Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elismerték, hogy 400 milliót sikkasztottak el ebben a debreceni takarékban

| 2021. 07. 01. | 16:07:00
A vádlottakra letöltendő börtönt kértek; nem volt kontroll; a Takarékbank futhat a pénze után. 
Elismerték, hogy 400 milliót sikkasztottak el ebben a debreceni takarékban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról az a két, sikkasztással, pénzmosással, magánokirat tiltott felhasználásával vádolt nő, akik takarékszövetkezeti dolgozóként mintegy 400 millió forinttal károsítottak meg magán- és vállalati ügyfeleket Debrecenben.

A büntetőügyben július elsején tartottak előkészítő ülést a Debreceni Törvényszéken, ahol az elsőrendű vádlottként szereplő S. Jánosnéra 7 év, a másodrendű vádlottra, Cs. B-re 5 év börtönt kért az ügyész. A két nőt 8-8 évre tiltanák el a pénzügyi tevékenységként minősülő foglalkozásoktól. A vádhatóság azt is kérte, hogy a bíróság bírálja el a sértettként szereplő Takarékbank polgári jogi igényét (a pénzintézet „bevasalná” a vádlottakon az általuk eltüntetett pénzösszeget). A bíróság július 7-én hirdet ítéletet; a vádindítványnál súlyosabb büntetést nem, de annál enyhébbet kiszabhatnak.

Trükközés a számlakivonatokkal

A vádirat megállapítása szerint a két nő még 2007-ben kezdett el dolgozni az akkor még Vámospércs és Vidéke Takarékszövetkezet néven futó, majd 2011-ben Főnix Takarékszövetkezet elnevezésre váltó, 2017 végével pedig Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezetként működő pénzintézetnél, ahol – mint az ügyészség írja – a tevékenységüket gyakorlatilag senki sem ellenőrizte. A Petőfi téri „boltot” majd 2019 őszén vette át a Takarékbank egy országos hálózat részeként.

Ami ezt az ügyet illeti, a vád szerint a két nő 2012 tavaszától hat éven át összesen 800 millió forintot meghaladó összeghez nyúlt hozzá, végzett velük tranzakciókat a tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül. Ezen belül 310 millió forintot sikkasztottak el vállalati, míg 90 milliót magán ügyfelek számlájáról. A bűncselekmények leplezésére egyszerű módszert választottak: a számlakivonatokat a saját címükre kézbesíttették, majd a már általuk módosított kivonatot adták át az ügyfeleknek a fiókban. Az is bevett gyakorlatuk volt, hogy az ügyfél levelezési címét helytelenül rögzítették, így a károsult szintén nem kapta meg a számlakivonatát.

S. Jánosné és Cs. B. közben erőteljesen törekedett elnyerni a jogosulatlan átutalásokkal érintett ügyfelek bizalmát. Tették ezt annak érdekében, hogy minél inkább tisztában legyenek azzal, ki, mikor, mennyi készpénzt szeretne felvenni – hiszen vigyázniuk kellett rá, nehogy ne legyen egy-egy ügyfélszámlán elegendő fedezet, s a tulajdonos esetleg gyanút fogjon (az alkalmanként hiányzó összeget befizetéssekkel, pénzátvezetésekkel pótolták).  

A két nő a meglopott magánügyfeleknek 1-10 milliós kárt okozott, míg a céges partnerek között akadt olyan, akinek 244 millió forintot hívtak le a számlájáról (nem is pótoltak vissza). 

A Debreceni Törvényszéken csütörtökön a kétgyerekes S. Jánosné és az egygyerekes Cs. B. is beismerte bűnösségét. Kiderült: előbbi jelenleg az egészsségügyben, utóbbi panaszkezelőként dolgozik; válaszaik szerint vagyontalanok. Arról sajnos nem esett szó, hogy mi lett az eltűnt négyszázmillió sorsa. Annyi tudható mindössze, hogy a Takarékbank a sértettek kárát megtérítette, de a pénzt szeretné visszakapni a negyvenes éveikben járó vádlottaktól.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.