Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A „nemcuki” Jobbiknak is üzentek Konyáron

| 2018. 04. 11. | 15:13:00
Mi történt, ahol nem fideszes a polgármester?
A „nemcuki” Jobbiknak is üzentek Konyáron
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyire igaz Hajdú-Biharra a tétel, mely szerint a vasárnapi országgyűlési választások a Fidesz–KDNP számára a falvakban kiugróan jól alakultak? Mérsékelte-e a kormánypártok sikerét az, ha az adott települést nem fideszes polgármester irányítja?

Mennyire képesek megszólítani a községek lakosait a baloldali pártok? A Jobbik a falvakban felül tudta-e múlni országos önmagát?

A Cívishír ezekre a kérdésekre kereste a választ egy-egy településen. Amit leszűrtünk, természetesen nem reprezentatív, de jól érzékelhetően megfelel a trendeknek.

Hiába „szoci” Nyírmártonfalva

A 3800 lelkes Nyíracsád (3. oevk) azzal került a hírekbe április 8-át megelőzően, hogy egy ottani választási gyűlésről tiltotta ki a körzetet újra megnyerő Tasó László államtitkár a Hír TV stábját. Nyíracsádon egyébként is erős a kormánypárt, a település fideszes polgármestere, Nagy János nem az első ciklusát tölti. Így nem meglepő, hogy a községben Tasó László erősebb volt (62,2 százalék), mint a választókerület egészében (59,07 százalék).

Ugyan ez a Fidesz-listára is igaz: az országos 49,23-hoz képest Nyíracsádon 59,2 százalék szavazott Orbán Viktor táborára.

A Jobbik-lista szintén felülteljesítő volt: 23,3 százalék az országos 19,47 helyett.

Az MSZP Párbeszéd 7,7, a DK 1,9 százalékot hozott, ami nagyon gyenge az országos 12,34, illetve 5,58 százalékhoz viszonyítva.

Nézzük meg, mi történt a szintén a 3. oevk-ba tartozó Nyírmártonfalván, amelyiket szocialista polgármester, Kövér Mihály Csaba irányít már hosszabb ideje!

Azt látni, hogy Tasó László ott is fölényesen győzött (61,8 százalék), s a Fidesz lista támogatottabb volt (59,5 százalék), mint Nyíracsádon!

A baloldal reménytelenségét jól mutatja, hogy az MSZP-vezetésű, 2 ezres lakosú dél-nyírségi faluban a DK-s képviselőjelölt, Káposznyák István – akinek a javára az MSZP–Párbeszéd visszalépett – mindössze 5,7 százalékra volt jó. Miközben az MSZP–Párbeszéd listára 9,6, Gyurcsány Ferencékére pedig 2,2 százalék szavazott.

(A Jobbik 21,02, a jelöltje, Csikai József 24,3 százalékot kapott.)

[Beillesztett cikk: Ilyen lesz az új parlamenti patkó]

Konyáron nagyon a Fideszt akarják

A 4. oevk-ból Konyárt választottuk. A mintegy 2100 lelkes község attól érdekes, hogy polgármestere, Vig Szilárd független, de leginkább a „cukisodás”, vagyis a néppártosodás előtti Jobbik szellemiségét képviseli.
Konyáron a Fidesz–KDNP jelöltje, dr. Vitányi István a pártlistával együtt elsöprő arányú (70,7, illetve 69,8 százalékos) győzelmet aratott. 

A jobbikos Keresztesy Gergő 20,7, a pártja csak 16,9 százalékot hozott.

Konyáron, ahol tényleg sok a szegény, az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Lencsésné Gál Mária írd és mondd, 5,3, a pártlista 7,6 százalékra végzett. A DK 1,2 százaléknál megállt.

Mi volt gazdagéknál, Nagyhegyesen?

A sanyarú helyzetű falutól lendüljünk át a megye legtehetősebb községébe! Az egy főre eső adóerő a 2714 lelkes Nagyhegyesen (5. oevk) a legmagasabb Hajdú-Biharban, a MOL által fizetett iparűzési adónak köszönhetően. Polgármestere a független Bajusz Istvánné – 1994 óta!

Nagyhegyesen is simán nyert a kormányerő: Bodó Sándor 52,3, a Fidesz–KDNP listája 53 százalékot ért el. A faluban a jobbikos jelölt, Rigán István 29,1, de a pártlista 25,2 százalék is az országos átlag felett szerepelt.

A baloldal ott is kínosan gyönge volt, ha nem is annyira, mint sok más helyen a megyében. A DK 3,1, az MSZP–Párbeszéd 10,4 százalékot ért el, utóbbi jelöltje, Dede Tamás a voksok 10,4 százalékát szerezte meg. 

Újszentmargitán is Fidesz

A 6. oevk-ból szintén egy független polgármestert és faluját, Csetneki Csabát és Újszentmargitát választottuk. A kis híján másfél ezres községben a Fidesz–KDNP jelöltje, Tiba István 52,2, a pártlista 53,9 százalékot kapott.

A jobbikos Demeter Pálra 24,7, a Vona-csapatra 22,7 százalék voksolt.

A településen az MSZP–Párbeszéd Csige Tamására 13,9, a listájára 12,1 százalék szavazott. A DK-nak 4,3 százalékot sikerült elérnie.

Konklúzió: a tövig nyomott migránspropaganda biztosan belejátszott, de sok más ok is kell ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP ennyire erősnek bizonyuljon ebben az öt hajdú-bihari községben, amely közül csak egyet vezet narancsos polgármester. Orbán Viktorék sikerét a pártoktól látszólagosan távolságot tartó, független polgármesterek sem voltak képesek megtörni. Tisztán látszik az is, hogy a meghatározó baloldali szervezetek, mint az MSZP és a DK nem egyszerűen a támogatottságukat veszítették el vidéken, hanem a hitelességüket is, másként nehezen magyarázhatók a sovány eredmények. Még az MSZP csak-csak hozott valamennyit, azonban a DK a hajdú-bihari községekben totálisan súlytalan. Ami a Jobbikot illeti, a megyei falvakban egyértelműen támogatottabb, mint a baloldal, de egyáltalán nem volt képes a kormányerő vetélytársává válni. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.