Hirdetés

Hirdetés

Gőzerővel épül a déli elkerülő Debrecen határában

2016.10.05. 13:36

Gőzerővel épül a déli elkerülő Debrecen határában
Fotók: Miskolczi János

Az első ütem legkorábban 2017 végén nyílhat meg a közlekedők előtt.

Hirdetés

Hirdetés

Jó ütemben haladnak az M35 autópálya első ütemének kivitelezési munkálatai Debrecen határában - hangott el a munkaterület szerdai sajtóbejárásakor.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője nemzetstratégiai célnak nevezte, hogy a magyar gyorsforgalmi úthálózat mielőbb elérje a magyar-román határt. Az M35 autópálya Berettyóújfalu térségében csatlakozik majd az M4 autópályába, ami jelentős mértékben hozzájárul a bihari térség gazdasági fejlődéséhez - tette hozzá.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a most épülő autópálya-szakasz Debrecen déli elkerülő útja lesz, és gyorsforgalmi összeköttetést biztosít majd a város nemzetközi repülőterére és déli ipari övezetébe. Ezzel megvalósul a 4-es és a 47-es főutak teljes összeköttetése, aminek eredményeként Debrecen belvárosa mentesül a Romániába tartó átmenő forgalomtól - jelezte. 

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a Berettyóújfaluig tartó teljes autópálya-szakasz összesen 69 milliárd forintba kerül, és 2018 végére készül el. Az államtitkár szerint ha minden fejlesztési pénzt a keleti régióba irányítana a kormány, az is kevés volna, hogy a sokévtizedes lemaradását bepótolja a térség, de az 1998 óta elindult és az utóbbi időben felgyorsult fejlesztéseket látva bizakodó Tasó László. Hozzátette: a kormány döntése értelmében 2016 és 2022 között csaknem 2500 milliárd forintot fordítanak az országban közútfejlesztése, aminek nagyobb része hazai forrás - mutatott rá Tasó László.

A kivitelezők 

Mint arról korábban írtunk, az M35 autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának kivitelezése két ütemben valósul meg.

Az első a 4. sz. főút és a 481. sz. főút között, 5,4 kilométeren, 2x2 forgalmi sávval, leállósávval, középső elválasztó sávval épül meg. A szakaszon két különszintű közúti csomópont lesz a 4. sz. főút, valamint a 481. sz. főút keresztezésénél.

A kivitelezést a Colas Hungária-Colas Út Konzorcium végzi, nettó 17,2 milliárd forint értékben. A beruházás keretében 5,5 km hosszan, új nyomvonalon megépül a 481. sz. főút, ami a 47. sz. főúttal köti össze az M35 autópályát. A Debreceni Repülőtér számára is magas színvonalú közúti kapcsolatot biztosító szakasz kivitelezését az STR Építő Kft. végzi, 4,9 milliárd forintért. Az első ütem legkorábban 2017 végén nyílhat meg a közlekedők előtt.

A beruházás második ütemében az M35 autópálya 481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti része készül el 18,7 kilométeren. A fejlesztés keretében egy különszintű csomópontot épül az M35 autópálya és a Hajdúszovát-Derecske összekötő keresztezésében. Mikepércsnél egyszerű, Derecskénél komplex pihenőhelyet alakítanak ki. A projekt részeként megépül az M4 autópálya egy rövid, 1,5 kilométeres szakasza is.

A kivitelezést a HÓDÚT Kft. és Duna Aszfalt Kft. közösen végzi 46,9 milliárd forintért. Az M35 II. ütemének átadása 2018 végén várható.

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.