Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rekordokat döntöget a Debreceni Egyetem

| 2020. 12. 12. | 13:29:00
Több mint hatezer külföldi, 23 sportszakosztály, 187 milliárdos költségvetés.
Rekordokat döntöget a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 30 ezer hallgatójával és legszélesebb hazai képzési kínálatával a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézménynek számít a 2020/2021-es tanévben a Debreceni Egyetem; mint ez évi összegző kiadványukból is kiderül, több nemzetközi rangsorban sikerült előrelépni, miközben az innováció és a sport területén már követendő mintául szolgálnak idehaza.

A Debreceni Egyetem több küldetésben jár élen egyszerre: nemcsak számos tudományág világszerte elismert képzőhelyeként működik és Kelet-Magyarország legmeghatározóbb szellemi központjává válik, de kutatóegyetemként a versenyszféra, az üzleti élet, a debreceni önkormányzat és a kormányzat összefogását is elősegíti mind helyi, mind határon túli kutatási, fejlesztési programokban.

Ami az oktatást illeti, 14 karon és 24 doktori iskolában több mint 1700 oktató tevékenykedik, miközben a hallgatókat egyebek mellett 72 alapszak, 84 mesterszak, 6 osztatlan képzés és 69 angol nyelvű képzés szolgálja nyolc campuson. Az egyetemre az idei ősszel mintegy 6700 hallgatót vettek fel, a legtöbben a gazdaságtudományok, az orvos- és egészségtudományok, a pedagógusképzés, a bölcsészettudományok, valamint a műszaki tudományok miatt választották az intézményt.

A Debreceni Egyetem egyre vonzóbb a külföldiek számára, az öt évvel ezelőtti 4,5 ezerhez képest mára majdnem 6300-an vannak (a teljes hallgatói létszám ötöde). Őket leginkább az orvos- és egészségtudományi és a műszaki képzés vonzza ide Ázsiából (52 százalék), Európából (23 százalék) és Afrikából (20 százalék).

Büszkeségre adhat okot, hogy az intézmény 2014 óta a legjobb helyezést érte a londoni székhelyű Quacquarelli Symonds rangsorában: több mint 100 helyet javítva, a legjobb 530 felsőoktatási intézmény közé került 2020-ban.

Vakcinaüzem Debrecenben

A nagyberuházások közül meg kell említeni a javában épülő learning centert (a képen a látványterv) az Egyetem téri campuson. A 3 milliárd forintos tanulóközpont célja összehozni a különféle nemzetiségű diákságot egy-egy kultúra sajátos igényeinek is megfelelve.

Szintén jól halad  az innovációs központ majdnem 4 milliárdos beruházása az egyetem debreceni ipari parkjában; a létesítményben elsősorban egészség- és járműipari kutatócégek, startupok dolgoznak majd egymás kölcsönös inspirálásának reményében.

Míg előbbi kettővel 2021-ben elkészülnek, addig a szintén debreceni oltóanyagüzemben 2023-ban indulhat el a kissorozatú vakcinagyártás. Ez a 4 milliárdos beruházás Európában is egyedülálló lesz, lévén, egy helyen valósul meg a piacképes termékeket ígérő kutatás, fejlesztés, innováció és részben az oktatás is.

A Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb költségvetésű felsőoktatási intézménye a maga 187 milliárd forintos mérlegfőösszegével, amelyből az intézmény 188 milliárdos bevételt és 131 milliárdos kiadást számolt el. Az egyetem – hallgatói juttatások nélkül – 34,7 milliárd forint állami támogatásban részesül és 35,2 milliárd forintot fizet be adók és járulékok formájában az állami költségvetésbe.

Egészségünk őre: a sport

A Debreceni Egyetem fókusza nem véletlen az egészségipar, hiszen a klinikai központ és a Kenézy egyetemi kórház révén évente több mint 3 millió beteg gyógyulását segítik elő. Mindezt 1086 orvossal, 4144 egészségügyi dolgozóval, 2843 klinikai ágyon. Különleges fejlesztésük 2020-ból a magyar és angol nyelvű UD Mediversity mobilalkalmazás (ingyenes). A telefonos app internetkapcsolat nélkül is segít gyorsan és könnyen eligazodni a klinikai és kórházi szolgáltatások között.

Hatalmas léptekkel tör előre az egyetem a sport területén. Évről évre növekszik a versenysportoló hallgatók száma (a mostani 318-nak a felével rendelkeztek 2015-ben), miközben a 23 szakosztályával a legnagyobb egyetemi klubbá vált DEAC színeiben több mint 2700 fiatalabb és idősebb sportoló versenyez. Nemrég fedett teniszközpontot adtak át, miközben a képzések terén az idei szeptemberben elindult a gyógytestnevelő-egészségfejlesztő szak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Magyarország egyik fél oldalán sem avatkozik be a háborúba - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Hencidáról érkezett a két férfi Debrecenbe szórakozni...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.