Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ingyen jegyet kapnának a hajdúszoboszlóiak

| 2022. 06. 27. | 19:59:00
Emelnék a múzeumlátogatók számát, traffiboxot telepítenének, felújíthatják a Horogh-házat.
Ingyen jegyet kapnának a hajdúszoboszlóiak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben a hajdúszoboszlói képviselők megszavazzák a Bocskai István Múzeum igazgatójának kezdeményezését, úgy a helyieknek nem kellene fizetni a jövőben a belépőért; új eszközzel mérhetik a sebességet egy forgalmas csomópontnál – erről is döntenek a június 30-i testületi ülésen.

Ami a hajdúszoboszlóiak ingyenes múzeumlátogatását illeti, a lépés két célt szolgálna. Egyrészt így növelnék az intézmény látogatószámát, a Bocskaiba ugyanis főként turisták váltanak jegyet, a helyiek elsősorban múzeumpedagógiai foglalkozások, rendezvények alkalmával látogatnak oda (a szolgáltatásokért továbbra is kellene fizetni). Ha azonban több szoboszlói keresné fel a kiállításokat rendszeresen, azzal jó hírét vinnék a múzeumnak, ily módon a turisták száma is emelkedne – vélekedik Bihari-Horváth László igazgató. A másik ok a lokálpatriotizmus erősítésének szándéka, hiszen a tárgyi gyűjteményekben található több tízezer műtárgy de facto a helyi lakosság közösségi tulajdona – olvasható az előterjesztésben.

Mintegy ötven napirend között szoborvásárlási szándékot is találunk. A neves helyi alkotó, a Kossuth-díjas Galánfi András Napba öltözött című szecessziós szobrát vennék meg 800 ezer forintért, és helyeznék el a Halasi Fekete Péter téren városképi koncepció részeként.

Amennyiben a képviselők hozzájárulnak, traffiboxot helyeznek el a Dózsa György út, a Vasvári Pál és a  Zrínyi Miklós utcák csomópontjánál; a berendezés mindkét irányban képes lesz az elhaladó járművek sebességének mérésére. A traffibox a rendőrség indítványa, olyan városrészt javasoltak, ahol az eszköz hozzájárulna a balesetek számbeli csökkenéséhez. Az eszközt a rendőrség adja, de a működtetés és a védelem a város kasszáját terhelné – az előzetes költségbecslés alapján mintegy 5 millió forinttal.

Jövőteremtéssel mentenék a múltat

Bruttó 90-100 millió forintot nyerne el az önkormányzat annak érdekében, hogy felújíthassák a Horogh-házat, és szenvedélybetegeket célzó ellátást valósítsanak meg a patinás, de leromlott épületben. A Dózsa György úti ingatlan rekonstrukciója érdekében elkészült a tervdokumentáció és a tervezői költségbecslés; sikerült elhelyezni a korábbi bérlőket, míg az üzlethelyiség bérleti szerződése 30 napos határidővel felmondható.

Ilyen állapotban szeretné látni az önkormányzat a Horogh-házat  Forrás: Hajdúszoboszló.hu

A pályázat keretében megtörténne a főépület külső felújítása, homlokzati hőszigetelése, cserélnék a nyílászárókat és a tetőhéjazatot, mindezt az épület arculatának megtartásával. A belső gépészetet szintén felújítanák, sőt fejlesztenék, a tetőre napelemek kerülnének. Az épületben 24  hajléktalan és 50 szenvedélybeteg ellátását biztosítanák, ugyanakkor ebben a pályázatban nincs benne a konténerek beszerzés-telepítése. Az előterjesztés szerint a projekt költsége jelentősen meghaladja a jelenleg rendelkezésre álló keretet, ezért további forrásokat vesznek célba.

A játszóház látványterve  Forrás: Hajdúszoboszló.hu

Helyi beruházáshoz kapcsolódó hír, hogy a Gábor Áron utcára tervezett négyévszakos játszóház érdekében 700 millió forintos pályázatot nyújtott be az önkormányzat. A belső terekben egyszerre kapnának helyet a sok mozgást igénylő játékok és a virtuális szimulátorok, lenne mászótorony és kerékpárbérlési lehetőség is.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés