Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kijátssza a romakártyát a Momentum Hajdúhadházon, de blöfföl

| 2021. 05. 10. | 16:55:00
Donáth Anna tévesen hivatkozhat arra, hogy a városnak kötelező gondoskodni az Irinyi utcaiak lakhatásáról.
Kijátssza a romakártyát a Momentum Hajdúhadházon, de blöfföl
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jogszerűen ott lakó nyolc család közül még hárommal kell megtalálni a megnyugtató megoldást; az önkormányzatnak nem kötelezettsége az érintettek lakhatásának biztosítása, de az ingatlanfelújítások kezdésével megvárnák az összes lakó békés távozását – reagált a Cívishír érdeklődésére Hajdúhadház polgármestere. Csáfordi Dénest azért kerestük meg május 10-én, mert Donáth Anna (Momentum) európa parlamenti képviselő a közösségi oldalán kilátásba helyezte: az Európai Bizottsághoz fordul a helyi önkormányzat uniós támogatással való visszaélése miatt.

Fontos: a szóban forgó Irinyi utcai szociális bérlakások esetében a bérleti szerződések április 30-án kifutottak, azok meghosszabbítását az önkormányzat már csak a nyertes EU-s projekt megvalósíthatósága miatt sem tervezte. Hiszen a házakat nem lehet felújítani úgy, hogy közben laknak bennük. A dolgokat valamennyire megkavarja a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, erre tekintettel ugyanis a kormány lehetővé tette a lakásbérleti szerződések május 23-ig való meghosszabbítását (ezzel éltek is a lakók). És, ugye, az sem zárható ki egyelőre, hogy a veszélyhelyzet további fennállásáig újabb hosszabbításra lesz mód.

[Beillesztett cikk: Átalakul az Irinyi utca Hajdúhadházon]

Donáth: kilakoltatás!

Ebből a szituációból gondolhatott politikai fegyvert kovácsolni Donáth Anna, amikor arról írt, hogy „Csáfordi Dénes embertelen módon, EU-s pénzt felhasználva lakoltatna ki 12 családot”. A momentumos EP-képviselő szerint a Hajdúhadház által megcélzott uniós forrás pályázati felhívása a nyertesnek előírja, hogy kötelezően gondoskodnia kell az érintett családok lakhatásáról, méghozzá e körülményeik javítása mellett.

Csakhogy Hajdúhadház jegyzőjével, Kiss Katalinnal is beszélve, nem egészen így fest a helyzet. A város ugyanis a nyertes pályázatában nem azt vállalta, hogy a jelenlegi bérlőkkel köt majd szerződést a felújított ingatlanokra. Hanem arra szerződött, hogy a fejlesztendő lakóegységek a komfortfokozati növekedés után is szociális bérlakásként funkcionálnak majd, és a bérlők kiválasztásában is meghatározó elv marad a rászorultság. De ez, ugye, nem azt jelenti, hogy a felújítás után is feltétlenül ugyanaz a kör lakhat ott.

Hozzá kell tenni: az ötszázmilliós pályázati pénzen még nincs rajta az összes szereplő jóváhagyása (bár ez inkább formalitás), emiatt a megvalósítás érdekében lebonyolított közbeszerzés is feltételes (erről lejjebb).

A szóban forgó lakások a város nyugati felében

Csáfordi Dénes hangsúlyozza: akkor kezdenék el a munkát, ha az összes lakó békésen elhagyta az Irinyi utcai tíz házat. A városvezető cáfolja, hogy bárkit valaha is kilakoltatással vagy a „családok szétszakításával” (mert ilyen is elhangzott már) fenyegettek volna.

– Mindenki számára idejében, levélben jeleztük, hogy a bérleti szerződés április végével lejár. A polgármesteri hivatal és a családsegítő munkatársai családonként, „kézenfogva” egyeztetnek arról, hogy miben tudnak segíteni. Egyszeri, 85 ezer forintos támogatással próbáljuk enyhíteni az anyagi gondokat, de lakást is ajánlunk a számukra. A roma nemzetiségi önkormányzatot szintén bevontuk, bár hangsúlyozom, hogy ez nem etnikai kérdés. Jelenleg már csak három család van, akikkel nem sikerült megegyezni. Azt szeretnénk, hogy mindenkinek legyen hol laknia – tartotta fontosnak kiemelni a polgármester.

Az ügy kapcsán egyébként Bernáth Bálint, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat közös nyilatkozatot tett Csáfordi Dénessel, amelyben megjegyzik: az Irinyi utcai bérlők között van olyan, akivel szemben hatósági eljárás indult az elmúlt öt évben a gyerekek elhanyagolása, családon belüli erőszak, szülői életviteli problémák, igazolatlan hiányzás miatt. Arra is hivatkoznak továbbá, hogy a pályázat nem szegregátumból történő kiköltöztetésre irányul, hanem a terület státuszának emelésére (a bérlakások felújításával).

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.