Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erőszak Hajdúszoboszlón: így emlékszik a történtekre a hős rendőr

| 2023. 02. 07. | 18:42:00
A 25 éves támadó nem ismeretlen az egyenruhások előtt.
Erőszak Hajdúszoboszlón: így emlékszik a történtekre a hős rendőr
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hajdúszoboszlói szabadnapos rendőr, Födő István január 7-én, hajnali 2 órakor sikoltozásra riadt fel otthonában. Azonnal felöltözött, lerohant az utcára, majd üldözőbe vett és elkapott egy férfit, aki – mint később kiderült – megszúrt egy 21 éves nőt – írja a Zsaru Magazin.

A lány egy buliból tartott haza, és a Hőforrás utcán sétált, amikor észrvette, valaki követi őt.

Szarporázta lépteit, majd futásnak eredt, de az ismeretlen a nyomában maradt. Az Alkotás utcában érte utol a lányt, akit azonnal a földre lökött, ráfeküdt, egy kést szorított a mellkasához, és megfenyegette, hogy megöli, ha még egyszer sikítani mer

– Nyitott ablaknál alszom. 2 óra körül ébredtem fel a velőt rázó sikolyra. Egy nő kiabált legalább háromszor segítségért. Nálunk az utca elég mozgalmas, előfordult már nemegyszer, hogy hangosabban beszélgettek, akár énekeltek, sikítoztak is éjjel a járókelők. De ebből a hangból azonnal hallani lehetett, hogy nagyon nagy baj van – kezdte Födő István őrnagy, a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója, aki a Hőforrás utca egyik családi házában él. A rendőr, aki közel harminc éve van a pályán, gyorsan felöltözött, magához vette az igazolványát és a telefonját. Ezzel egy időben a szomszédja a felnőtt fiával szaladt ki az utcára. Az őrnagy kiemelte, hogy a segítségükkel tudott sikerrel intézkedni.

– Együtt próbáltuk megtalálni, hogy ki kiabálhatott segítségért – folytatja. – A Hőforrás utcán már nem láttunk senkit. Viszont nem messze, az Alkotás utcában észrevettem két embert, aki tőlünk távolodott. Szinte ugyanebben a pillanatban hallottam megint egy segélykiáltást. Mondtam a két szomszédomnak, hogy menjenek a hang irányába, én pedig gyorsan beültem a kocsimba, és ugyanarra indultam el. Az első keresztutcánál megállt az egyikük, és intett nekem – sorolta.

Kiugrott a kocsiból, és az Alkotás utca sarkán lévő házaknál, egy bokros részen meglátott a sötétben két alakot a földön. Azonnal odalépett, közölte, hogy rendőr, és a fölül lévő férfit a karjánál fogva felrántotta. Ugyanebben a pillanatban a megtámadott lány felugrott, és elfutott a helyszínről. Födő István megkérdezte a férfitól, hogy mi történt. Pillanatok alatt jött a kész válasz, hogy ő csak az élettársát akarta megnyugtatni. A főnyomozó szerint nyilvánvaló volt, hogy a férfi hazudott, így értesítette kollégáit.

Miután kiértek a járőrök, az őrnagy – a szomszédaival együtt – azonnal a lány keresésére indult, de nem találták meg.

Közben a kollegái átvizsgálták az elfogott férfi ruháit. Találtak egy kisebb méretű kést, amin vérszennyeződés volt. Kiderült, hogy bejelentés érkezett a 112-es központi segélyhívóra. Mint utóbb megtudták, a sértett édesapja tett bejelentést arról, hogy a lányát megtámadták, valaki a nyílt utcán leteperte a földre, meg akarta erőszakolni, eközben pedig megszúrta a mellkasát. Födő István ezután azt az utasítást kapta, hogy menjen el a sértetthez, és kérdezze meg, pontosan mi történt. – Érthető módon nagyon rossz lelkiállapotban volt – idézi fel a rendőr. – Elmondta, hogy egyedül ment hazafelé egy buliból, mert különvált a barátaitól. Már a Hőforrás utcán észrevette, hogy valaki a nyomában jár, ezért átment az utca másik oldalára, de a férfi oda is követte. Majd a Hőforrás utca vége felé, amikor kanyarodott volna az Alkotás utcára, már egyértelműen el akarta őt kapni. Futott, ahogy bírt. Ekkor kezdett kiabálni. Én ezt a kiabálást hallottam meg. Ezután az Alkotás és a Veres Pálné utca sarkán kapta el a férfi a lányt, és vitte le a földre. Azt mondta, ő annyit hallott, miután mi kiértünk, és még a földön feküdt, hogy „rendőrség!”. Utána pedig, hogy a férfi szorításából kiszabadult, teljes pánikban, ösztönösen menekült el – idézte fel.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság szexuális erőszak bűntettének és testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a 25 éves helyi férfival szemben, aki nem ismeretlen a rendőrök előtt.

A rendőr állítja, a bűnügyi statisztikák is alátámasztják, hogy Hajdúszoboszló kifejezetten biztonságos város a térségben. Szinte soha nem történnek hasonló bűncselekmények, legalábbis kifejezetten ritkák. 

Gyurosovics József dandártábornok, Hajdú-Bihar vármegye rendőrfőkapitánya január 13-án a főkapitányság épületében jutalomban részesítette Födő István őrnagyot példamutató helytállása és szakmai munkája elismeréseként. A kiemelt főnyomozó mellett az a két civil férfi is kitüntetést kapott, akiknek a segítségével sikerült elfogni január 7-én a hajdúszoboszlói szexuális erőszak gyanúsítottját. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés