Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gőzerővel épül a déli elkerülő Debrecen határában

| 2016. 10. 05. | 15:36:00
Az első ütem legkorábban 2017 végén nyílhat meg a közlekedők előtt.
Gőzerővel épül a déli elkerülő Debrecen határában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó ütemben haladnak az M35 autópálya első ütemének kivitelezési munkálatai Debrecen határában - hangott el a munkaterület szerdai sajtóbejárásakor.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője nemzetstratégiai célnak nevezte, hogy a magyar gyorsforgalmi úthálózat mielőbb elérje a magyar-román határt. Az M35 autópálya Berettyóújfalu térségében csatlakozik majd az M4 autópályába, ami jelentős mértékben hozzájárul a bihari térség gazdasági fejlődéséhez - tette hozzá.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a most épülő autópálya-szakasz Debrecen déli elkerülő útja lesz, és gyorsforgalmi összeköttetést biztosít majd a város nemzetközi repülőterére és déli ipari övezetébe. Ezzel megvalósul a 4-es és a 47-es főutak teljes összeköttetése, aminek eredményeként Debrecen belvárosa mentesül a Romániába tartó átmenő forgalomtól - jelezte. 

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a Berettyóújfaluig tartó teljes autópálya-szakasz összesen 69 milliárd forintba kerül, és 2018 végére készül el. Az államtitkár szerint ha minden fejlesztési pénzt a keleti régióba irányítana a kormány, az is kevés volna, hogy a sokévtizedes lemaradását bepótolja a térség, de az 1998 óta elindult és az utóbbi időben felgyorsult fejlesztéseket látva bizakodó Tasó László. Hozzátette: a kormány döntése értelmében 2016 és 2022 között csaknem 2500 milliárd forintot fordítanak az országban közútfejlesztése, aminek nagyobb része hazai forrás - mutatott rá Tasó László.

A kivitelezők 

Mint arról korábban írtunk, az M35 autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának kivitelezése két ütemben valósul meg.

Az első a 4. sz. főút és a 481. sz. főút között, 5,4 kilométeren, 2x2 forgalmi sávval, leállósávval, középső elválasztó sávval épül meg. A szakaszon két különszintű közúti csomópont lesz a 4. sz. főút, valamint a 481. sz. főút keresztezésénél.

A kivitelezést a Colas Hungária-Colas Út Konzorcium végzi, nettó 17,2 milliárd forint értékben. A beruházás keretében 5,5 km hosszan, új nyomvonalon megépül a 481. sz. főút, ami a 47. sz. főúttal köti össze az M35 autópályát. A Debreceni Repülőtér számára is magas színvonalú közúti kapcsolatot biztosító szakasz kivitelezését az STR Építő Kft. végzi, 4,9 milliárd forintért. Az első ütem legkorábban 2017 végén nyílhat meg a közlekedők előtt.

A beruházás második ütemében az M35 autópálya 481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti része készül el 18,7 kilométeren. A fejlesztés keretében egy különszintű csomópontot épül az M35 autópálya és a Hajdúszovát-Derecske összekötő keresztezésében. Mikepércsnél egyszerű, Derecskénél komplex pihenőhelyet alakítanak ki. A projekt részeként megépül az M4 autópálya egy rövid, 1,5 kilométeres szakasza is.

A kivitelezést a HÓDÚT Kft. és Duna Aszfalt Kft. közösen végzi 46,9 milliárd forintért. Az M35 II. ütemének átadása 2018 végén várható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.