Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon drága az albérlet Hajdú-Biharban

| 2023. 03. 06. | 09:08:00
Év alatt 17 százalékkal, 2015-höz képest 74 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 
Nagyon drága az albérlet Hajdú-Biharban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Hajdú-Bihar vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér. 

Változott a helyzet

– Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől. 

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Hajdú-Bihar vármegyét magában foglaló észak-alföldi régióban egy év alatt 17 százalékkal, 2015-höz képest pedig 74 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 

Mennyiért kínálják a kiadó lakásokat?

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A teljes kínálatban több mint 600 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 3 százalékos növekedést jelent. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 150 ezer forintot tett ki. 

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 150 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Hajdúszoboszlón 150 ezer forint, Hajdúböszörményben 127 ezer forint, Berettyóújfaluban pedig 102 ezer forint volt ugyanez. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.