Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ifj. Richter József: egy világszámban egy élet munkája van

| 2018. 03. 06. | 15:05:00
Nyíregyházára és Debrecenbe jön a cirkusz: 9 oroszlánt és Arany Bohócot is hoznak.
Ifj. Richter József: egy világszámban egy élet munkája van
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ifjabb Richter József még nincs 26 éves, mégis egy 70 fős társulatot igazgat, miközben újabb és újabb világszámokon töri a fejét, amikkel rendre sikert sikerre halmoz. A Magyar Nemzeti Cirkusz előadásai sorra telt házzal mennek, ugyanis látványban, változatosságban, nem mellékesen izgalom tekintetében egyedülálló élményt kínálnak, ráadásul minden szezonban mást.

Az artistaművész a Cívishír érdeklődésére telefonon elmondta, tartja magát a cirkuszi berkekben élő, régi mondás, miszerint akinek egyszer a forgács a talpához tapad, azt nem tudja többé onnan levakarni, azaz aki megízleli a cirkusz világát, aligha tud kitörni a bűvköréből. Ennek a mágikus hatásnak nagy része volt abban, hogy ifjabb Richter Józsefet a legutóbbi a Monte Carló-i Cirkuszfesztiválon Arany Bohóc-díjjal jutalmazták. A zsűriben Stephanie hercegnő elnökölt, külön pontozták a szakmai teljesítményt, a jelmezt, a koreográfiát, az összképet és ezen belül azt, milyen hatást vált ki a közönségből mindaz, amit a porondon lát. – Nyolcszor léptünk porondra Monte Carlóban, hála Istennek nyolcszor tapsolt állva a közönség, mégis azt mondom, tökéletes világszám nincs, mindegyiken lehet javítani, tovább fejleszteni. Valamennyi szuperprodukció mögött egy élet munkája áll, hiszen kisgyermekkorom óta készülök és gyakorolok rájuk.

A zsűrit lenyűgözte Richterék – korábban a hungarikumok sorába emelt – lovasakrobata száma, hiszen József és felesége szinte balettoznak az állatok hátán és igazán veszélyes figurákkal kápráztatják el a nagyérdeműt. Az egzotikus állatshow szintén különleges:

egyszerre 32 állat szerepel a porondon – többek között elefántok, zsiráfok, púpostevék, zebrák –, amire valóban nem volt még példa a világon.

– Ha bizalmat építünk ki az állattal, szinte minden elvárható tőlük. Nagyon fontos, hogy érezzék a biztos kötődést az idomárhoz. Váratlan helyzetekre trenírozzuk őket, hiszen nem tehetjük ki őket annak, hogy például egy hirtelen felvillanó fénytől megijedjenek – olyan helyzeteket teremtünk ezzel összefüggésben, amiből tanulnak – mondta Richter József.

Kiderült az is, a magas színvonalú előadások záloga az állandó megújulás és a fenntartott koncentráció, hiszen a cirkuszból nem lehet kivágni azt, ami nem sikerül. Ha esetleg mégis így alakul, meg kell ismételni a számot.

A kérdésre, hogy a leendő gyerekeinek is ezt a szakmát szánja-e, a fiatal férj úgy válaszolt, neki sem szánták, ő választotta a cirkuszt. S hogy meddig lehet eljutni ebben a szakmában? Határ a csillagos ég.

A Magyar Nemzeti Cirkusz Nyíregyházára és Debrecenbe vadonatúj műsort hoz: az eddigi legveszélyesebb légi bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők, de kilenc oroszlán is feltűnik majd a porondon.

Bereczki-Csák Helga

Magyar Nemzeti Cirkusz: Aranybohóc a porondon!
Nyíregyháza: április 5-8., Bujtosi Szabadidőpark
Debrecen: április 11-22., Balmazújvárosi út volt, Möbelix parkoló

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.