirdetés

Hirdetés

Gyönyörű fotókat készített az MTI fotósa az ázsiai vadlovakról a havas Hortobágyon.

1997 óta létezik a vadlórezervátum a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Az ázsiai vadló eredeti élőhelye egyébként Kína, Kazahsztán és Mongólia, a Hortobágyra a fajvédelem, a tenyészprogram és a kutatás miatt hozták a vadlovakat.

Érdekes, hogy a vadlovak párválasztása hasonlít az emberekéhez: számukra is fontos a szimpátia, sőt, a kancák féltékenyek is tudnak lenni, ha a csődör közelében megjelenik egy „vetélytárs”.

A Hortobágyi Nemzeti Park rendkívül érzékeny és védett terület.  A vadlovak egy olyan bioszféra-rezervátumban élnek itt, ahol hosszú évszázadok óta csak legeltetés és kaszálás zajlott, más emberi beavatkozás nem befolyásolta a terület állapotát. A szakemberek évtizedekkel ezelőtt sokat törték a fejüket, hogyan tudnák megőrizni a szikes puszta természetes élővilágát. Semmiképpen nem jöhetett szóba az, hogy az ember beavatkozzon például gépi kaszálással, az ugyanis veszélyt jelenthetett volna bizonyos földön fészkelő madarakra

Olyan természetes megoldást kerestek, amely garantálja a terület természetes élővilágának megőrzését, ezért telepítették be a vadlovakat.

Galéria

hortobágyHortobágyi Nemzeti Parkázsiai vadló

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.