Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hat hónap alatt 1340 hektár égett le Hajdú-Bihar megyében

| 2022. 07. 07. | 16:36:00
Januártól június végéig több mint 2500 jelzés érkezett a katasztrófavédelemhez.
Hat hónap alatt 1340 hektár égett le Hajdú-Bihar megyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Alföldön súlyos az aszály; egyes területeken a talaj felső egyméteres rétegéből 130 milliméternyi víz hiányzik a telítettséghez, így a talajnedvesség is kritikusan alacsony. Az extrém kánikula és szárazság miatt az ország teljes területére tűzgyújtási tilalom érvényes. Magyarországon a hetek óta elhúzódó hőség következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata, a csontszáraz biomassza miatt sajnos már egy gyengébb szellő is gyors tűzterjedést eredményezhet.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdeztük, az év első felében hány tűzesethez vonultak, és összevetettük az adatokat a múlt év azonos időszakával.

Bányay Judit tűzoltó jogtanácsostól megtudtuk, 2022-ben a januártól június végéig terjedő időszakban a megyében 965 tűz igényelt beavatkozást, ebből 148 esetben Debrecenben kellett intézkedni. 2021 első hat hónapjában majdnem fele ennyi eset volt a megyében, szám szerint 497, Debrecenben 103. A szabadtéri tüzek száma is drasztikusan megemelkedett Hajdú-Biharban: a múlt év első felében 251-szer (Debrecenben 74-szer), míg idén 575-ször riasztották a tűzoltókat. A debreceni tűzoltók hat hónap alatt 129 ilyen esethez vonultak idén. A legszembetűnőbb, hogy idén már 1340 hektáron tomboltak a lángok, míg tavaly – az azonos időszakot figyelembe véve – „csupán” 197 hektár égett le.

Idén június 30-ig a legnagyobb szabadtéri tűzeset a Hortobágyon, a Faluvég majornál történt: 200 hektáron égett le nádas és aljnövényzet május végén; az oltásban 28 tűzoltó vett részt. A térségben Hajdúnánásról, Balmazújvárosból, Tiszaújvárosból, Tiszafüredről, Karcagról, de még Mezőkövedről is érkeztek lánglovagok és vízszállítók. Az oltást nehezítette, hogy természetvédelmi területen terjedt a tűz, ami korlátozta a beavatkozási lehetőségeket.

Összességében másfélszer több tényleges riasztást kaptak a tűzoltók az idei félévben, mint a tavalyiban.

A 2022 januárjától június végéig terjedő időszakában 1730-szor vonultak a lánglovagok. Bányay Judittól megtudtuk, ebben a számban nincsenek benne a kiérkezés előtt felszámolt esetek, a szándékosan megtévesztő vagy téves jelzések, és az utólagos tűzjelzések számai. Ha ezeket is hozzáadjuk, akkor 2543 jelzés érkezett a katasztrófavédelemhez. Tényleges beavatkozást igénylő esetekhez 853-szor érkeztek a debreceni tűzoltók. A számadatokból kiolvasható, a tavalyi első félév csendesebb volt: 1160 tényleges beavatkozást igénylő eseményhez riasztottak, míg Debrecen vonatkozásában 649-szer.

Az autó- és lakástüzek számának összehasonlítása nem mutat óriási eltérést. A megye tűzoltói idén 18 közlekedési eszközt érintő tűzesethez vonultak (Debrecen: 7), tavaly hat hónap alatt pedig 12 ilyen jellegű riasztást kaptak (Debrecen: 7). Az idei év első felében 171 olyan lakástűz történt, ahol tűzoltói beavatkozásra volt szükség, ebből 88 debreceni ingatlant érintett. Tavaly ugyanebben az időszakban megyei szinten 136 eset volt, melyből 68 lakástűz Debrecenben történt.

Be kell tartani a szabályokat!

Jelenleg országos tűzgyújtási tilalom van. A szabadtéri tűzesetek 99 százalékban emberi mulasztás, gondatlanság miatt keletkeznek. Jelenleg tehát sem szabadban, sem erdőben, sem annak 200 méteres környezetében, még kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Jó tudni, hogy a saját tulajdonú, belterületi ingatlanunkon tűzhely vagy grillsütő használata nem tilos, azonban ezek működtetése, a tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Tehát ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut! Tartsunk a közelben a tűz oltására alkalmas anyagot, eszközt, így vizet vagy homokot! A tüzet az égetést követően gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt!

Nagyon fontos, hogy soha ne dobjunk el égő cigarettacsikket!

Ha pedig már nincsen tűzgyújtási tilalom, akkor erdőben csak a kijelölt helyen gyújthatunk tüzet! A lángokat gondosan el kell oltani; használhatunk hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyulladhat! Törekedjünk arra, hogy csak akkora tüzet rakjunk, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat (felületén már elhamvadt és csak belül izzó parazsak) továbbvinni. Végezetül a legfontosabb: soha ne hagyjuk a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés