Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lasszóval keresik az építőmunkásokat Debrecenben

| 2018. 07. 31. | 21:00:00
Hiányszakmák.
Lasszóval keresik az építőmunkásokat Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas verseny alakult ki a képzett munkaerőért, a cégek egymással versengenek a munkavállalókért. A Cívishír megnézte, milyen mértékű a munkaerőhiány megyénkben, és mely területeken keresik a legtöbb képzett munkaerőt. Az elmúlt években történt munkaerő-piaci változások, a növekvő számú külföldre kivándorló magyar munkaerő miatt egyre nagyobb munkaerő-hiány alakult ki bizonyos ágazatokban. Emiatt hatalmas a verseny a jól képzett munkaerőért: már nem a cégek szemezgetnek a jelöltek között, hanem a keresett végzettségű munkavállalók válogathatnak az ajánlatok között.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal járási hivatalaihoz beérkező munkaerőigények alapján elsősorban az építőipari, fémipari szakmákban van nagy szükség szakképzett munkavállalókra. Elsősorban ács, kőműves, burkoló, hegesztő, gépi forgácsoló, villanyszerelő szakmákban, illetve jelentős az igény tehergépkocsi-vezetőkre is. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak nyilvántartása alapján 2018. év június hónapban 2 399 álláshelyet jelentettek be a munkáltatók. A június 20-ai záró napon 5 303 álláshely volt betöltetlen.

Az építőipari és fémipari szakképzettséget igénylő munkakörökben (például kőműves, hegesztő, gépi forgácsoló, asztalos), továbbá tehergépkocsi-vezetők, pékek, varrónők esetében hosszabb ideig tart a megfelelő munkaerő megtalálása, ezekre a hiányszakmákra keresnek legrébben jelentkezőket.

Sajnálatos módon hiába fontos egy állás betöltése, a legtöbb vállalkozás még mindig minimál bért, illetve a garantált bérminimumot jelöli meg, ritkább esetben kínálnak valamivel magasabb jövedelmet. Egyes esetekben, pl. tehergépkocsi- vezetői munkakörben akár 250 000 forintot is fizetnek a munkavállalóknak.

Az ország nyugati részén várják a hajdú-bihari dolgozókat

A munkáltatóknak lehetőségük van a székhelyük/telephelyük szerint illetékes megyei kormányhivatalban benyújtott munkaerőigényük kiterjesztését kérni több megyére, vagy akár az egész országra. A hajdú-bihari cégek ritkán élnek ezzel a lehetőséggel. Inkább az a jellemző, hogy más megyében beadott munkaerőigény jelenik meg álláslehetőségként a Hajdú-Bihar megyei álláskeresők részére. 2018 második negyedévében 135 ilyen igény jelent meg a megyében, ezek közül a legnagyobb számban Bács-Kiskun, Vas és Veszprém megyei, illetve fővárosi cégek kínáltak munkalehetőséget Hajdú-Bihar megyei álláskeresőknek is.
A munkáltatók nem minden esetben jelölnek meg plusz juttatásokat munkaerőigényük benyújtásakor. Esetenként vállalják a munkába járás költségét vagy kedvezményes szállás lehetőségét ajánlják fel, amennyiben a foglalkoztatás nem valósítható meg napi munkába járással. Nagyobb munkáltatók alkalmazzák a jelenléthez kapcsolódó cafeteria juttatást. A vendéglátói szektorban napi egyszeri étkezés biztosításával próbálják vonzóbbá tenni a felajánlott munkaköröket. Az is előfordul, hogy a nagyobb létszámot foglalkoztató munkáltatók az alacsony alapfizetést külön juttatásokkal igyekeznek kiegészíteni (például túlmunkák díjazása, hűségpénz fizetése).

Rengeteg szakmában nagy a túlkereslet

A foglalkoztatási főosztály által küldött táblázatból jól kiolvasható, hogy egyszerű építőipari munkakörben júniusban 477 betöltetlen állás volt, ugyanebben a szakmában 213 ember akart elhelyezkedni.

Pék, édesiparitermék-gyártó vállalkozásokhoz 119 főt kerestek, de ilyen szakmában nincs regisztrált álláskereső a felsorolásban. Az első 20 legjobban keresett szakma között 13 olyan van, melyet a nyilvántartott álláskeresők keresnek. A két listában az első 13 helyen megtalálható egyező szakmákban általában több álláskereső szerepel a nyilvántartásban, mint az igényelt álláshelyek száma, ez alól kivétel az egyszerű ipari foglalkozású munkakör, ahol 264-gyel több álláshely áll rendelkezésre, mint amennyi álláskereső.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.