Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a becsődölt hajdúszoboszlói szállodaprojekt vádlottját

| 2020. 01. 24. | 11:19:00
Több száz millió forint közpénz áll a máig befejezetlen hotelben.
Elítélték a becsődölt hajdúszoboszlói szállodaprojekt vádlottját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 2 év – végrehajtásában 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék azt a hajdúszoboszlói nőt, aki az elsőfokú bíróság szerint megtévesztette az állami szerveket a Provence Hotel beruházása során.

Az 1,2 milliárd forintos hajdúszoboszlói szállodaberuházáshoz állami és európai uniós forrásokat is felhasználtak több százmillió forint értékben. A szállodának 2014-ben kellett volna megnyitnia, de jelenleg is befejezetlen, 88 százalékos készültségi fokot ért el. A január 24-én kihirdetett ítélet szerint Sz.-né A. Mária költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat-felhasználás vétségében bűnös. A bíróság a vádlottal szemben 876 millió forint vagyonelkobzást rendelt el (ennek fedezete a szállodának is helyet adó, a vádlott tulajdonában álló, bűnügyi zár alá vett ingatlan). A nőnek az ítélet értelmében 1,9 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A bírói indoklás szerint a vádlott ténylegesen meg akarta építtetni a szállodát, de két nagy hibát is elkövetett. Egyrészt nem állt tartósan a rendelkezésére a beruházáshoz szükséges, általa vállalt 378 millió forintos önrész, másfelől valótlanul jelentette készre a befejezetlen projektet az állami illetések felé.

A határozat ellen az ügyészség súlyosításért (letöltendő szabadságvesztés kiszabása érdekében), a védő enyhítésért fellebbezett, míg a vádlott 3 nap gondolkodási időt kért.

Túlszámlázások, viták, hiányosságok

Mint arról már írtunk, az ötvenes éveiben járó nő cége 2012-ben nyújtott be pályázatot a beruházásra az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. Az ügynökség – mint közreműködő szervezet – a projektet 883 millió forint (85 százalékban európai uniós, 15 százalékban hazai forrású) vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte. 2013 elején a támogatási szerződés is megköttetett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel. E szerződés értelmében a nőnek 378 millió forint önerőt kellett biztosítania a szállodaépítéshez, ám a pénz csak 4 napig volt elérhető a szükséges bankszámlán. A bíróság szerint, ha ez a pénz meglett volna, úgy a projektet sikerül befejezni, vagyis végső soron éppen az önerő hiánya vezetett a kivitelezhetetlenséghez. Az összeget a vádlott törekedett pótolni hitelfelvételekkel, de sikertelenül – mondta Horváth Péter bíró.

[Beillesztett cikk: Szállodabotrány Hajdúszoboszlón: hét éve épül a Provence…]

Az utófinanszírozású projekt során ugyanakkor Sz.-né A. Mária lehívott egy 300 millió forintos előleget, majd később az összesen 883 millió forint támogatás fennmaradó részét is megkapta. A pénzből elindult a szállodaépítés, azonban a kivitelezést elszámolási viták, kivitelezői túlszámlázások, szabálytalanságok (számlák, teljesítési igazolások hiánya) kísérték. Ez is közrehatott abban, hogy a Provance Hotel kialakítása nem a tervezett módon haladt. Úgy tudni, a kivitelezőkkel összefüggően több polgári peres eljárás mellett büntetőügy is zajlik.

A bíróság szerint, ha az önrész nem csak papíron létezik, úgy a szálloda is elkészülhetett volna

A szálloda 2014-es átadásából semmi sem lett, és azt követően sem készült el. Ám a vádlott 2015 novemberében készre jelentette a beruházást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. Ez volt a második súlyos hiba a bíróság megállapítása szerint. Maga a nyomozás azután kezdődött el, hogy 2016-ban az állami szervek ellenőrei helyszíni ellenőrzést tartottak, szembesülve a hiányosságokkal. A szakértői becslés szerint a projekt során elvégzett munkák értéke 775 millió forint.

A bíró a vádlott javára szóló enyhítő körülményként értékelte, hogy bár Sz.-né A. Mária nem ismerte el a bűnösségét, a vádiratban foglaltak tényszerűségét nem vitatta. Nagy nyomatékkal esett a latba az is, hogy a Debreceni Törvényszék szerint a vádlott nem gazdagodott a projekt során, a támogatási összeget a beruházásba forgatta vissza.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Hirdetés
Hirdetés