Hirdetés

Hirdetés

Debrecenben adták át az első helyi élelmiszerbankot

civishir.hu

2018.11.08. 13:54

Debrecenben adták át az első helyi élelmiszerbankot
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

A teherautót a Tesco-Globál Áruházak Zrt. adományozta.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az egyesület életében új fejezet indult: november 8-án megkezdte működését az első helyi élelmiszerbank, mely a Hajdú Bihar Megyei Élelmiszerbank nevet kapta.

Célja, hogy a megye rászorulóit még hatékonyabban ellássák mentett élelmiszerrel. 

Hazánkban minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az élelmiszerbank kapcsolatot teremt a felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegíti az éhezés, az élelmiszer-pazarlás csökkenését.

Tasó László

– Számomra ez fontos, mert a megyében sok rászoruló ember él és sokan várnak arra, hogy segítséget kapjanak, hisz önerőből képtelenek egyengetni életüket. Kell, hogy legyenek olyanok, akik gondoskodnak róluk, s a debreceni vezetők mindig felkarolták a karitatív szervezeteket, azoknak működését – mondta Tasó László országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta: Magyarország jólelkű ország, és fontos, hogy olyan vállalkozások működjenek és kapjanak az államtól támogatást, segítséget, akik látják az itt élők problémáit és partnerek a kormány munkájában.

Az élelmiszerbank budapesti központtal működik, az országos lefedettséget jelenleg az egyesület partner szervezetei biztosítják, akikkel közösen közel háromszázezer nélkülözőt támogatnak élelmiszer-adományokkal.

A társaság hosszú távon erős hálózatot szeretne kialakítani, mely a vidéki régiók elérését még hatékonyabbá tudja tenni. Ez, mint ahogy a külföldön működő élelmiszerbankok esetében már bizonyított, helyi telephelyek létrehozásával tud megvalósulni.

Az első ilyen partnerség Magyarországon a most megalakuló debreceni élelmiszerbank.

Széles Diána

Széles Diána alpolgármester elmondta, a Pósa utca 1. szám alatti raktárhelyiség a város egyik legszegényebb részén található. A környéken olyan gondoskodó városprogramot alakítottak ki, ahol helyet biztosítanak a civil szervezeteknek, közfoglalkoztatási programot csinálnak, népkonyhát működtetnek, közösségi életet építenek.
– Nem ez az első együttműködés, hiszen a város korábban autót adományozott az élelmiszerbanknak, mert egy új adományozási struktúrát kell felállítani, amit az önkéntesek saját gépjárművel már nem tudnak ellátni – mondta.

Cseh Balázs

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke kiemelte: hálásak a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-nek a szállítmányozáshoz elengedhetetlen teherautó-adományázásáért.

Szerinte ez mintaszerű példája annak, hogyan tud az önkormányzat – akár állami támogatással is – és a cégek együtt jól dolgozni.

Szántó László

– Jelenleg 11 áruházból hozzuk el az élelmiszereket, ami napi szinten körülbelül 1 tonnát jelent. Sok feladat áll előttünk, hiszen szeretnénk bővíteni az adományozók körét; sok felesleg van még a megyében kereskedőknél, termelőknél, melyeknek egy részét meg lehet menteni – tette hozzá Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

Megyénkben a jelenlegi 31 partnerszervezeten keresztül több mint 18 ezer nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat – látnak el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal; idén eddig 550 tonna élelmiszert osztottak ki.

Galéria

DebrecenélelmiszerbankpazarlásHajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.