Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni közbiztonság: tíz év alatt sokat szelídült

| 2020. 07. 06. | 13:29:00
A lakásbetörések, autólopások és rablások száma is látványos esést mutat.
Debreceni közbiztonság: tíz év alatt sokat szelídült
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2019-ben az előző évhez képest ismét csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma Debrecenben: a rendőrség 2514 ilyen esetben indított eljárás. 2018-hoz képest (3048) ez 17 százalékos javulás, de többet segít az értelmezésben, ha a 2010-es adatokat is leírjuk. Bár a jogszabályi környezet az elmúlt tíz évben változott (így például a kisebb kárral járó lopások egy része, ami akkor bűncselekményként minősült, jelenleg tulajdon elleni szabálysértés), attól még figyelemreméltó a változás:

míg 2010-ben 21 ezer bűnesetet regisztráltak Debrecenben 36 százalékos nyomozáseredményesség mellett, addig a mostani két és fél ezer bűnesethez 85 százalékos sikerességi mutató társul.

Az elmúlt 10 évben Debrecenben az ismertté vált bűncselekmények száma 2010-ben és 2011-ben stagnált, majd évről évre folyamatosan csökkent (csak 2016-ban volt enyhe emelkedés).

Az elmúlt évi városi közbiztonságról szóló jelentés úgy fogalmaz, a Debrecenben elkövetett bűncselekmény-típusok a lakóterület jellegéhez igazodnak. Így a családi házas övezetekre és a kertségi részekre a betörések, a lakótelepekre a gépjármű-, pince- és lakásfeltörések jellemzők, míg a belvárosi szórakozóhelyekhez erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények kötődnek.

Nézzük sorban!

Manapság nem gyakori, hogy egy rendőri vezető öt évnél tovább irányítson egy városi kapitányságot, ehhez képest a debreceni rendőrfőnök, Uzonyi Attila több mint tíz éve, 2008 végén került a helyére. Előtte bűnügyi vonalon, emberölési ügyeken dolgozott. Már a kapitányi bemutatkozását is azzal kezdte, hogy a betörések csökkentését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ami valóban érzékeny pontja volt a közbiztonságnak: az egymást érő kertségi lopások mellett a lakásbetörések száma is elérte a félezret.

Az előrelépés szembetűnő: a 2010-es 431 lakásbetörés 2018-ra 135-re, majd a múlt évben 83-ra esett, a nyomozáseredményesség az évtized eleji 15-20 százalékról 75 százalékra emelkedett. A lopásoknál is lefelé mutató a trend: a 4 ezret meghaladó esetszám 2019-ben 631-ra enyhült. A lakásbetöréseknél fontos megjegyezni, ide tartoznak a külterületen található zártkerti ingatlanok; tavaly a Bayk András-kertben és Dombostanyán történt a legtöbb lopás. A könnyen pénzzé tehető kisebb értékek mellett főként vas- és fémhulladékokat vittek el az elkövetők.

Az autólopások száma még látványosabb esést mutat: a tíz évvel ezelőtti 55-höz viszonyítva az elmúlt három évben mindig egyszámjegyű volt az elvitt kocsik száma (2017: 4, 2018: 9, 2019: 3).

A korábban annyira jellemző autófeltörések sem jelentenek már igazán problémát. A több százas nagyságrendről 20 körülire esett a számuk (2017: 36, 2018: 20, 2019: 22), Uzonyi Attila közlése alapján a „korábbi években elfogott notórius elkövetők továbbra is kerülik Debrecent”.

Tizedannyi rablás

Míg az évtized elején átlagosan minden napra jutott egy garázdaság Debrecenben (2010: 331), addig 2017-ben sikerült 200 alá szorítani a számukat az eredmény megőrzésével (2019: 129). Az elkövetők jellemzően ittasok. A súlyos testi sértésekről ugyanez elmondható (2010: 292, 2019: 95), halálos testi sértés miatt öt éve nem nyomoztak a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai. 

A rablásokkal szintén sikerült megbirkózni: 80 körüliről tartósan 20 alá szorították a számukat, tavaly már csak 7-ről érkezett bejelentés.

A beszámolóhoz csatolt statisztikák szerint Debrecenhez az elmúlt évtizedben 44 emberölés kapcsolódott (ez a kísérleti szakaszban maradt bűneseteket is magában foglalja). Kiugrást 2010 (9), 2016 (7) és 2018 (7) mutat. A múlt év volt a „legcsendesebb” – egyetlen ilyen ügy sem kötődik a városhoz.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kigyulladt egy terepjáró Hortobágynál. Menet közben!
Kigyulladt egy terepjáró Hortobágynál. Menet közben!
A 33-as főútra riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gépeket vásárolna a Debreceni Vízmű Zrt.
A selejt eszközöket szeretnék pótolni. Pályázat.
Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az első negyedéves GDP-adat azt jelzi, hogy a gazdaság újra visszatért a növekedési pályára.
Nem akarunk annyit dolgozni, és ennek máris megvannak a következményei
Schöllhammer: Putyin rosszul méri fel, hogy Európa vagy Kína a veszélyesebb Oroszországra.
MotoGP helyett egyetemi területszerzés Hajdúnánáson?
A helyi képviselő-testület „nyomatékos kérést” is megfogalmazott.
KSH: egyre több külföldi látogat Debrecenbe és térségébe
A belföldi- és a külföldivendég-éjszakák száma is emelkedett országosan.
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.