Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosabb büntetés az egyik zsákai állatkínzónak

| 2022. 11. 22. | 11:46:00
Az állat a bántalmazás következtében elpusztult.
Súlyosabb büntetés az egyik zsákai állatkínzónak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a november 18-án tartott tanácsülésén, az állatkínzás bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét megváltoztatta.

A jogerős ítéleti tényállás lényege szerint Zsákán, 2020. június 5-én a másodrendű vádlott az elsőrendű vádlott közepes termetű, puli jellegű kutyának a nyakára egy damilt hurkolt, és kihúzta az állatot egy földútra, majd ott kikötötte egy villanyoszlophoz. A másodrendű vádlott ezt követően – az elsőrendű jelenlétében –

egy fejszével több csapást mért az állat fejére.

Az ebet ezután magára hagyták és távoztak a helyszínről. A kutya a damil által a nyakán és a fején keletkezett sérülések következtében elpusztult. Az elsőrendű vádlott később visszament és az ebet a közelben lévő búzaföldre vitte, ahol sorsára hagyta.

A bíróság első fokon a két férfit állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, amelyet az elsőrendű vádlott bűnsegédként követett el. Ezért

  • az elsőrendű vádlottat, mint visszaesőt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint elrendelte pártfogó felügyeletét, míg
  • a másodrendű vádlottat 1 év 4 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá elrendelte egy vele szemben jogerősen kiszabott, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett 1 év 8 hónap szabadságvesztés büntetés végrehajtását is.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. május 9-ei ítéletével szemben az ügyészség súlyosítás iránt fellebbezett, az elsőrendű vádlott esetében is indokoltnak tartva végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, míg a másodrendű vádlott vonatkozásban két további felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtására tett indítványt, figyelemmel arra, hogy azok próbaidejének hatálya alatti a terhére rótt bűncselekmény elkövetése. A másodrendű vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett, míg az elsőrendű vádlott és védője tudomásul vette az elsőfokú döntést.

Súlyosító körülmények

Mindkét vádlottat érintő súlyosító körülmény, hogy a cselekményük nemcsak alkalmas volt arra, hogy a kutya pusztulását okozza, hanem az be is következett. A másodrendű vádlottat érintő további enyhítő körülmény, hogy a cselekmény elkövetésének idején fiatal felnőtt volt, nem töltötte még be a 24. életévet. Ezen körülményeket is együttesen értékelve az elsőfokú bíróság által figyelembe vett súlyosító és enyhítő tényezőkkel változtatta meg a járásbíróság ítéletét a másodfokú bíróság.

A vádlottak büntetései közötti belső arány megteremtése érdekében a törvényszék indokoltnak találta az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 10 hónapról 1 év 2 hónapra súlyosítani, azonban a bűnsegédi elkövetői alakzat mellett nem adott helyt az ügyészi súlyosításra irányuló indítványnak a büntetés végrehajtása felfüggesztésének mellőzését illetően.

A másodrendű vádlott vonatkozásában elrendelte a törvényszék azon további két próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtását is, amelyeknek próbaideje alatti a vádlottak által elkövetett bűncselekmény, egyebekben a vele szemben kiszabott 1 év 4 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és 2 évi közügyektől eltiltást helyben hagyta, nem találva annak enyhítésére megfelelő indokot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
A Bem tér megújítására is pályázik Debrecen
A közgyűlés igent mondott, jöhet a papírmunka.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.