Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átkelt a Kilenclyukún a jószág: jön a tél

| 2021. 10. 24. | 21:18:00
Behajtási ünnep Hortobágyon.
Átkelt a Kilenclyukún a jószág: jön a tél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Áthajtották a rackajuhokat a Kilenclyukú hídon vasárnap délután a Hortobágyon, ezzel megkezdődött a Szent Dömötör napi behajtási ünnep és darufesztivál. A puszta őszi ünnepén több ezer ember vett részt; zsúfolásig megtelt a vásártér, a nagycsárda és a híd környéke, a víziszínpad nézőtere és a Hortobágy folyón átívelő gyalogoshíd.

Torbik Ákos, a Hortobágyi Nonprofit Kft. képviselője megnyitójában azt mondta, ennyien még soha nem voltak behajtási ünnepen. Utalt arra, hogy az idén a pandémia miatt elmaradt a kihajtási ünnep és a lovasnapok programsorozata, így érthető, hogy sokan szívesen látogattak el ismét a pusztára.

Hozzátette: a hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, a Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen azok már nem találnak táplálékot a határban.

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napjához kapcsolódva történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is. Dömötör napjának megünneplése, a "dömötörözés" a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után, csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt. Kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló, még napjainkban is élő pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a népi viselet és kézművesség fenntartásában, a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében - hangzott el a megnyitón.

A vasárnapi behajtási ünnepen ezúttal is ott voltak a karikás ostoraikat csergető csikósok, a Hortobágy örökös pásztorai, a pusztaötös, de körbehajtottak a felvonulási téren a különféle lovas-, szürkemarha- és bivalyfogatok, illetve -szekerek is.

A Szent Dömötör napi behajtási ünnephez csatlakozva idén is megrendezte a darufesztivált - bár színpadi programok nélkül - a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). A daru a HNP jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye.

A legutóbbi daruszinkron (számlálás) adatai szerint jelenleg 103 ezer daru tartózkodik a Hortobágyon, két hete még 135 ezer éjszakázott a pusztán tizenhárom helyszínen: hét halastavi környezetben és hat árasztásos területen - ismertette Kapocsi István, a HNP igazgatóhelyettese.

A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgása a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára. A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe, amit sokan megtekinthettek az idei darufesztiválon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés