Hirdetés

Ráéreztek a korszellemre: megújíttatnák a focipályát a hajdú-bihari kistelepülésen

Cívishír

2018.01.15. 17:46

Ráéreztek a korszellemre: megújíttatnák a focipályát a hajdú-bihari kistelepülésen
A vidiek ennél jobbat szeretnének (Fotó: Google)

A ciki libalegelő fejlesztésénél persze vannak izgalmasabb elképzelések is Hajdúviden, mint például a biomassza fűtőmű.

Hirdetés

A mostani „gyepes rét” helyett jó minőségű futballpályát, a játszótér felújítását, a prímagáz hálózat földgázas kiváltását, a belső távolsági buszmegálló megvilágítását, fedett asztalokat a piactérre, a Vidtelke utca tovább aszfaltozását, parkolók a temető előtt – ezeket a rövid- és közép távú fejlesztési elképzeléseket vitte a hajdúböszörményi képviselő-testület elé a közelmúltban a Vidi-Ér Vidért Közhasznú Egyesület.

Ami a hosszú távú igényeket illeti, a több mint 800 fős településrészen élők szeretnék, ha a temetőt nem a mostani másfél-két kilométeres úton lehetne megközelíteni a 3502-es úton – különösen az idősekre nézve balesetveszélyes –, hanem egy másik féle módon, ami ráadásul 300 méterre rövidítené le a távolságot. Változatatnának a távolsági buszközlekedés útvonalán is, annyi szépséghibával, hogy a tervük 440 méter szilárdburkolatú út építését kívánná. Az egyesület biomassza fűtőművet is építene a központban, ami révén az iskola, a művelődési ház és az óvoda mellett közeli magánházak is fűthetővé válnának megfelelő díjszabás mellett. A létesítményben a keletkező gallyak és a keletkező mezőgazdasági melléktermék is felhasználható lenne.

A böszörményi önkormányzat a Csillagvár Óvoda lapostetejét cserélné nyeregtetőre az állandó beázások miatt, bevezetné a tanyagondnoki szolgálatot, kerékpárutat építene Hajdúböszörmény és Hajdúdorog közé Hajdúvid érintésével, valamint a sportpálya fejlesztése során fedett, oldalt nyitott filagóriát is kialakítana.

Országos pályázatot a településrészeknek!

A böszörményi képviselő-testület határozata értelmében márciusi ülésükre – mint arról Bodaszőlő esetében írtunk – ki kell dolgozni a feladatok rangsorolásával a konkrét fejlesztési terveket, a közép-és hosszú távú ütemterveket. A képviselők a kisebb fejlesztési elképzelésekbe Hajdúvid és Pród esetében még inkább bevonnák a környéken működő mezőgazdasági vállalkozókat. A képviselők kérik Kiss Attila (Fidesz–KDNP) polgármestert, vegye fel a kapcsolatot Tiba István (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselővel és Tasó László (Fidesz–KDNP) államtitkárral a böszörményi településrészek (Bodaszőlő, Hajdúvid, Pród) problémáinak megoldása érdekében, különös tekintettel a fűtési alternatívákra (Tasó megbízatása a tízezer lakos alatti települések fejlesztéséről szól).

A mélyebb történelmi gyökerekkel rendelkező kistelepülésen a temetőhöz vezető útvonalon is változtatnának   (Fotó: Google)

A polgármestertől azt is várják, járjon el az állami normatívák speciális biztosíthatósága érdekében, hogy legalább az utcák egyik oldalán legyen járda, és a legfontosabb utcákon kőzúzalékos úttest. Szorgalmazzák továbbá a városoktól több kilométerre elhelyezkedő kis településrészek fejlesztéseire vonatkozó országos pályázatok kiírását.

Kevésbé ismert, hogy bár Hajdúvid a középkorban jelentős falu volt, a 15 éves háború során teljesen elnéptelenedett, s majd 1950-ben hozták létre újra kijelöléssel, azaz mesterségesen. Tegyük hozzá, a pusztán ekkor is laktak, nem is kevesen. Ma az aktív korúak többsége meződgazdasági foglalkoztatott.

Ratalics László

önkormányzatfejlesztésHajdúböszörményHajdúvidVidi-Ér közhasznú Egyesület

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.