Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tibához és Tasóhoz fordulhat Hajdúböszörmény polgármestere

| 2018. 01. 13. | 09:53:00
A lecsúszásban lévő Bodaszőlőn legalább az egyik oldalon járda és kőzúzalékos utak kellenének.
Tibához és Tasóhoz fordulhat Hajdúböszörmény polgármestere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Járda- és szilárdburkolatú útépítés, közös tornaterem az óvodának és az iskolának, falugondnoki szolgálat kialakítása, szélessávú internet, kerékpárút Hajdúböszörmény és Józsa között a településrész becsatolásával, nyilvános vécék a zeleméri csonkatoronynál és annak infrastrukturális továbbfejlesztése, az orvosi rendelő felújítása – egyebek mellett ezek a hajdúböszörményi önkormányzat és a Bodaszőlőért Egyesület által megfogalmazott legfőbb fejlesztési irányok a mintegy 1800 lelkes Bodaszőlő jövőjére nézve.

Az erről szóló előterjesztésben – melyet a múlt év végén fogadott el a böszörményi képviselő-testület – az is megfogalmazódik, hogy az ingatlanok értékének növelésével kellene megállítani a betelepülők által gerjesztett szegregálódási folyamatot.

A probléma összefügg azzal, hogy egy pár évvel korábbi felmérés szerint a bodaszőlői aktív korú népesség 34 százaléka munkanélküli, a 19–59 év közöttiek harmadának legfeljebb általános iskolai bizonyítványa van, és a lakott ingatlanokon belüli egyszobás lakások aránya 25, miközben a 14 év alattiak aránya 23 százalék.

Kitörési pont?

Bodaszőlőn a főutcát leszámítva nincsenek aszfaltozott utak, ősztől tavaszig sárral küzdenek. Csapadékvíz-elvezető árkok hiányában különösen nehéz közlekedni.

A Hajdúböszörménytől 12, Debrecentől 18 kilométerre lévő zsáktelepülés számára lehetőséget a kerékpáros, a vadász, az ifjúsági és a lovas turizmusban látnának, tekintve, hogy erdők ölelésében fekszik, s régen éppen a természetközeliség, a jó levegő miatt költöztek oda sokan. Ennek érdekében a fejlesztési tervek között szerepel az önkormányzati tulajdonú külterületi pihenőház és a közeli bidesgúti pihenőrészen ifjúsági szálláshelyek, tábor kialakítása.

Keresse Tibát és Tasót

A böszörményi képviselő-testület határozata értelmében márciusi ülésükre ki kell dolgozni a feladatok rangsorolásával a konkrét fejlesztési terveket, a közép-és hosszú távú ütemterveket. A képviselők a kisebb fejlesztési elképzelésekbe bevonnák a településrészek környékén működő mezőgazdasági vállalkozások tulajdonosait. A határozatban Bodaszőlőre különösen felhívták a figyelmet, mondván, az alapvető infrastruktúrák is hiányoznak, ezért a településrészek (Hajdúvid és Pród is ide tartozik) fejlesztési sorrendjét is rangsorolni szükséges.

A fejlesztési terveket el kell készíteni márciusra (Fotó: Google Map)

A képviselő-testület Bodaszőlő, Pród és Hajdúvid településrészek kapcsán hozott határozatában (a másik kettőről is olvashatnak a Cívishíren a napokban) arra kéri Kiss Attila (Fidesz–KDNP) polgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot Tiba István (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselővel és Tasó László (Fidesz–KDNP) államtitkárral a településrészek problémáinak megoldása érdekében, de különösen, ami a fűtési alternatívákat illeti (Tasó megbízatása a tízezer lakos alatti települések fejlesztéséről szól).

A polgármestertől azt is várják, hogy járjon el az állami normatívák speciális biztosíthatósága érdekében, hogy legalább az utcák egyik oldalán legyen járda, és a legfontosabb utcákon kőzúzalékos úttest. Szorgalmazzák továbbá a városoktól több kilométerre elhelyezkedő kis településrészek fejlesztéseire vonatkozó országos pályázatok kiírását.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés